التصوف الإسلامي(عیا‌د): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    جز (Hbaghizadeh صفحهٔ التصوف الإسلامي (عیا‌د) را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به التصوف الإسلامي(عیا‌د) منتقل کرد)
     
    (یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲۳ سپتامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۹:۰۹

    التصوف الإسلامي(عیا‌د، احمد توفیق‌)
    التصوف الإسلامي(عیا‌د)
    پدیدآورانعیا‌د، احمد توفیق‌ (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرتاریخه و مدارسه و طبیعته و أثره
    ناشرمکتبة الأنجلو المصریة
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر1970م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ع9ت6 284/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    التصوف الإسلامي؛ تاريخه و مدارسه و طبيعته و أثره، اثر احمد توفیق عیاد، مطالعه و تحقیقی است پیرامون تاریخچه تصوف و مکاتب، ماهیت و تأثیرات آن در جهان اسلام.

    کتاب با یک مقدمه مفصل آغاز و مطالب در دو جزء اصلی و هر جزء، در چندین بخش فرعی، تنظیم شده است. در مقدمه کتاب، به‌منظور بحث پیرامون علوم مدرن و حوزه تحقیقاتی آنها، نگاه مادی‌گرایانه این علوم و تأثیر آن بر تفکر و ارزش‌ها، به‌عنوان اعتراضات مطرح‌شده به علم مدرن معرفی گردیده و ضمن اشاره به حقیقت علم و رسالت وحی، تعادل در قوای نفس انسانی و طبیعت تفکر شرقی و غربی، مورد بحث قرار گرفته است[۱].

    در بخش نخست جزء اول، ضمن بررسی لغوی و اصطلاحی واژه تصوف و اشتقاقات آن، مصادر صوفیه و نظریات مختلفی همچون نظریه جدید افلاطون، نظریه اومانیسم و نظریه اسلامی، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است[۲].

    در بخش دوم، در سه قسمت مدرسه زهد، مدرسه معرفت و کشف و مدرسه وحدت وجود، تاریخ تطور تصوف اسلامی به‌صورت عام، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته و در کنار بیان و تشریح خصوصیات و ویژگی‌های هریک از این مکاتب، به معرفی بزرگان و اعلام هریک از آنها و بیان سیره و مهم‌ترین ویژگی‌های اخلاقی، فردی و اجتماعی، شخصیت علمی، جلوه‌های زهد و مجاهدت‌ها و اسلوب سیر و سلوک ایشان، پرداخته شده است که از جمله آنها، عبارتند از: ابراهیم ادهم، سفیان ثوری، رابعه عدویه، ذوالنون مصری، ابوالقاسم جنید، بایزید بسطامی، حسین بن منصور حلاج و امام غزالی[۳].

    جزء دوم، به بررسی ماهیت تصوف و بحث پیرامون تأثیر آن در علوم مختلف اسلامی، اختصاص یافته است. بدین منظور، ابتدا مدلول تصوف به‌صورت عام تشریح و تبیین گردیده[۴] و سپس، ضمن اشاره به منزلت و جایگاه تصوف بین دین و علم[۵]، جایگاه و منزلت تصوف در میان علوم شریعت، مانند فقه[۶] و علم کلام[۷]، مورد بحث قرار گرفته است.

    همچنین در این جزء، احکام و طرق صوفیانه و نقش آنها در نشر دعوت اسلامی و عواملی که موجب تقدم تصوف در گسترش و دفاع از دعوت اسلام شد، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است[۸].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص3-11
    2. ر.ک: متن کتاب، ص13-21
    3. ر.ک: همان، ص23-143
    4. ر.ک: همان، ص147- 170
    5. ر.ک: همان، ص171- 175
    6. ر.ک: همان، ص187
    7. ر.ک: همان، ص189-202
    8. ر.ک: همان، ص263-304

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها