التاریخ الأوسط: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    (یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    خط ۲۷: خط ۲۷:
    '''التاريخ الأوسط'''، تألیف [[بخاری، محمد بن اسماعیل|ابوعبدالله محمد بن اسماعیل بخاری]] (194-256ق)، از جمله آثار وی در موضوع رجال و روات حدیث است. این اثر با تحقیق [[ل‍ح‍ی‍دان‌، م‍ح‍م‍د|محمد بن ابراهیم لحیدان]] منتشر شده است.
    '''التاريخ الأوسط'''، تألیف [[بخاری، محمد بن اسماعیل|ابوعبدالله محمد بن اسماعیل بخاری]] (194-256ق)، از جمله آثار وی در موضوع رجال و روات حدیث است. این اثر با تحقیق [[ل‍ح‍ی‍دان‌، م‍ح‍م‍د|محمد بن ابراهیم لحیدان]] منتشر شده است.


    محقق کتاب در مقدمه، اهل حدیث را اشرف و افضل مردم دانسته است؛ چراکه به میراث نبی(ص) و نشر آن اهتمام دارند. سپس کلام برخی از علمای اهل سنت را در مدح ایشان نقل کرده است. این شرافت عظیم برای اهل حدیث به سبب خدمت به اسناد حدیث به رسول‌الله(ص) حاصل شده است. ایشان گاه برای تأیید و تصدیق سند یک حدیث یا یک لفظ روزها، بلکه ماه‌ها سختی سفر را به جان می‌خریدند. اهل حدیث علاوه بر توجه به اسناد، به تاریخ وفیات روات و آنچه به حدیث از ادراک و سماع و... مربوط می‌شود عنایت داشته‌اند. در این زمینه کتب تاریخ خدمت بزرگی کرده‌اند و از جمله علمایی که در این راه همت گمارده‌اند، [[بخاری، محمد بن اسماعیل|امام بخاری]] است که کتب سه‌گانه «[[التاريخ الكبير]]»، «[[التاريخ الأوسط]]» و «[[التاريخ الصغير]]» را تألیف کرده است. در این میان «[[التاريخ الأوسط]]»، قریب به یک قرن حقش تضییع شده است؛ چراکه مطالب آن به‌اشتباه برای «[[التاريخ الصغير]]» قرار داده شده است. محقق با تحقیق در مخازن نسخ خطی کتابخانه‌ها به دو نسخه از این اثر دست یافته است و به جهت ناقص بودن، تصمیم به تحقیق کتاب و انتشار آن در ظاهری جدید با عنوان صحیح «التاريخ الأوسط» می‌گیرد<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ج1، ص5-6</ref>.
    محقق کتاب در مقدمه، اهل حدیث را اشرف و افضل مردم دانسته است؛ چراکه به میراث نبی(ص) و نشر آن اهتمام دارند. سپس کلام برخی از علمای اهل سنت را در مدح ایشان نقل کرده است. این شرافت عظیم برای اهل حدیث به سبب خدمت به اسناد حدیث به رسول‌الله(ص) حاصل شده است. ایشان گاه برای تأیید و تصدیق سند یک حدیث یا یک لفظ روزها، بلکه ماه‌ها سختی سفر را به جان می‌خریدند. اهل حدیث علاوه بر توجه به اسناد، به تاریخ وفیات روات و آنچه به حدیث از ادراک و سماع و... مربوط می‌شود عنایت داشته‌اند. در این زمینه کتب تاریخ خدمت بزرگی کرده‌اند و از جمله علمایی که در این راه همت گمارده‌اند، [[بخاری، محمد بن اسماعیل|امام بخاری]] است که کتب سه‌گانه «[[التاريخ الكبير]]»، «التاريخ الأوسط» و «[[التاريخ الصغير]]» را تألیف کرده است. در این میان «التاريخ الأوسط»، قریب به یک قرن حقش تضییع شده است؛ چراکه مطالب آن به‌اشتباه برای «[[التاريخ الصغير]]» قرار داده شده است. محقق با تحقیق در مخازن نسخ خطی کتابخانه‌ها به دو نسخه از این اثر دست یافته است و به جهت ناقص بودن، تصمیم به تحقیق کتاب و انتشار آن در ظاهری جدید با عنوان صحیح «التاريخ الأوسط» می‌گیرد<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ج1، ص5-6</ref>.


