من فقه الزهراء علیهاالسلام: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۵: خط ۵:
    |پدیدآورندگان  
    |پدیدآورندگان  
    | پدیدآوران =  
    | پدیدآوران =  
    [[حسيني شيرازي، محمد]] (نویسنده)
    [[حسینی شیرازی، سید محمد]] (نویسنده)
    |زبان  
    |زبان  
    | زبان =عربي
    | زبان =عربي
    خط ۵۶: خط ۵۶:


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
    [[رده:سرگذشت‌نامه‌ها]]
    [[رده:سرگذشت‌‌نامه‌های فردی]]
    [[رده:سیرت نبوی]]
    [[رده:فاطمه زهراء(ع)]]
    [[رده:مقالات جدید(شهریور) باقی زاده]]  
    [[رده:مقالات جدید(شهریور) باقی زاده]]  
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 شهریور 1402]]

    نسخهٔ ‏۲۹ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۰۱:۴۳

    من فقه الزهراء صلوات الله عليها
    من فقه الزهراء علیهاالسلام
    پدیدآورانحسینی شیرازی، سید محمد (نویسنده)
    ناشررشيد
    مکان نشرايران - قم
    سال نشر1428ق. = 1386ش.
    چاپيکم
    شابک978-964-9937-26-7
    موضوعفاطمه زهرا (س)، 8؟ قبل از هجرت - 11ق.

    فقه جعفري - قرن 14 احاديث خاص (کسا)

    فاطمه زهرا (س)، 8؟ قبل از هجرت - 11ق. - خطبه‏ها
    زبانعربي
    تعداد جلد
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ح‎‏5‎‏م‎‏8 / 27/2 BP ‏

    من فقه الزهراء علیهاالسلام تألیف سید محمد حسینی شیرازی، اثری است فقهی که بر اساس خطبه‌ها و بیان‌های حضرت زهرا(ع) تدوین شده است. کتاب، بخشی از مجموعه بزرگ موسوعة استدلالية في الفقه الاسلامية است.

    نویسنده در این اثر که در نوع خود بی‌پیشینه است، کوشیده تا احادیث و کردارهای نقل شده از دخت گرامی پیامبر خدا را گرد آورد و بر اساس موازین رایج فقهی و اصولی، از آنها احکام فقهی استخراج نماید. روایتهای نقل شده در این اثر، بر اساس ارزشداوری نویسنده، صحیح، حسن، موثق، و پاره‌ای مشمول اخبار من بلغ است . وی بخشی از مباحث مطرح در روایتهای نقل شده از حضرت زهرا(س) را از جهت تمامت سند و برخی دیگر را از جهت اتقان متن و شماری را از جهت اعتماد به ناقل و نیز قرائن خارجی و یا شهرت مضمونی، حجت دانسته و بر اساس آنها فتوا داده است. یک جلد از این کتاب به حدیث کسا و دو جلد دیگر به بررسی مضامین خطبه فاطمه زهرا(س) در مسجد النبی اختصاص داده شده است.

    کتاب با مقدمه ای از مؤلف درباره روایات منقول از حضرت زهرا(س)، عظمت ایشان، صاحب ولایت تشریعی و تکوینی بودن آن حضرت، ولایت تکوینی انبیا و صالحان، ولایت تشریعی و دلایل آن، تفاوت نداشتن مرگ و حیات معصومان، رفعت ذاتی و منزلت آنان، اختیارات پیامبر و توان و علم فراگیر معصومان و سیره فاطمه(س) آغاز می‌شود. کتاب با یک فصل آغاز شده و فضل دیگری هم در پی ندارد و تا پایان به ترتیب مباحث مطرح در حدیث کسا و خطبه به پایان رسیده و بیان مباحث به صورت رایج در فقه و با عنوان «مسئله» است. مؤلف، پس از نقل متن حدیث کسا، و واقعه‌ای که درباره آن اتفاق افتاده، متعرض سند حدیث شده و از عمل حضرت زهرا درباره نقل حدیث استنباطاتی را به عمل آورده و فتوا به استحباب آن داده است.

    شیوه وی در این اثر، هر چند به همان روش معهود در میان فقها در استخراج احکام شرعی است، اما سطحی و غیر استوار است. برخی از عنوانهای جلد نخست، چنین است: استحباب روایت کردن، جواز روایت زن، روایت مرد از زن، جواز شنیدن صدای نامحرم، استحباب لقب دادن و مشخص کردن وقت و ذکر مرتب مطالب، شروع به سلام، سلام مرد به زن محرم، جواز خبر دادن از وضع جسمی و روحی، دعا برای بیمار، اظهار محبت به فرزند و استعمال بوی خوش.

    نویسنده، در ضمن مباحث خود به شرح و تفسیر پاره‌ای از مفاهیم مطرح شده در حدیث کسا نیز پرداخته است.

    سه جلد دیگر، به همان روال جلد نخست، استنباط احکام شرعی از خطبه و تفسیر آن و سایر سخنان حضرت زهرا(س) است. در مقدمه جلد دوم درباره خطبه و اسناد آن، و دفاع از ولایت و اهتمام حضرت زهرا(س) به موضوع فدک، و حجاب، حضور زن در مسجد، طلب حق در مسجد، گریه بر مرده و گریه برای فقدان معصوم، به مناسبت رفتار حضرت فاطمه در اقدام به ایراد خطبه، سخن گفته شده و آن‌گاه نویسنده متعرض خطبه شده و فراز به فراز آن را شرح کرده و بر اساس آن احکامی را به دست آورده است.[۱]



    پانويس

    1. ر.ک: معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، ص361-362


    منابع مقاله

    معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، کتاب‌شناسی توصیفی اهل‌بیت علیهم‌السلام، قم، مرکز چاپ و نشر مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، چاپ اول، 1383ش.

    وابسته‌ها