خرگوشی، عبدالملک بن محمد: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - '== وابسته‌ها =={{وابسته‌ها}}' به '== وابسته‌ها == {{وابسته‌ها}} ')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
    جز (جایگزینی متن - 'به'''ا' به 'به '''ا')
     
    (۱۴ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
    خط ۸: خط ۸:
    | data-type="authorOtherNames" | ن‍ی‍ش‍اب‍وری‌، ع‍ب‍دال‍م‍ل‍ک‌ ب‍ن‌ م‍ح‍م‍د
    | data-type="authorOtherNames" | ن‍ی‍ش‍اب‍وری‌، ع‍ب‍دال‍م‍ل‍ک‌ ب‍ن‌ م‍ح‍م‍د


    عبدالملك بن أبى عثمان خركوشى نيشابورى
    عبدالملک بن أبى عثمان خرکوشى نیشابورى


    خ‍رگ‍وش‍ی‌، اب‍وس‍ع‍د ع‍ب‍دال‍م‍ل‍ک‌
    خ‍رگ‍وش‍ی‌، اب‍وس‍ع‍د ع‍ب‍دال‍م‍ل‍ک‌
    خط ۳۸: خط ۳۸:
    |-
    |-
    |برخی آثار
    |برخی آثار
    | data-type="authorWritings" |[[تهذیب الأسرار في أصول التصوف مع ملحمه بألفاظ الصوفیة المتداولة فی الکتاب السنة]]  
    | data-type="authorWritings" |[[تهذیب الأسرار في أصول التصوف؛ مع ملحق بألفاظ الصوفیة المتداولة في الکتاب و السنة|تهذیب الأسرار فی أصول التصوف؛ مع ملحق بألفاظ الصوفیة المتداولة فی الکتاب و السنة]]  


    [[مناحل الشفا و مناهل الصفا بتحقیق کتاب شرف المصطفی صلی‌الله‌علیه‌و‌سلم]]  
    [[مناحل الشفا و مناهل الصفا بتحقيق كتاب شرف المصطفی صلی‌الله‌علیه‌وسلم|مناحل الشفا و مناهل الصفا بتحقیق كتاب شرف المصطفی صلی‌الله‌علیه‌وسلم]]  


    [[شرف النبی (ترجمه شرف المصطفی)]]  
    [[شرف النبی (ترجمه شرف المصطفی)]]  
    |- class="articleCode"
    |- class="articleCode"
    |کد مؤلف  
    |کد مؤلف  
    | data-type="authorCode" |AUTHORCODE798AUTHORCODE
    | data-type="authorCode" |AUTHORCODE00798AUTHORCODE
    |}
    |}
    </div>
    </div>
    '''ابوسعد عبدالملك بن ابى عثمان محمد بن ابراهيم خرگوشى نيشابورى'''، مشهور به '''ابوسعد زاهد''' و '''ابوسعد واعظ''' از علماء و صوفیان و نویسندگان شافعی مذهب مشهور در قرن چهارم، مؤسس اولین بیمارستان عمومی در نیشابور 
    خرگوشی يكى از عالمانی است كه شناخت اندكي نسبت به او وجود دارد، تاریخ تولدش معلوم نیست، اما می‌توان حدس زد که پیش از سال ۳۲۱ هجری بوده باشد. 


    وي از علماى متصوّف قرن چهارم می‌باشد كه هم ارشاد و وعظ و تذكير مى‌كرد و هم تدريس و تأليف. و در نيشابور آن عهد، كه بعد از بغداد از مهمترين مراكز فرهنگ اسلامى بود و در مدارس و مساجد و خانقاه‌هايش صدها محدّث و فقيه و اديب و صوفى به تدريس و تأليف اشتغال داشتند، از ناميان به شمار مى‌رفت.
    '''ابوسعد عبدالملك بن ابى عثمان محمد بن ابراهیم خرگوشى نیشابورى'''، مشهور به '''ابوسعد زاهد''' و'''ابوسعد واعظ''' از علماء و صوفیان و نویسندگان شافعی مذهب مشهور در قرن چهارم، مؤسس اولین بیمارستان عمومی در نیشابور 


     كنيه‌اش بنا بر ضبط منابع اوّليه اخبارش و نيز اكثر نسخ خطّى آثارش "ابوسعد" است نه "ابوسعيد" و نسبتش به كوى "خرگوش" است كه كويى بزرگ بوده است در نيشابور، و خانه و خانقاه ابوسعد در آنجا بوده است.
    == ولادت ==
    خرگوشی یکى از عالمانی است که شناخت اندکی نسبت به او وجود دارد، تاریخ تولدش معلوم نیست، اما می‌توان حدس زد که پیش از سال ۳۲۱ هجری بوده باشد. 