    آنچه باعث شده قبلا تاریخ اوسط به اسم تاریخ صغیر چاپ شود، عبارت است از:
    آنچه باعث شده قبلا تاریخ اوسط به اسم تاریخ صغیر چاپ شود، عبارت است از:
    خط ۳۴: خط ۳۴:
    و...<ref>ر.ک: همان، ص56-55</ref>. این درحالی است که کتب فهارس و مشیخات، وجود کتاب تاریخ اوسط برای امام بخاری را با سند اثبات کرده‌اند<ref>ر.ک: همان، ص57</ref>.
    و...<ref>ر.ک: همان، ص56-55</ref>. این درحالی است که کتب فهارس و مشیخات، وجود کتاب تاریخ اوسط برای امام بخاری را با سند اثبات کرده‌اند<ref>ر.ک: همان، ص57</ref>.


    محقق پیش از پرداختن به تحقیق نص کتاب، در ضمن سه فصل شرح حال امام بخاری، اهمیت کتب تواریخ حدیثی و نیز معرفی «[[التاريخ الأوسط]]» و شیوه تحقیق در آن را مطرح می‌کند<ref>ر.ک: همان، ص6</ref>.
    محقق پیش از پرداختن به تحقیق نص کتاب، در ضمن سه فصل شرح حال امام بخاری، اهمیت کتب تواریخ حدیثی و نیز معرفی «التاريخ الأوسط» و شیوه تحقیق در آن را مطرح می‌کند<ref>ر.ک: همان، ص6</ref>.


    در میان سه اثر [[بخاری، محمد بن اسماعیل|بخاری]]، «[[التاريخ الكبير]]»، «[[التاريخ الأوسط]]» و «[[التاريخ الصغير]]»، دومین اثر به‌ ترتیب گاه‌شمار است و دو اثر دیگر، به‌ ترتیب رجال تنظیم شده‌اند<ref>ر.ک: پاکتچی، احمد، ج11، ص463</ref>‏.
    در میان سه اثر [[بخاری، محمد بن اسماعیل|بخاری]]، «[[التاريخ الكبير]]»، «التاريخ الأوسط» و «[[التاريخ الصغير]]»، دومین اثر به‌ ترتیب گاه‌شمار است و دو اثر دیگر، به‌ ترتیب رجال تنظیم شده‌اند<ref>ر.ک: پاکتچی، احمد، ج11، ص463</ref>‏.


    «[[التاريخ الأوسط]]»، کتاب مختصری است از تاریخ هجرت رسول‌الله(ص) و مهاجرین و انصار و طبقات تابعین و پس از ایشان و وفات آنها و بعضی نسبت‌ها و کنیه‌ها و... بخاری تاریخ وفیات صحابه را به‌حسب زمان وفات همانند کتب وفیات پیشین مرتب کرده است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ج1، ص58</ref>‏.
    «التاريخ الأوسط»، کتاب مختصری است از تاریخ هجرت رسول‌الله(ص) و مهاجرین و انصار و طبقات تابعین و پس از ایشان و وفات آنها و بعضی نسبت‌ها و کنیه‌ها و... بخاری تاریخ وفیات صحابه را به‌حسب زمان وفات همانند کتب وفیات پیشین مرتب کرده است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ج1، ص58</ref>‏.


    ==پانویس ==
    ==پانویس ==
    خط ۵۱: خط ۵۱:


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده: تاریخ (عمومی)]]
    [[رده: تاریخ آسیا]]


    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 فروردین 1403]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ اسفند 1402 توسط سید محمد رضا موسوی]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ اسفند 1402 توسط سید محمد رضا موسوی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ اسفند 1402 توسط محسن عزیزی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ اسفند 1402 توسط محسن عزیزی]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲۱ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۱۷:۵۸

    التاریخ الأوسط
    التاریخ الأوسط
    پدیدآورانبخاری، محمد بن اسماعیل (نويسنده) ل‍ح‍ی‍دان‌، م‍ح‍م‍د (نويسنده)
    ناشردار الصميعي
    مکان نشرعربستان - ریاض
    سال نشر1418ق - 1998م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    ب3ت2 35/63 DS
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    التاريخ الأوسط، تألیف ابوعبدالله محمد بن اسماعیل بخاری (194-256ق)، از جمله آثار وی در موضوع رجال و روات حدیث است. این اثر با تحقیق محمد بن ابراهیم لحیدان منتشر شده است.

    محقق کتاب در مقدمه، اهل حدیث را اشرف و افضل مردم دانسته است؛ چراکه به میراث نبی(ص) و نشر آن اهتمام دارند. سپس کلام برخی از علمای اهل سنت را در مدح ایشان نقل کرده است. این شرافت عظیم برای اهل حدیث به سبب خدمت به اسناد حدیث به رسول‌الله(ص) حاصل شده است. ایشان گاه برای تأیید و تصدیق سند یک حدیث یا یک لفظ روزها، بلکه ماه‌ها سختی سفر را به جان می‌خریدند. اهل حدیث علاوه بر توجه به اسناد، به تاریخ وفیات روات و آنچه به حدیث از ادراک و سماع و... مربوط می‌شود عنایت داشته‌اند. در این زمینه کتب تاریخ خدمت بزرگی کرده‌اند و از جمله علمایی که در این راه همت گمارده‌اند، امام بخاری است که کتب سه‌گانه «التاريخ الكبير»، «التاريخ الأوسط» و «التاريخ الصغير» را تألیف کرده است. در این میان «التاريخ الأوسط»، قریب به یک قرن حقش تضییع شده است؛ چراکه مطالب آن به‌اشتباه برای «التاريخ الصغير» قرار داده شده است. محقق با تحقیق در مخازن نسخ خطی کتابخانه‌ها به دو نسخه از این اثر دست یافته است و به جهت ناقص بودن، تصمیم به تحقیق کتاب و انتشار آن در ظاهری جدید با عنوان صحیح «التاريخ الأوسط» می‌گیرد[۱].

    آنچه باعث شده قبلا تاریخ اوسط به اسم تاریخ صغیر چاپ شود، عبارت است از:

    1. اوراق اندک، اولین محقق نسخه را ‏به غفلت انداخته؛ وی چون دیده عنوانی در پشت جلد ذکر نشده و از طرفی می‌دانسته که بخاری کتابی دارد به نام تاریخ صغیر، بنابراین پنداشته این حجم کم از اوراق، همان تاریخ صغیر است.
    2. جهل به اثبات کتب از طریق بحث از اسناد آنها.

    و...[۲]. این درحالی است که کتب فهارس و مشیخات، وجود کتاب تاریخ اوسط برای امام بخاری را با سند اثبات کرده‌اند[۳].

    محقق پیش از پرداختن به تحقیق نص کتاب، در ضمن سه فصل شرح حال امام بخاری، اهمیت کتب تواریخ حدیثی و نیز معرفی «التاريخ الأوسط» و شیوه تحقیق در آن را مطرح می‌کند[۴].

    در میان سه اثر بخاری، «التاريخ الكبير»، «التاريخ الأوسط» و «التاريخ الصغير»، دومین اثر به‌ ترتیب گاه‌شمار است و دو اثر دیگر، به‌ ترتیب رجال تنظیم شده‌اند[۵]‏.

    «التاريخ الأوسط»، کتاب مختصری است از تاریخ هجرت رسول‌الله(ص) و مهاجرین و انصار و طبقات تابعین و پس از ایشان و وفات آنها و بعضی نسبت‌ها و کنیه‌ها و... بخاری تاریخ وفیات صحابه را به‌حسب زمان وفات همانند کتب وفیات پیشین مرتب کرده است[۶]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ج1، ص5-6
    2. ر.ک: همان، ص56-55
    3. ر.ک: همان، ص57
    4. ر.ک: همان، ص6
    5. ر.ک: پاکتچی، احمد، ج11، ص463
    6. ر.ک: مقدمه محقق، ج1، ص58

    منابع مقاله

    1. مقدمه محقق.
    2. پاکتچی، احمد، «دائرةالمعارف بزرگ اسلامی»، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، چاپ اول، 1381.

    وابسته‌ها