تنوير الغبش في فضل السودان و الحبش: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR79754J1.jpg | عنوان = تنوير الغبش في فضل السودان و الحبش | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = ابن‌جوزی، عبدالرحمن بن علی (نويسنده) ابراهیم، مرزوق علی (محقق) بشیر، حکمت ( مقدمه نويس) |زبان | زبان = عربی...» ایجاد کرد)
     
    جز (جایگزینی متن - '= ' به '=')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
     
    (۷ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    خط ۵: خط ۵:
    | پدیدآورندگان
    | پدیدآورندگان
    | پدیدآوران =  
    | پدیدآوران =  
    [[ابن‌جوزی، عبدالرحمن بن علی]] (نويسنده)
    [[ابن جوزی، عبدالرحمن بن علی]] (نويسنده)
    [[ابراهیم، مرزوق علی ]] (محقق)
    [[ابراهیم، مرزوق علی]] (محقق)
    [[بشیر، حکمت]] ( مقدمه نويس)
    [[بشیر، حکمت]] (مقدمه‌نويس)
    |زبان
    |زبان
    | زبان = عربی
    | زبان = عربی
    | کد کنگره =    
    | کد کنگره =
    | موضوع =
    | موضوع =
    |ناشر  
    |ناشر  
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''تنوير الغبش في فضل السودان و الحبش'''، اثر ابوالفرج عبدالرحمن بن على بن جوزى (597-508ق)، عالم بغدادی قرن ششم هجری است که در دانش‌های گوناگون زمانه خود چیره‌دست بوده است. این اثر در احوال سیاه‌پوستان و گزارشی از تاریخ و فرهنگ آنان نوشته شده است و مرزوق علی ابراهیم، پژوهش آن را انجام داده است.
    '''تنوير الغبش في فضل السودان و الحبش'''، اثر [[ابن جوزی، عبدالرحمن بن علی|ابوالفرج عبدالرحمن بن على بن جوزى]] (597-508ق)، عالم بغدادی قرن ششم هجری است که در دانش‌های گوناگون زمانه خود چیره‌دست بوده است. این اثر در احوال سیاه‌پوستان و گزارشی از تاریخ و فرهنگ آنان نوشته شده است و مرزوق علی ابراهیم، پژوهش آن را انجام داده است.


    ابن جوزی در انگیزه نوشتن این کتاب می‌گوید: من گروهی از شخصیت‌های برجسته حبشی را دیدم که دل‌هایشان شکسته از رنگ سیاهی تن و رخسارشان بود. پس به آنان گفتم که اعتبار آدمی به نیکومنشی او و نه به چهره نیکوی اوست. پس بر آن شدم که این کتاب را در فضیلت و برتری بسیاری از مردم سرزمین سیاه‌پوست بنویسم<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، ص29</ref>‏.
    [[ابن جوزی، عبدالرحمن بن علی|ابن جوزی]] در انگیزه نوشتن این کتاب می‌گوید: من گروهی از شخصیت‌های برجسته حبشی را دیدم که دل‌هایشان شکسته از رنگ سیاهی تن و رخسارشان بود. پس به آنان گفتم که اعتبار آدمی به نیکومنشی او و نه به چهره نیکوی اوست. پس بر آن شدم که این کتاب را در فضیلت و برتری بسیاری از مردم سرزمین سیاه‌پوست بنویسم<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، ص29</ref>‏.


    ابن جوزی موارد گوناگونی را در کتابش آورده است؛ مسائل تاریخی، سیره، شرح حال‌ها، ادبیات و مانند اینها در این شمارند. در اینجا به برخی از موضوع‌های کتاب اشاره می‌شود: سرزمین‌های سیاهان و گستره آن‌ها، کسانی که در زمره سیاهانند، چرایی رنگ سیاهان، گزارشی از یاران مهاجر پیامبر(ص) به سرزمین حبشه و آنچه میان حضرت و پادشاه حبشه گذشت، گزارشی از پیامبران سیاه‌پوست و اخبار ذی‌القرنین و لقمان حکیم و پادشاهان آن دیار، اشراف برجسته از مرد و زن سیاه‌پوست، دانشمندان و باهوشان و پارسایان سیاه‌پوست، کسانی که زن سیاه‌پوست را بر زن سفیدپوست ترجیح می‌دهند، فرزندان زنان سیاه‌پوستی که پدرانشان مردان قریشی‌اند. ابن جوزی در باب‌های پایانی کتاب، مباحثی از اندرزها و وصیت‌هایی را که برای شخص خاصی گفته است، ارائه می‌دهد و همچنین بابی را ویژه اذکار و تسبیحات و دعاها می‌گرداند. او سراسر کتابش را با حدیث‌ها، اخبار و آثار مستند آمیخته است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص9-7</ref>‏.
    [[ابن جوزی، عبدالرحمن بن علی|ابن جوزی]] موارد گوناگونی را در کتابش آورده است؛ مسائل تاریخی، سیره، شرح حال‌ها، ادبیات و مانند اینها در این شمارند. در اینجا به برخی از موضوع‌های کتاب اشاره می‌شود: سرزمین‌های سیاهان و گستره آن‌ها، کسانی که در زمره سیاهانند، چرایی رنگ سیاهان، گزارشی از یاران مهاجر پیامبر(ص) به سرزمین حبشه و آنچه میان حضرت و پادشاه حبشه گذشت، گزارشی از پیامبران سیاه‌پوست و اخبار ذی‌القرنین و لقمان حکیم و پادشاهان آن دیار، اشراف برجسته از مرد و زن سیاه‌پوست، دانشمندان و باهوشان و پارسایان سیاه‌پوست، کسانی که زن سیاه‌پوست را بر زن سفیدپوست ترجیح می‌دهند، فرزندان زنان سیاه‌پوستی که پدرانشان مردان قریشی‌اند. ابن جوزی در باب‌های پایانی کتاب، مباحثی از اندرزها و وصیت‌هایی را که برای شخص خاصی گفته است، ارائه می‌دهد و همچنین بابی را ویژه اذکار و تسبیحات و دعاها می‌گرداند. او سراسر کتابش را با حدیث‌ها، اخبار و آثار مستند آمیخته است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص9-7</ref>‏.


    این کتاب در آثار عالمانی مانند: نوه ابن جوزی در «مرآة الزمان»، خوانساری در «روضات الجنات»، ابن خلکان، ابن رجب و ابن فرات یاد شده است که همه اینها بر درستی نسبت آن به ابن جوزی گواهی می‌دهند<ref>ر.ک: همان، ص16</ref>‏. این اثر از بزرگ‌ترین آثاری است که در موضوع سیاهان نوشته شده است و کتابی پیش‌تر از آن، در این‌باره نگاشته نشده است. عالمانی پس از ابن جوزی، کتاب‌هایی را به همان روش او نوشته‌اند: «رفع شأن الحبشان»، «أزهار العروش في أخبار الحبوش» و «نزهة العمر في تفصيل البیض و السمر» از سیوطی، «الطراز المنقوش في محاسن الحبوش» از علاءالدین بخاری و «الطراز المنقوش في أوصاف الحبوش» از علی بن ابراهیم حلی در این شمارند<ref>ر.ک: همان، ص19</ref>‏.
    این کتاب در آثار عالمانی مانند: [[ابن جوزی، یوسف بن قزاوغلی|نوه ابن جوزی]] در «[[مرآة الزمان؛ الجزء الثانی عشر|مرآة الزمان]]»، [[خوانساری، سید محمدباقر بن زین‌العابدین|خوانساری]] در «[[روضات الجنات في أحوال العلماء و السادات|روضات الجنات]]»، [[ابن خلکان، احمد بن محمد|ابن خلکان]]، [[ابن رجب، عبدالرحمن بن احمد|ابن رجب]] و [[ابن فرات، محمد بن عبدالرحیم|ابن فرات]] یاد شده است که همه اینها بر درستی نسبت آن به [[ابن جوزی، عبدالرحمن بن علی|ابن جوزی]] گواهی می‌دهند<ref>ر.ک: همان، ص16</ref>‏. این اثر از بزرگ‌ترین آثاری است که در موضوع سیاهان نوشته شده است و کتابی پیش‌تر از آن، در این‌باره نگاشته نشده است. عالمانی پس از [[ابن جوزی، عبدالرحمن بن علی|ابن جوزی]]، کتاب‌هایی را به همان روش او نوشته‌اند: «رفع شأن الحبشان»، «[[أزهار العروش في أخبار الحبوش]]» و «[[نزهة العمر في تفصيل البیض و السمر]]» از [[سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌بکر|سیوطی]]، «[[الطراز المنقوش في محاسن الحبوش]]» از [[علاءالدین بخاری]] و «[[الطراز المنقوش في أوصاف الحبوش]]» از [[علی بن ابراهیم حلی]] در این شمارند<ref>ر.ک: همان، ص19</ref>‏.