    ابن القيسرانى "خرگوش" را قريه‌اى شمرده است در خراسان (الانساب المتفقه، ليدن 1865، ص48). ولى در منابع ديگر ذكرى از قريه‌اى بدين نام نيست. [[سمعانی، عبدالکریم بن محمد |سمعانى]] پس از نقل قول ابن القيسرانى اظهار شك مى‌كند كه آيا ابوسعد بدان كوى منسوب است يا آن كوى كه خانقاه و قبر ابوسعد نيز در آنجاست منسوب به ابوسعد است. و از ديگر علماى منسوب بدان كوى يكى ابوالفتوح عبداللّه بن على خرگوشى (544-466) است و ديگر عثمان خرگوشى (متوفى 416) از معاصران ابوسعد كه واعظى بوده است از مقرّبان محمود غزنوى و مؤلّف كتابى در وعظ كه [[ابن جوزی، عبدالرحمن بن علی|ابن الجوزى]] آن را از "ابرد الاشياء" توصيف كرده است. و اما محمد بن عبيد اللّه خرگوشى و فرزندش ابوالحسين عبيد اللّه بن محمد (متوفّى 390) و نوه‌اش ابوالفرج محمد بن عبيد اللّه بن محمد (متوفّى 422) كه همگى معروفند به "خرگوشي" از مردم شيراز بوده‌اند و نسبتشان به يكى از اجدادشان است مسمّى يا ملقّب به "خرگوش".عنوان "زاهد" كه ابوسعد بدان متّصف بوده است به بعض پارسايان (كه برخى‌شان از متصوّفه و عرفا بوده‌اند)، بالأخص در قرون سوم و چهارم، اطلاق مى‌شده است.
    وی از علماى متصوّف قرن چهارم می‌باشد که هم ارشاد و وعظ و تذکیر مى‌کرد و هم تدریس و تألیف. و در نیشابور آن عهد، که بعد از بغداد از مهمترین مراکز فرهنگ اسلامى بود و در مدارس و مساجد و خانقاه‌هایش صدها محدّث و فقیه و ادیب و صوفى به تدریس و تألیف اشتغال داشتند، از نامیان به شمار مى‌رفت.


    پدرش ابوعثمان محمد نيز از زاهدان و عالمان نيشابور بوده است، و [[حاکم نیشابوری، محمد بن عبدالله|حاكم نيشابورى]] از ابوسعد به عبارت "الزّاهد بن الزّاهد" ياد مى‌كند. و او از مشايخ روايت ابوسعد بوده است"حدث عن ابيه".ابوسعد در شرف النّبى حديثى از پدرش نقل مى‌كند: "اخبرنا ابى رحمه اللّه تعالى قال اخبرنا ابوعلى محمد بن عبدالوهاب امام عصره... ". و اين امام ابوعلى محمد بن عبدالوهّاب كه ابوعثمان از او روايت كرده است از علما و صوفيّه نامى نيشابور بوده است و به سال 328 درگذشته است. ظاهرا او همان " ابوعثمان محمد بن ابراهيم " مذكور در تاريخ نيشابور است از مشايخ حاكم كه درباره او مى‌نويسد: "و كان من الصوفيّة العبّاد" تاريخ نيشابور، 103. كلمه "بن" در بين "ابراهيم" و "ابوعثمان" كه در نسخه چاپى (و نيز نسخه خطى، نك: ط عكسىق 49 ب) تاريخ نيشابور ديده مى‌شود زائد به نظر مى‌رسد. مگر اينكه مضاف اليه "ابن" (نام جدّ او) از قلم افتاده باشد..تاريخ تولّد ابوسعد بر ما معلوم نيست، ولى نبايد پيش از 321 بوده باشد كه سال تولّد [[حاکم نیشابوری، محمد بن عبدالله|حاكم نيشابورى]] است كه بزرگتر از ابوسعد بوده است.
     کنیه‌اش بنا بر ضبط منابع اوّلیه اخبارش و نیز اکثر نسخ خطّى آثارش "ابوسعد" است نه "ابوسعید" و نسبتش به کوى "خرگوش" است که کویى بزرگ بوده است در نیشابور، و خانه و خانقاه ابوسعد در آنجا بوده است.
     
    ابن القیسرانى "خرگوش" را قریه‌اى شمرده است در خراسان (الانساب المتفقه، لیدن 1865، ص48). ولى در منابع دیگر ذکرى از قریه‌اى بدین نام نیست. [[سمعانی، عبدالکریم بن محمد |سمعانى]] پس از نقل قول ابن القیسرانى اظهار شک مى‌کند که آیا ابوسعد بدان کوى منسوب است یا آن کوى که خانقاه و قبر ابوسعد نیز در آنجاست منسوب به ابوسعد است. و از دیگر علماى منسوب بدان کوى یکى ابوالفتوح عبداللّه بن على خرگوشى (544-466) است و دیگر عثمان خرگوشى (متوفى 416) از معاصران ابوسعد که واعظى بوده است از مقرّبان محمود غزنوى و مؤلّف کتابى در وعظ که [[ابن جوزی، عبدالرحمن بن علی|ابن الجوزى]] آن را از "ابرد الاشیاء" توصیف کرده است. و اما محمد بن عبیداللّه خرگوشى و فرزندش ابوالحسین عبیداللّه بن محمد (متوفّى 390) و نوه‌اش ابوالفرج محمد بن عبیداللّه بن محمد (متوفّى 422) که همگى معروفند به "خرگوشی" از مردم شیراز بوده‌اند و نسبتشان به یکى از اجدادشان است مسمّى یا ملقّب به "خرگوش".عنوان "زاهد" که ابوسعد بدان متّصف بوده است به بعض پارسایان (که برخى‌شان از متصوّفه و عرفا بوده‌اند)، بالأخص در قرون سوم و چهارم، اطلاق مى‌شده است.
     
