نرگسدان: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR59149J1.jpg | عنوان = نرگسدان | عنوان‌های دیگر = سرگذشت منظوم نرگس بانو (مليكه) مادر حضرت ولى‌ عصر علیه السلام | پدیدآورندگان | پدیدآوران = ذبيحى‌يزدى، اسماعيل (نويسنده) حبیبی، ابوالفضل (مصحح) مجلسی، محمدباقر ب...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۱۴ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۳:۱۷

    نرگسدان
    نرگسدان
    پدیدآورانذبيحى‌يزدى، اسماعيل (نويسنده)

    حبیبی، ابوالفضل (مصحح)

    مجلسی، محمدباقر بن محمدتقی ( نويسنده)
    عنوان‌های دیگرسرگذشت منظوم نرگس بانو (مليكه) مادر حضرت ولى‌ عصر علیه السلام
    ناشرمسجد مقدس جمکران
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1388ش
    چاپ1
    شابک978-964-973-263-3
    موضوعشعر فارسی - قرن 12ق.
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ن4م8 6694 PIR
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    نرگسدان، سروده ملا اسماعیل ذبیحی یزدی (ذبیح)، (متوفی 1160ق)، سرگشت منظوم نرگس‌بانو (ملیکه)، مادر حضرت ولی‌عصر(عج) است که با مقدمه، تصحیح و شرح ابوالفضل حبیبی، منتشر شده است.

    مثنوی نرگسدان، به بحر هزج مسدس مقصور یا محذوف و متجاوز از 650 بیت است در ذکر داستان نرگس‌بانو، مادر امام دوازدهم شیعیان اثناعشری که شروع می‌شود با حکایت برگزیده شدن بشر بن سلیمان انصاری از طرف امام دهم و مأمور گردیدنش به خریدن کنیزکی رومی از نخاسی به نام عمر در بغداد. آن کنیزک تن درنمی‌داد تا نخاس او را به هیچ‌یک از خریداران بفروشد، ولی امام نامه‌ای به خط و زبان فرنگی به بشر بن سلمان داد تا به عمر برساند با دویست‌وبیست اشرفی سرخ. این کنیزک، از احفاد شمعون بن حمون، وصی عیسی بن مریم(ع) و از خاندان قیاصره روم بود. زندگانی وی از آغاز حیات، با شگفتی‌ها، همراه بوده است. او امام یازدهم را در خواب دیده و خواستار او شده بود و سرانجام در اختیار او درآمد و امام دوازدهم، از او ولادت یافت[۱].

    تصور نمی‌رود عوامانه بودن داستان از جهت‌های گوناگون، گناه ذبیحی بوده باشد؛ چه، او ظاهرا ناقل داستان به نظم بوده است، نه مبتکر آن[۲].

    ذبیحی در ابیات 240 به بعد، تحت عنوان «سبب نظم»، سروده است که میرزا محسن تأثیر، یک شب به او می‌گوید: تألیف کتاب «رجعت» اثر علامه مجلسی، به پایان رسیده و بخشی از این کتاب داستان عجیب و شنیدنی زندگی نرگس، مادر امام مهدی(عج) است که عاشقانه نیز می‌باشد و چون خودش به علت شغل دیوانی، فرصت پرداختن به این کار را ندارد، از ذبیحی می‌خواهد که این داستان را به نظم بکشد و ذبیحی با علاقه و ارادتی که به این وزیر شاعر داشته، امر او را اطاعت کرده، بر بنیاد اثر تحقیقی علامه مجلسی، به نظم داستان روی آورده است[۳].

    ذبیحی در قسمتی از این کتاب که نرگس‌بانو(س)، حضرت زهرا(س)را در خواب می‌بیند و از فراق یار (امام حسن عسکری(ع)) می‌نالد، برای بیان این دلدادگی از زبان نرگس‌بانو، غزلی در هشت بیت سروده است بر همان وزن مثنوی (هزج مسدس مقصور) که این نشانه هنرنمایی وی و پیروی از سنتی دیرینه در ادب فارسی است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص11-12
    2. ر.ک: همان، ص12
    3. ر.ک: همان، ص14-15
    4. ر.ک: همان، ص19

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها