إسبال الكساء علی النساء: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR78096J1.jpg | عنوان = إسبال الكساء على النساء | عنوان‌های دیگر = تحفة الجلساء برویة الله للنساء | پدیدآورندگان | پدیدآوران = سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌‌بکر (نويسنده) |زبان | زبان = عربی | کد کنگره = /س9الف5 230/172 BP | موضوع = |نا...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''إسبال الكساء علی النساء'''، اثر جلال‌الدین سیوطی (متوفی 911ق) رساله‌ای است کوچک و مختصر پیرامون امکان رؤیت خداوند در جهان آخرت توسط بانوان مؤمن.
    '''إسبال الكساء علی النساء'''، اثر [[سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌بکر|جلال‌الدین سیوطی]] (متوفی 911ق) رساله‌ای است کوچک و مختصر پیرامون امکان رؤیت خداوند در جهان آخرت توسط بانوان مؤمن.


    «إسبال الكساء علی النساء»، کتابی است که یک نوع از بینش اسلامی در باب زن را عرضه می‌کند و ناگفته از‌ نامش‌ پیداست. سیوطی که در اشتهار، تنوع و کثرت تألیف در میراث اسلامی نامور است، مناسب دیده است تا نگاهش راجع به زن را در این کتاب آشکار کند<ref>ر.ک: آیینه‌وند، صادق، ص11</ref>.
    «إسبال الكساء علی النساء»، کتابی است که یک نوع از بینش اسلامی در باب زن را عرضه می‌کند و ناگفته از‌ نامش‌ پیداست. [[سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌بکر|سیوطی]] که در اشتهار، تنوع و کثرت تألیف در میراث اسلامی نامور است، مناسب دیده است تا نگاهش راجع به زن را در این کتاب آشکار کند<ref>ر.ک: آیینه‌وند، صادق، ص11</ref>.


    بیشتر محورهای کتاب،‌ پیرامون‌ مناطق و اعمال ممنوعه‌ای است که زنان باید از آن آگاه باشند. گرچه تناقض در بیان و سستی استدلال در لابه‌لای کتاب به چشم می‌خورد، ولی مؤلف، با استناد به احادیث ضعیف‌ بر آن‌ بوده تا به نگاه و بینش‌ خود‌ در‌ این موضوع رسمیت اسلامی ببخشد<ref>ر.ک: همان</ref>.
    بیشتر محورهای کتاب،‌ پیرامون‌ مناطق و اعمال ممنوعه‌ای است که زنان باید از آن آگاه باشند. گرچه تناقض در بیان و سستی استدلال در لابه‌لای کتاب به چشم می‌خورد، ولی مؤلف، با استناد به احادیث ضعیف‌ بر آن‌ بوده تا به نگاه و بینش‌ خود‌ در‌ این موضوع رسمیت اسلامی ببخشد<ref>ر.ک: همان</ref>.


    سیوطی در این رساله، به بحث پیرامون مسئله امکان رؤیت خداوند توسط مؤمنین و مؤمنات در جهان آخرت و بهشت، پرداخته است<ref>ر.ک: مقدمه، ص9</ref>.
    [[سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌بکر|سیوطی]] در این رساله، به بحث پیرامون مسئله امکان رؤیت خداوند توسط مؤمنین و مؤمنات در جهان آخرت و بهشت، پرداخته است<ref>ر.ک: مقدمه، ص9</ref>.


    بنا بر اعتقاد و مذهب سیوطی، رؤیت خداوند در جهان آخرت برای مؤمنین، امکان دارد. وی در ابتدای کتاب، به این نکته اشاره نموده است که بر اساس ظاهر آیه 75 سوره قیامت، «كلا إنهم عن ربهم يومئذ لمحجوبون»، تمامی فرق اجماع دارند که کافران در جهان آخرت، امکان چنین رؤیتی را ندارند. وی همچنین ادعا نموده است که بر اساس اجماع اهل سنت، مردان مؤمن از امت اسلامی امکان رؤیت خداوند را خواهند داشت. حال بحث اصلی کتاب در آن است که آیا این امکان، برای سایرین نیز وجود دارد یا نه؟ در این‌باره، سایرین به چهار دسته زیر تقسیم شده و این امکان در مورد هریک، به‌صورت مجزا، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است: فرشتگان، اجنه مؤمن، زنان مؤمن از امت اسلامی، مؤمنین از رجال امم سابق<ref>ر.ک: متن کتاب، ص12</ref>.
    بنا بر اعتقاد و مذهب [[سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌بکر|سیوطی]]، رؤیت خداوند در جهان آخرت برای مؤمنین، امکان دارد. وی در ابتدای کتاب، به این نکته اشاره نموده است که بر اساس ظاهر آیه 75 سوره قیامت، «كلا إنهم عن ربهم يومئذ لمحجوبون»، تمامی فرق اجماع دارند که کافران در جهان آخرت، امکان چنین رؤیتی را ندارند. وی همچنین ادعا نموده است که بر اساس اجماع اهل سنت، مردان مؤمن از امت اسلامی امکان رؤیت خداوند را خواهند داشت. حال بحث اصلی کتاب در آن است که آیا این امکان، برای سایرین نیز وجود دارد یا نه؟ در این‌باره، سایرین به چهار دسته زیر تقسیم شده و این امکان در مورد هریک، به‌صورت مجزا، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است: فرشتگان، اجنه مؤمن، زنان مؤمن از امت اسلامی، مؤمنین از رجال امم سابق<ref>ر.ک: متن کتاب، ص12</ref>.


    کتاب توسط ابوالفداء، مورد تحقیق و تصحیح قرار گرفته است. از جمله ویژگی‌های کتاب، علاوه بر توضیحات و تعلیقاتی که وی در پاورقی‌ها افزوده، منابع و مصادر مهم و معتبری است که وی در تحقیق و تصحیح، از آن بهره برده است که فهرست آن، در انتهای کتاب ذکر شده است<ref>ر.ک: همان، ص65</ref>.
    کتاب توسط [[ابوالفداء، اسماعیل بن علی|ابوالفداء]]، مورد تحقیق و تصحیح قرار گرفته است. از جمله ویژگی‌های کتاب، علاوه بر توضیحات و تعلیقاتی که وی در پاورقی‌ها افزوده، منابع و مصادر مهم و معتبری است که وی در تحقیق و تصحیح، از آن بهره برده است که فهرست آن، در انتهای کتاب ذکر شده است<ref>ر.ک: همان، ص65</ref>.


    ==پانویس ==
    ==پانویس ==

    نسخهٔ ‏۲۲ دسامبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۷:۰۶

    إسبال الكساء على النساء
    إسبال الكساء علی النساء
    پدیدآورانسیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌‌بکر (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرتحفة الجلساء برویة الله للنساء
    ناشردار الکتب العلمية
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1405ق - 1985م
    چاپ2
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /س9الف5 230/172 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    إسبال الكساء علی النساء، اثر جلال‌الدین سیوطی (متوفی 911ق) رساله‌ای است کوچک و مختصر پیرامون امکان رؤیت خداوند در جهان آخرت توسط بانوان مؤمن.

    «إسبال الكساء علی النساء»، کتابی است که یک نوع از بینش اسلامی در باب زن را عرضه می‌کند و ناگفته از‌ نامش‌ پیداست. سیوطی که در اشتهار، تنوع و کثرت تألیف در میراث اسلامی نامور است، مناسب دیده است تا نگاهش راجع به زن را در این کتاب آشکار کند[۱].

    بیشتر محورهای کتاب،‌ پیرامون‌ مناطق و اعمال ممنوعه‌ای است که زنان باید از آن آگاه باشند. گرچه تناقض در بیان و سستی استدلال در لابه‌لای کتاب به چشم می‌خورد، ولی مؤلف، با استناد به احادیث ضعیف‌ بر آن‌ بوده تا به نگاه و بینش‌ خود‌ در‌ این موضوع رسمیت اسلامی ببخشد[۲].

    سیوطی در این رساله، به بحث پیرامون مسئله امکان رؤیت خداوند توسط مؤمنین و مؤمنات در جهان آخرت و بهشت، پرداخته است[۳].

    بنا بر اعتقاد و مذهب سیوطی، رؤیت خداوند در جهان آخرت برای مؤمنین، امکان دارد. وی در ابتدای کتاب، به این نکته اشاره نموده است که بر اساس ظاهر آیه 75 سوره قیامت، «كلا إنهم عن ربهم يومئذ لمحجوبون»، تمامی فرق اجماع دارند که کافران در جهان آخرت، امکان چنین رؤیتی را ندارند. وی همچنین ادعا نموده است که بر اساس اجماع اهل سنت، مردان مؤمن از امت اسلامی امکان رؤیت خداوند را خواهند داشت. حال بحث اصلی کتاب در آن است که آیا این امکان، برای سایرین نیز وجود دارد یا نه؟ در این‌باره، سایرین به چهار دسته زیر تقسیم شده و این امکان در مورد هریک، به‌صورت مجزا، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است: فرشتگان، اجنه مؤمن، زنان مؤمن از امت اسلامی، مؤمنین از رجال امم سابق[۴].

    کتاب توسط ابوالفداء، مورد تحقیق و تصحیح قرار گرفته است. از جمله ویژگی‌های کتاب، علاوه بر توضیحات و تعلیقاتی که وی در پاورقی‌ها افزوده، منابع و مصادر مهم و معتبری است که وی در تحقیق و تصحیح، از آن بهره برده است که فهرست آن، در انتهای کتاب ذکر شده است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: آیینه‌وند، صادق، ص11
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: مقدمه، ص9
    4. ر.ک: متن کتاب، ص12
    5. ر.ک: همان، ص65

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. آیینه‌وند، صادق، «زنان در نخستین سده‌های اسلامی»، پایگاه مجلات تخصصی نور، زن در توسعه و سیاست، پاییز 1384- شماره 13، به آدرس:

    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/128375/


    وابسته‌ها