    پدرش ابوعثمان محمد نیز از زاهدان و عالمان نیشابور بوده است، و [[حاکم نیشابوری، محمد بن عبدالله|حاکم نیشابورى]] از ابوسعد به عبارت "الزّاهد بن الزّاهد" یاد مى‌کند. و او از مشایخ روایت ابوسعد بوده است"حدث عن ابیه".ابوسعد در شرف النّبى حدیثى از پدرش نقل مى‌کند: "اخبرنا ابى رحمه‌اللّه تعالى قال اخبرنا ابوعلى محمد بن عبدالوهاب امام عصره... ". و این امام ابوعلى محمد بن عبدالوهّاب که ابوعثمان از او روایت کرده است از علما و صوفیّه نامى نیشابور بوده است و به سال 328 درگذشته است. ظاهرا او همان " ابوعثمان محمد بن ابراهیم " مذکور در تاریخ نیشابور است از مشایخ حاکم که درباره او مى‌نویسد: "و کان من الصوفیّة العبّاد" تاریخ نیشابور، 103. کلمه "بن" در بین "ابراهیم" و "ابوعثمان" که در نسخه چاپى (و نیز نسخه خطى، نک: ط عکسىق 49 ب) تاریخ نیشابور دیده مى‌شود زائد به نظر مى‌رسد. مگر اینکه مضاف الیه "ابن" (نام جدّ او) از قلم افتاده باشد..تاریخ تولّد ابوسعد بر ما معلوم نیست، ولى نباید پیش از 321 بوده باشد که سال تولّد [[حاکم نیشابوری، محمد بن عبدالله|حاکم نیشابورى]] است که بزرگتر از ابوسعد بوده است.


    == تحصیلات ==
    == تحصیلات ==
    ابوسعد از آغاز جوانى به تحصيل علوم پرداخت و در نيشابور آن عهد، كه "دار السّنة و العوالى" مى‌خواندندش و مجمع اكابر فقها و محدّثين و صوفيّه بود، نزد عالمانى علم آموخت و از محدّثان بسيارى سماع حديث كرد.پس از چندى به حلقه مصاحبت زهّاد و صوفيان درآمد و طريق تزهّد گزيد.
    ابوسعد از آغاز جوانى به تحصیل علوم پرداخت و در نیشابور آن عهد، که "دار السّنة و العوالى" مى‌خواندندش و مجمع اکابر فقها و محدّثین و صوفیّه بود، نزد عالمانى علم آموخت و از محدّثان بسیارى سماع حدیث کرد.پس از چندى به حلقه مصاحبت زهّاد و صوفیان درآمد و طریق تزهّد گزید.


    == مسافرتها ==
    == مسافرتها ==
    در سالهاى دهه 370 به قصد حج نيشابور را ترك گفت و سالها مجاور بيت‌اللّه شد.به عراق و شام و فلسطين و مصر نيز سفر كرد. ابراهيم بن محمد الصّريفينى (متوفّى 641) در المنتخب من كتاب السّياق لتاريخ نيشابور، اشاره به سفر ابوسعد به منطقه جبال هم كرده است، ولى نه در متن نسخه موجود كتاب السّياق، ذكرى از جبال هست و نه در آثار موجود ابوسعد روايتى منقول از شيوخ جبال يافت مى‌شود. و در همه جا از محدّثان و عالمان سماع حديث مى‌كرد.
    در سالهاى دهه 370 به قصد حج نیشابور را ترک گفت و سالها مجاور بیت‌اللّه شد.به عراق و شام و فلسطین و مصر نیز سفر کرد. ابراهیم بن محمد الصّریفینى (متوفّى 641) در المنتخب من کتاب السّیاق لتاریخ نیشابور، اشاره به سفر ابوسعد به منطقه جبال هم کرده است، ولى نه در متن نسخه موجود کتاب السّیاق، ذکرى از جبال هست و نه در آثار موجود ابوسعد روایتى منقول از شیوخ جبال یافت مى‌شود. و در همه جا از محدّثان و عالمان سماع حدیث مى‌کرد.


    ==اساتيد==
    ==اساتید==
    در مكّه از كسانى چون ابوعمر محمد بن سهل البستى و ابواسحاق ابراهيم بن محمد الدّينورى و ابوالفضل جعفر بن الفضل (ابن حنزابه، متوفّى 391) و ابوجعفر امام و قاضى مكّه و اسحاق بن زروان بن قهزاد الفقيه و ابوبكر محمد بن هارون الاصبهانى و ابوعبداللّه الحسين بن محمد الزّاهد و ابوالحسن على بن عمر بن موسى و ابوالحسن على بن عبداللّه بن جهضم احاديثى شنيده و روايت كرده است، و در مدينه از الشّريف ابومحمد عبداللّه بن يحيى بن طاهر الحسينى و ابوذر عمّار بن محمد البغدادى و ابوالحسين يحيى بن الحسين المطلبى. در بغداد در مجلس املاء محدّث معروف ابوالحسن على بن عمر الدّار قطنى (385-306) شركت كرده است و هم در بغداد به هنگام مراجعت از حج ابوالقاسم التّنوخى (447-355) از جمله كسانى بوده است كه از او سماع حديث كرده است.  
    در مکّه از کسانى چون ابوعمر محمد بن سهل البستى و ابواسحاق ابراهیم بن محمد الدّینورى و ابوالفضل جعفر بن الفضل (ابن حنزابه، متوفّى 391) و ابوجعفر امام و قاضى مکّه و اسحاق بن زروان بن قهزاد الفقیه و ابوبکر محمد بن هارون الاصبهانى و ابوعبداللّه الحسین بن محمد الزّاهد و ابوالحسن على بن عمر بن موسى و ابوالحسن على بن عبداللّه بن جهضم احادیثى شنیده و روایت کرده است، و در مدینه از الشّریف ابومحمد عبداللّه بن یحیى بن طاهر الحسینى و ابوذر عمّار بن محمد البغدادى و ابوالحسین یحیى بن الحسین المطلبى. در بغداد در مجلس املاء محدّث معروف ابوالحسن على بن عمر الدّار قطنى (385-306) شرکت کرده است و هم در بغداد به هنگام مراجعت از حج ابوالقاسم التّنوخى (447-355) از جمله کسانى بوده است که از او سماع حدیث کرده است.  