    محقق برای تهیه این کتاب از دو نسخه خطی بهره جسته است؛ یکی، نسخه تصویری اسکوریال و دیگری، نسخه رواق المغاربه است<ref>ر.ک: همان، ص20</ref>‏.
    محقق برای تهیه این کتاب از دو نسخه خطی بهره جسته است؛ یکی، نسخه تصویری اسکوریال و دیگری، نسخه رواق المغاربه است<ref>ر.ک: همان، ص20</ref>‏.
    خط ۴۸: خط ۴۸:
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]


    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 مهر 1402]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ مهر 1402 توسط سید حمید رضا حسینی هاشمی]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ مهر 1402 توسط سید حمید رضا حسینی هاشمی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ مهر 1402 توسط محسن عزیزی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ مهر 1402 توسط محسن عزیزی]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۱۰ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۶:۰۳

    تنوير الغبش في فضل السودان و الحبش
    تنوير الغبش في فضل السودان و الحبش
    پدیدآورانابن جوزی، عبدالرحمن بن علی (نويسنده)

    ابراهیم، مرزوق علی (محقق)

    بشیر، حکمت (مقدمه‌نويس)
    ناشرسنانی
    مکان نشرعربستان - ریاض
    سال نشر1419ق - 1998م
    چاپ1
    شابک9960-640-08-6
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تنوير الغبش في فضل السودان و الحبش، اثر ابوالفرج عبدالرحمن بن على بن جوزى (597-508ق)، عالم بغدادی قرن ششم هجری است که در دانش‌های گوناگون زمانه خود چیره‌دست بوده است. این اثر در احوال سیاه‌پوستان و گزارشی از تاریخ و فرهنگ آنان نوشته شده است و مرزوق علی ابراهیم، پژوهش آن را انجام داده است.

    ابن جوزی در انگیزه نوشتن این کتاب می‌گوید: من گروهی از شخصیت‌های برجسته حبشی را دیدم که دل‌هایشان شکسته از رنگ سیاهی تن و رخسارشان بود. پس به آنان گفتم که اعتبار آدمی به نیکومنشی او و نه به چهره نیکوی اوست. پس بر آن شدم که این کتاب را در فضیلت و برتری بسیاری از مردم سرزمین سیاه‌پوست بنویسم[۱]‏.

    ابن جوزی موارد گوناگونی را در کتابش آورده است؛ مسائل تاریخی، سیره، شرح حال‌ها، ادبیات و مانند اینها در این شمارند. در اینجا به برخی از موضوع‌های کتاب اشاره می‌شود: سرزمین‌های سیاهان و گستره آن‌ها، کسانی که در زمره سیاهانند، چرایی رنگ سیاهان، گزارشی از یاران مهاجر پیامبر(ص) به سرزمین حبشه و آنچه میان حضرت و پادشاه حبشه گذشت، گزارشی از پیامبران سیاه‌پوست و اخبار ذی‌القرنین و لقمان حکیم و پادشاهان آن دیار، اشراف برجسته از مرد و زن سیاه‌پوست، دانشمندان و باهوشان و پارسایان سیاه‌پوست، کسانی که زن سیاه‌پوست را بر زن سفیدپوست ترجیح می‌دهند، فرزندان زنان سیاه‌پوستی که پدرانشان مردان قریشی‌اند. ابن جوزی در باب‌های پایانی کتاب، مباحثی از اندرزها و وصیت‌هایی را که برای شخص خاصی گفته است، ارائه می‌دهد و همچنین بابی را ویژه اذکار و تسبیحات و دعاها می‌گرداند. او سراسر کتابش را با حدیث‌ها، اخبار و آثار مستند آمیخته است[۲]‏.

    این کتاب در آثار عالمانی مانند: نوه ابن جوزی در «مرآة الزمان»، خوانساری در «روضات الجنات»، ابن خلکان، ابن رجب و ابن فرات یاد شده است که همه اینها بر درستی نسبت آن به ابن جوزی گواهی می‌دهند[۳]‏. این اثر از بزرگ‌ترین آثاری است که در موضوع سیاهان نوشته شده است و کتابی پیش‌تر از آن، در این‌باره نگاشته نشده است. عالمانی پس از ابن جوزی، کتاب‌هایی را به همان روش او نوشته‌اند: «رفع شأن الحبشان»، «أزهار العروش في أخبار الحبوش» و «نزهة العمر في تفصيل البیض و السمر» از سیوطی، «الطراز المنقوش في محاسن الحبوش» از علاءالدین بخاری و «الطراز المنقوش في أوصاف الحبوش» از علی بن ابراهیم حلی در این شمارند[۴]‏.

    محقق برای تهیه این کتاب از دو نسخه خطی بهره جسته است؛ یکی، نسخه تصویری اسکوریال و دیگری، نسخه رواق المغاربه است[۵]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص29
    2. ر.ک: مقدمه محقق، ص9-7
    3. ر.ک: همان، ص16
    4. ر.ک: همان، ص19
    5. ر.ک: همان، ص20

    منابع مقاله

    مقدمه‌های نویسنده و محقق.


    وابسته‌ها