النشاط و القوة و الشفاء في الأغذية: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه ای تازه حاوی «<div class='wikiInfo'> [[پرونده:NUR12610J1.jpg|بندانگش» ایجاد کرد.)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۹ مهٔ ۲۰۱۶، ساعت ۰۳:۳۲

    النشاط و القوة و الشفاء في الأغذیة
    نام کتاب النشاط و القوة و الشفاء في الأغذیة
    نام های دیگر کتاب الأغذیة
    پدیدآورندگان ضناوی، محمد امین (حاشيه نويس)

    ابن زهر، عبد الملک بن زهر (نويسنده)

    زبان عربی
    کد کنگره ‏R‎‏ ‎‏135‎‏ ‎‏/‎‏الف‎‏2‎‏ن‎‏5*
    موضوع پزشکی سنتی

    گیاهان دارویی

    ناشر دار الکتب العلمية، منشورات محمد علي بيضون
    مکان نشر بیروت - لبنان
    سال نشر 1419 هـ.ق یا 1998 م
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE12610AUTOMATIONCODE


    معرفى اجمالى:

    «النشاط و القوة و الشفاء فى الاغذية» معروف به كتاب الاغذيه تاليف عبدالملك بن زُهر اندلسى مشهور به ابن زُهر اندلسى است. نگاشتن كتاب‌هايى پيرامون خواص غذاها و رژيم‌هاى غذايى سابقه طولانى‌اى دارد، چرا كه سلامت و صحت انسان وابسته به غذا و خوراكى است كه او مصرف مى نمايد. اهميت اين نگاشته و نگاشته‌هايى از اين قبيل در اين است كه به ذكر داروهايى مى‌پردازند كه در دسترس همه است.از سال تأليف اين اثر چيزى نمى‌دانيم، هر چند چنان‌كه از گفتار مؤلف استفاده مى‌شود اين اثر به حاكم دولت ظاهرى تقديم شده است.

    ساختار:

    در اين كتاب مباحث مختلفى پيرامون غذاها و مواد خوراكى مطرح مى‌شود و البته طرح اين مباحث ساختار معينى ندارد، يعنى مؤلف در ابتدا مبحث اغذيه به حسب زمان‌ها را مطرح مى‌كند سپس به سراغ مبحث نان ميرود و در ادامه مباحث مهم غذايى را مطرح مى‌كند بدون آن كه هيچ ترتيب منطقى‌اى در بين باشد.

    به هر حال مباحث مطرح شده مشتمل بر بخش‌هاى متعددى است‌كه تدوين شده است هر كدام از اين مباحث گاه داراى زير مجموعه‌هاى كوچكترى‌اند و گاه خود يك مبحث مختصراند.

    گزارش محتوا:

    كسى كه كتاب را مطالعه مى‌كند از سويى با معلومات فراوانى حول گياهان و گوشت‌ها و به‌طور كلى خوراكى‌ها و نيز از علاج بعضى از بيمارى‌ها آشنا مى‌شود، و از سويى ديگر مشاهده مى‌كند كه مؤلف هر فائده‌اى و علاجى را به قرآن و سنت شريف نبوى مرتبط مى‌سازد.

    خصوصيت ديگر اين اثر اختصار آن است. مؤلف دراين اثر كمتر به نقل اقوال و كنكاش‌هاى علمى كه كمتر براى عموم سودمندى دارد مى‌پردازد.

    اغذيه به حسب زمان، نان‌ها، گوشت پرندگان، گوشت چهارپايان، گوشت صيد، لبنيات، ميوه‌ها، سبزى‌ها، انواع غذاها، نوشيدنى‌ها و معجون‌ها، روغن‌ها،و نوشيدن آب، از جمله عناوين فصول كتاب است.

    وضعيت كتاب:

    اين اثر به اهتمام محمد امين ضنّاوى بر اساس نسخه خطى نگاشته شده به سال 562ق تصحيح و تحقيق شده است. مصحح شيوه تصحيح اين اثر را بيان نكرده و تنها در مقدمه‌اى مختصر به زندگى و آثار ابن زُهر پرداخته است.

    وى - علاوه بر تصحيح متن كتاب و تصحيح اغلاط - در حاشيه، شرح مفصلى حول گياهان و مواد غذايى كه ذكر آنها در متن آمده نگاشته است.

    محقق اين اثر همچنين در آخر كتاب فهرست مصطلحات طبى‌اى را كه در كتاب آمده همراه با معادل لاتين و انگليسى و فرانسوى آن تدوين و تنظيم نموده است. فهرست مطالب نيز در انتهاى اثر آمده است.

    منابع مقاله:

    مقدمه و متن كتاب


    پیوندها