    در شام (صيدا) از ابوالحسين محمد بن احمد بن جميع الغسّانى و در فلسطين از ابومحمد بكر بن محمد العابد الطبرانى و ابوالفتح محمد بن ابراهيم بن محمد بن يزيد الطّرسوسى احاديثى شنيده و روايت كرده است، و در مصر از ابومحمد عبداللّه بن عبدالرحمن الازدى و ابوسعيد على بن الحسن بن عمر الغافقى الاسكندرانى و ابوالحسن على بن محمد بن اسحاق الحلبى القاضى و ابوالقاسم عمر بن ابراهيم بن يحيى البصرى و ابوالحسن محمد بن احمد بن عباس الاخميمى و ابوطلحه المالكى و ابوالقاسم الفارسى الحافظ و ابوالوفاء تمام بن عبداللّه الصّقلى.اين سفر ابوسعد همچنان كه [[سمعانی، عبدالکریم بن محمد |سمعانى]] گفته است "سمع بالعراق بعد السبعين و الثلاثمائة". مأخذ كلام [[سمعانی، عبدالکریم بن محمد |سمعانى]] ظاهرا روايت حاكم بوده است كه آن را با همان عبارت [[ابن عساکر، علی بن حسن|ابن عساكر]] نيز به اسناد خود از حاكم روايت كرده است در تبيين كذب المفترى 234، ولى در نسخه چاپى التّبيين كلمه "السبعين" در عبارت فوق "التسعين" ضبط شده است. اما بايد در دهه 370 اتفاق افتاده باشد. و مؤيّد اين قول آنكه ابوسعد در سنه 376 در مكّه از ابوعمر بستى سماع حديث كرده بوده است و چون وفات دارقطنى در پنجشنبه هفتم ذو القعده سال 385 اتفاق افتاده است، اقامت ابوسعد در بغداد بايد در سالهاى قبل از 385 بوده باشد نه بعد از آن.در منابع اشاره‌اى به طول اقامت ابوسعد در حجازنشده، ولى مى‌توان گمان برد كه ابوسعد سه دهه اخير قرن چهارم را در حجاز گذرانيده بوده باشد.
    در شام (صیدا) از ابوالحسین محمد بن احمد بن جمیع الغسّانى و در فلسطین از ابومحمد بکر بن محمد العابد الطبرانى و ابوالفتح محمد بن ابراهیم بن محمد بن یزید الطّرسوسى احادیثى شنیده و روایت کرده است، و در مصر از ابومحمد عبداللّه بن عبدالرحمن الازدى و ابوسعید على بن الحسن بن عمر الغافقى الاسکندرانى و ابوالحسن على بن محمد بن اسحاق الحلبى القاضى و ابوالقاسم عمر بن ابراهیم بن یحیى البصرى و ابوالحسن محمد بن احمد بن عباس الاخمیمى و ابوطلحه المالکى و ابوالقاسم الفارسى الحافظ و ابوالوفاء تمام بن عبداللّه الصّقلى.این سفر ابوسعد همچنان که [[سمعانی، عبدالکریم بن محمد |سمعانى]] گفته است "سمع بالعراق بعد السبعین و الثلاثمائة". مأخذ کلام [[سمعانی، عبدالکریم بن محمد |سمعانى]] ظاهرا روایت حاکم بوده است که آن را با همان عبارت [[ابن عساکر، علی بن حسن|ابن عساکر]] نیز به اسناد خود از حاکم روایت کرده است در تبیین کذب المفترى 234، ولى در نسخه چاپى التّبیین کلمه "السبعین" در عبارت فوق "التسعین" ضبط شده است. اما باید در دهه 370 اتفاق افتاده باشد. و مؤیّد این قول آنکه ابوسعد در سنه 376 در مکّه از ابوعمر بستى سماع حدیث کرده بوده است و چون وفات دارقطنى در پنجشنبه هفتم ذو القعده سال 385 اتفاق افتاده است، اقامت ابوسعد در بغداد باید در سالهاى قبل از 385 بوده باشد نه بعد از آن.در منابع اشاره‌اى به طول اقامت ابوسعد در حجازنشده، ولى مى‌توان گمان برد که ابوسعد سه دهه اخیر قرن چهارم را در حجاز گذرانیده بوده باشد.


    == فعالیتها ==
    == فعالیتها ==
    خرگوشی پس از بازگشت به نیشابور به ارشاد و تذكار و تدريس و تأليف مشغول شد. برايش مجلس املاء منعقد كردند كه سالها برقرار بود. و جز اينها اهتمام به خدمت خلق نمود و بناهاى خيريه‌اى ساخت از خانقاه و بيمارستان و مدرسه. و در آن بيمارستان جمعى از اصحابش را به پرستارى بيماران گماشت. و در سال 401 كه در نيشابور قحطي سختى افتاد و تعداد زيادي تلف شدند، ابوسعد، خدمات زيادي از قبيل تيمار بيماران و نقلشان به بيمارستان و تكفين و تدفين مردگان انجام داد.مدرسه ابوسعد در همان كوى خرگوش بوده و كتابخانه‌اى هم داشته است. در اين مدرسه چندى حافظ ابوحازم عمر بن احمد عبدوى نيشابورى (متوفّى 417) مجلس املاء داشته است كه پس از فوتش حافظ ابن منجويه (ابوبكر احمد بن على متوفّي 428) بر جايش نشست و سالها در آنجا به تدريس پرداخت. و براى ترجمه ابوحازم عبدوى و از ديگر استادان آن مدرسه كه ذكرشان در منابع ما هست يكى جاجرمى است و ديگر ابوالمظفّر شهفور بن طاهر بن محمد اسفراينى (متوفّى 471).جامعه نيشابور قرن چهارم از شافعيّه و حنفيّه و گروه قليلى از كرّاميّه و ظاهريّه و شيعه تشكيل مى‌شد و عصبيّت و عداوت مذهبى هم بين اصحاب مذاهب برقرار بود. ابوسعد از جماعت شافعيّه بود.و شافعيان گذشته از اختلاف در مذهب فقهى از نظر عقيدتى نيز، به سبب پيروى از مكتب كلامى اشعرى، با حنفيان اختلاف داشتند. و در گسترش عقايد اشعرى علماى شافعي نيشابور سهمى عظيم داشته‌اند.  
    خرگوشی پس از بازگشت به نیشابور به ارشاد و تذکار و تدریس و تألیف مشغول شد. برایش مجلس املاء منعقد کردند که سالها برقرار بود. و جز اینها اهتمام به خدمت خلق نمود و بناهاى خیریه‌اى ساخت از خانقاه و بیمارستان و مدرسه. و در آن بیمارستان جمعى از اصحابش را به پرستارى بیماران گماشت. و در سال 401 که در نیشابور قحطی سختى افتاد و تعداد زیادی تلف شدند، ابوسعد، خدمات زیادی از قبیل تیمار بیماران و نقلشان به بیمارستان و تکفین و تدفین مردگان انجام داد.مدرسه ابوسعد در همان کوى خرگوش بوده و کتابخانه‌اى هم داشته است. در این مدرسه چندى حافظ ابوحازم عمر بن احمد عبدوى نیشابورى (متوفّى 417) مجلس املاء داشته است که پس از فوتش حافظ ابن منجویه (ابوبکر احمد بن على متوفّی 428) بر جایش نشست و سالها در آنجا به تدریس پرداخت. و براى ترجمه ابوحازم عبدوى و از دیگر استادان آن مدرسه که ذکرشان در منابع ما هست یکى جاجرمى است و دیگر ابوالمظفّر شهفور بن طاهر بن محمد اسفراینى (متوفّى 471).جامعه نیشابور قرن چهارم از شافعیّه و حنفیّه و گروه قلیلى از کرّامیّه و ظاهریّه و شیعه تشکیل مى‌شد و عصبیّت و عداوت مذهبى هم بین اصحاب مذاهب برقرار بود. ابوسعد از جماعت شافعیّه بود.و شافعیان گذشته از اختلاف در مذهب فقهى از نظر عقیدتى نیز، به سبب پیروى از مکتب کلامى اشعرى، با حنفیان اختلاف داشتند. و در گسترش عقاید اشعرى علماى شافعی نیشابور سهمى عظیم داشته‌اند.  


    == اعتقادات ==
    == اعتقادات ==
    ابوسعد اهل كلام نبود، ولى از شافعيان عقيده‌مند به مذهب اشعرى بود و [[ابن عساکر، علی بن حسن|ابن عساكر]] (متوفّى 571)، در تبيين كذب المفترى فيما نسب الى الامام الاشعرى، نام او را در زمره "اعيان مشاهير" اتباع امام اشعرى (324-260) آورده است. شافعيان نيشابور به خصوصيتى ديگر نيز ممتاز بودند و آن وجود تصوّف و گرايشهاى صوفيانه بود و ابوسعد خرگوشى متعلّق است به اين گروه اخير يعنى شافعيّه متصوّف. و تصوّفش هم تصوّف متشرّعانه اهل صحو است و از طراز تصوّف امام قشيرى، كه از اتّباع سنّت و التزام و شرع دور نمى‌شود. به ابوسعد اقوال صوفيانه و كراماتى هم منتسب است.
    ابوسعد اهل کلام نبود، ولى از شافعیان عقیده‌مند به مذهب اشعرى بود و [[ابن عساکر، علی بن حسن|ابن عساکر]] (متوفّى 571)، در تبیین کذب المفترى فیما نسب الى الامام الاشعرى، نام او را در زمره "اعیان مشاهیر" اتباع امام اشعرى (324-260) آورده است. شافعیان نیشابور به خصوصیتى دیگر نیز ممتاز بودند و آن وجود تصوّف و گرایشهاى صوفیانه بود و ابوسعد خرگوشى متعلّق است به این گروه اخیر یعنى شافعیّه متصوّف. و تصوّفش هم تصوّف متشرّعانه اهل صحو است و از طراز تصوّف امام قشیرى، که از اتّباع سنّت و التزام و شرع دور نمى‌شود. به ابوسعد اقوال صوفیانه و کراماتى هم منتسب است.


    == وفات ==
    == وفات ==
    وفات ابوسعد در جمادى الاولى 407 يا آنچنان كه [[خطيب بغدادى]] از ابوصالح نيشابورى نقل كرده است در 406 و اين ابوصالح احمد بن عبدالملك نيشابورى (متوفّى 470) از محدّثان نيشابور بوده است و از مشايخ [[خطيب بغدادى]]، قاضى ابوعمر بسطامى (متوفّى 407 يا 408) كه از علماء شافعيّه خراسان بوده است و قاضى نيشابور بر او نماز كرد. جسدش را در خانقاهش در كوى خرگوش به خاک سپردند.
    وفات ابوسعد در جمادى الاولى 407 یا آنچنان که [[خطیب بغدادى|خطیب بغدادى]] از ابوصالح نیشابورى نقل کرده است در 406 و این ابوصالح احمد بن عبدالملک نیشابورى (متوفّى 470) از محدّثان نیشابور بوده است و از مشایخ [[خطیب بغدادى|خطیب بغدادى]]، قاضى ابوعمر بسطامى (متوفّى 407 یا 408) که از علماء شافعیّه خراسان بوده است و قاضى نیشابور بر او نماز کرد. جسدش را در خانقاهش در کوى خرگوش به خاک سپردند.
    == وابسته‌ها ==
    ==وابسته‌ها==
    {{وابسته‌ها}}
    {{وابسته‌ها}}


    [[تهذیب الأسرار في أصول التصوف؛ مع ملحق بألفاظ الصوفیة المتداولة في الکتاب و السنة]]  
    [[تهذیب الأسرار في أصول التصوف؛ مع ملحق بألفاظ الصوفیة المتداولة في الکتاب و السنة]]  


    [[مناحل الشفا و مناهل الصفا بتحقیق کتاب شرف المصطفی صلی‌الله‌علیه‌و‌سلم]]  
    [[مناحل الشفا و مناهل الصفا بتحقيق كتاب شرف المصطفی صلی‌الله‌علیه‌وسلم]]  


    [[شرف النبی (ترجمه شرف المصطفی)]]  
    [[شرف النبی (ترجمه شرف المصطفی)]]  


    [[رده:زندگی‌نامه]]
    [[رده:زندگی‌نامه]]
    [[رده:25 مهر الی 24 آبان]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲۲ سپتامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۹:۲۲

    خرگوشی، عبدالملک بن محمد
    نام خرگوشی، عبدالملک بن محمد
    نام‎های دیگر ن‍ی‍ش‍اب‍وری‌، ع‍ب‍دال‍م‍ل‍ک‌ ب‍ن‌ م‍ح‍م‍د

    عبدالملک بن أبى عثمان خرکوشى نیشابورى

    خ‍رگ‍وش‍ی‌، اب‍وس‍ع‍د ع‍ب‍دال‍م‍ل‍ک‌

    خ‍رک‍وش‍ی‌، ع‍ب‍دال‍م‍ل‍ک‌ ب‍ن‌ م‍ح‍م‍د

    خ‍رگ‍وش‍ی‌، اب‍و س‍ع‍ی‍د

    واع‍ظ خ‍رگ‍وش‍ی‌، اب‍و س‍ع‍د ع‍ب‍دال‍م‍ل‍ک‌

    نیشابوری، ابوسعد زاهد

    نیشابوری، ابوسعد واعظ

    نام پدر ابوعثمان محمد
    متولد پیش از 321
    محل تولد  کوی یا محله خرگوش در نیشابور قدیم 
    رحلت 407 ق
    اساتید پدرش (ابوعثمان محمد)،
    برخی آثار تهذیب الأسرار فی أصول التصوف؛ مع ملحق بألفاظ الصوفیة المتداولة فی الکتاب و السنة

    مناحل الشفا و مناهل الصفا بتحقیق كتاب شرف المصطفی صلی‌الله‌علیه‌وسلم

    شرف النبی (ترجمه شرف المصطفی)

    کد مؤلف AUTHORCODE00798AUTHORCODE

    ابوسعد عبدالملك بن ابى عثمان محمد بن ابراهیم خرگوشى نیشابورى، مشهور به ابوسعد زاهد وابوسعد واعظ از علماء و صوفیان و نویسندگان شافعی مذهب مشهور در قرن چهارم، مؤسس اولین بیمارستان عمومی در نیشابور 

    ولادت

    خرگوشی یکى از عالمانی است که شناخت اندکی نسبت به او وجود دارد، تاریخ تولدش معلوم نیست، اما می‌توان حدس زد که پیش از سال ۳۲۱ هجری بوده باشد. 

    وی از علماى متصوّف قرن چهارم می‌باشد که هم ارشاد و وعظ و تذکیر مى‌کرد و هم تدریس و تألیف. و در نیشابور آن عهد، که بعد از بغداد از مهمترین مراکز فرهنگ اسلامى بود و در مدارس و مساجد و خانقاه‌هایش صدها محدّث و فقیه و ادیب و صوفى به تدریس و تألیف اشتغال داشتند، از نامیان به شمار مى‌رفت.

     کنیه‌اش بنا بر ضبط منابع اوّلیه اخبارش و نیز اکثر نسخ خطّى آثارش "ابوسعد" است نه "ابوسعید" و نسبتش به کوى "خرگوش" است که کویى بزرگ بوده است در نیشابور، و خانه و خانقاه ابوسعد در آنجا بوده است.

    ابن القیسرانى "خرگوش" را قریه‌اى شمرده است در خراسان (الانساب المتفقه، لیدن 1865، ص48). ولى در منابع دیگر ذکرى از قریه‌اى بدین نام نیست. سمعانى پس از نقل قول ابن القیسرانى اظهار شک مى‌کند که آیا ابوسعد بدان کوى منسوب است یا آن کوى که خانقاه و قبر ابوسعد نیز در آنجاست منسوب به ابوسعد است. و از دیگر علماى منسوب بدان کوى یکى ابوالفتوح عبداللّه بن على خرگوشى (544-466) است و دیگر عثمان خرگوشى (متوفى 416) از معاصران ابوسعد که واعظى بوده است از مقرّبان محمود غزنوى و مؤلّف کتابى در وعظ که ابن الجوزى آن را از "ابرد الاشیاء" توصیف کرده است. و اما محمد بن عبیداللّه خرگوشى و فرزندش ابوالحسین عبیداللّه بن محمد (متوفّى 390) و نوه‌اش ابوالفرج محمد بن عبیداللّه بن محمد (متوفّى 422) که همگى معروفند به "خرگوشی" از مردم شیراز بوده‌اند و نسبتشان به یکى از اجدادشان است مسمّى یا ملقّب به "خرگوش".عنوان "زاهد" که ابوسعد بدان متّصف بوده است به بعض پارسایان (که برخى‌شان از متصوّفه و عرفا بوده‌اند)، بالأخص در قرون سوم و چهارم، اطلاق مى‌شده است.

    پدرش ابوعثمان محمد نیز از زاهدان و عالمان نیشابور بوده است، و حاکم نیشابورى از ابوسعد به عبارت "الزّاهد بن الزّاهد" یاد مى‌کند. و او از مشایخ روایت ابوسعد بوده است"حدث عن ابیه".ابوسعد در شرف النّبى حدیثى از پدرش نقل مى‌کند: "اخبرنا ابى رحمه‌اللّه تعالى قال اخبرنا ابوعلى محمد بن عبدالوهاب امام عصره... ". و این امام ابوعلى محمد بن عبدالوهّاب که ابوعثمان از او روایت کرده است از علما و صوفیّه نامى نیشابور بوده است و به سال 328 درگذشته است. ظاهرا او همان " ابوعثمان محمد بن ابراهیم " مذکور در تاریخ نیشابور است از مشایخ حاکم که درباره او مى‌نویسد: "و کان من الصوفیّة العبّاد" تاریخ نیشابور، 103. کلمه "بن" در بین "ابراهیم" و "ابوعثمان" که در نسخه چاپى (و نیز نسخه خطى، نک: ط عکسىق 49 ب) تاریخ نیشابور دیده مى‌شود زائد به نظر مى‌رسد. مگر اینکه مضاف الیه "ابن" (نام جدّ او) از قلم افتاده باشد..تاریخ تولّد ابوسعد بر ما معلوم نیست، ولى نباید پیش از 321 بوده باشد که سال تولّد حاکم نیشابورى است که بزرگتر از ابوسعد بوده است.

    تحصیلات

    ابوسعد از آغاز جوانى به تحصیل علوم پرداخت و در نیشابور آن عهد، که "دار السّنة و العوالى" مى‌خواندندش و مجمع اکابر فقها و محدّثین و صوفیّه بود، نزد عالمانى علم آموخت و از محدّثان بسیارى سماع حدیث کرد.پس از چندى به حلقه مصاحبت زهّاد و صوفیان درآمد و طریق تزهّد گزید.

    مسافرتها

    در سالهاى دهه 370 به قصد حج نیشابور را ترک گفت و سالها مجاور بیت‌اللّه شد.به عراق و شام و فلسطین و مصر نیز سفر کرد. ابراهیم بن محمد الصّریفینى (متوفّى 641) در المنتخب من کتاب السّیاق لتاریخ نیشابور، اشاره به سفر ابوسعد به منطقه جبال هم کرده است، ولى نه در متن نسخه موجود کتاب السّیاق، ذکرى از جبال هست و نه در آثار موجود ابوسعد روایتى منقول از شیوخ جبال یافت مى‌شود. و در همه جا از محدّثان و عالمان سماع حدیث مى‌کرد.

    اساتید

    در مکّه از کسانى چون ابوعمر محمد بن سهل البستى و ابواسحاق ابراهیم بن محمد الدّینورى و ابوالفضل جعفر بن الفضل (ابن حنزابه، متوفّى 391) و ابوجعفر امام و قاضى مکّه و اسحاق بن زروان بن قهزاد الفقیه و ابوبکر محمد بن هارون الاصبهانى و ابوعبداللّه الحسین بن محمد الزّاهد و ابوالحسن على بن عمر بن موسى و ابوالحسن على بن عبداللّه بن جهضم احادیثى شنیده و روایت کرده است، و در مدینه از الشّریف ابومحمد عبداللّه بن یحیى بن طاهر الحسینى و ابوذر عمّار بن محمد البغدادى و ابوالحسین یحیى بن الحسین المطلبى. در بغداد در مجلس املاء محدّث معروف ابوالحسن على بن عمر الدّار قطنى (385-306) شرکت کرده است و هم در بغداد به هنگام مراجعت از حج ابوالقاسم التّنوخى (447-355) از جمله کسانى بوده است که از او سماع حدیث کرده است.

    در شام (صیدا) از ابوالحسین محمد بن احمد بن جمیع الغسّانى و در فلسطین از ابومحمد بکر بن محمد العابد الطبرانى و ابوالفتح محمد بن ابراهیم بن محمد بن یزید الطّرسوسى احادیثى شنیده و روایت کرده است، و در مصر از ابومحمد عبداللّه بن عبدالرحمن الازدى و ابوسعید على بن الحسن بن عمر الغافقى الاسکندرانى و ابوالحسن على بن محمد بن اسحاق الحلبى القاضى و ابوالقاسم عمر بن ابراهیم بن یحیى البصرى و ابوالحسن محمد بن احمد بن عباس الاخمیمى و ابوطلحه المالکى و ابوالقاسم الفارسى الحافظ و ابوالوفاء تمام بن عبداللّه الصّقلى.این سفر ابوسعد همچنان که سمعانى گفته است "سمع بالعراق بعد السبعین و الثلاثمائة". مأخذ کلام سمعانى ظاهرا روایت حاکم بوده است که آن را با همان عبارت ابن عساکر نیز به اسناد خود از حاکم روایت کرده است در تبیین کذب المفترى 234، ولى در نسخه چاپى التّبیین کلمه "السبعین" در عبارت فوق "التسعین" ضبط شده است. اما باید در دهه 370 اتفاق افتاده باشد. و مؤیّد این قول آنکه ابوسعد در سنه 376 در مکّه از ابوعمر بستى سماع حدیث کرده بوده است و چون وفات دارقطنى در پنجشنبه هفتم ذو القعده سال 385 اتفاق افتاده است، اقامت ابوسعد در بغداد باید در سالهاى قبل از 385 بوده باشد نه بعد از آن.در منابع اشاره‌اى به طول اقامت ابوسعد در حجازنشده، ولى مى‌توان گمان برد که ابوسعد سه دهه اخیر قرن چهارم را در حجاز گذرانیده بوده باشد.

    فعالیتها

    خرگوشی پس از بازگشت به نیشابور به ارشاد و تذکار و تدریس و تألیف مشغول شد. برایش مجلس املاء منعقد کردند که سالها برقرار بود. و جز اینها اهتمام به خدمت خلق نمود و بناهاى خیریه‌اى ساخت از خانقاه و بیمارستان و مدرسه. و در آن بیمارستان جمعى از اصحابش را به پرستارى بیماران گماشت. و در سال 401 که در نیشابور قحطی سختى افتاد و تعداد زیادی تلف شدند، ابوسعد، خدمات زیادی از قبیل تیمار بیماران و نقلشان به بیمارستان و تکفین و تدفین مردگان انجام داد.مدرسه ابوسعد در همان کوى خرگوش بوده و کتابخانه‌اى هم داشته است. در این مدرسه چندى حافظ ابوحازم عمر بن احمد عبدوى نیشابورى (متوفّى 417) مجلس املاء داشته است که پس از فوتش حافظ ابن منجویه (ابوبکر احمد بن على متوفّی 428) بر جایش نشست و سالها در آنجا به تدریس پرداخت. و براى ترجمه ابوحازم عبدوى و از دیگر استادان آن مدرسه که ذکرشان در منابع ما هست یکى جاجرمى است و دیگر ابوالمظفّر شهفور بن طاهر بن محمد اسفراینى (متوفّى 471).جامعه نیشابور قرن چهارم از شافعیّه و حنفیّه و گروه قلیلى از کرّامیّه و ظاهریّه و شیعه تشکیل مى‌شد و عصبیّت و عداوت مذهبى هم بین اصحاب مذاهب برقرار بود. ابوسعد از جماعت شافعیّه بود.و شافعیان گذشته از اختلاف در مذهب فقهى از نظر عقیدتى نیز، به سبب پیروى از مکتب کلامى اشعرى، با حنفیان اختلاف داشتند. و در گسترش عقاید اشعرى علماى شافعی نیشابور سهمى عظیم داشته‌اند.

    اعتقادات

    ابوسعد اهل کلام نبود، ولى از شافعیان عقیده‌مند به مذهب اشعرى بود و ابن عساکر (متوفّى 571)، در تبیین کذب المفترى فیما نسب الى الامام الاشعرى، نام او را در زمره "اعیان مشاهیر" اتباع امام اشعرى (324-260) آورده است. شافعیان نیشابور به خصوصیتى دیگر نیز ممتاز بودند و آن وجود تصوّف و گرایشهاى صوفیانه بود و ابوسعد خرگوشى متعلّق است به این گروه اخیر یعنى شافعیّه متصوّف. و تصوّفش هم تصوّف متشرّعانه اهل صحو است و از طراز تصوّف امام قشیرى، که از اتّباع سنّت و التزام و شرع دور نمى‌شود. به ابوسعد اقوال صوفیانه و کراماتى هم منتسب است.

    وفات

    وفات ابوسعد در جمادى الاولى 407 یا آنچنان که خطیب بغدادى از ابوصالح نیشابورى نقل کرده است در 406 و این ابوصالح احمد بن عبدالملک نیشابورى (متوفّى 470) از محدّثان نیشابور بوده است و از مشایخ خطیب بغدادى، قاضى ابوعمر بسطامى (متوفّى 407 یا 408) که از علماء شافعیّه خراسان بوده است و قاضى نیشابور بر او نماز کرد. جسدش را در خانقاهش در کوى خرگوش به خاک سپردند.

    وابسته‌ها