ابن شعار، مبارک بن احمد: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۱۲ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۱۱:۵۱

    ابن‌شَعّار، ابوالبرکات کمال‌الدین، مبارک بن احمد بن حمدان موصلی
    NUR00000.jpg
    نام کاملابن‌شَعّار، ابوالبرکات کمال‌الدین، مبارک بن احمد بن حمدان موصلی
    نام‌های دیگرابوالبرکات کمال‌الدین، مبارک بن احمد بن حمدان موصلی
    لقبکمال‌الدین
    نسبابن احمد بن حمدان موصلی
    نام پدراحمد بن حمدان
    ولادت۵۹۳ق
    محل تولدموصل، عراق
    رحلت۶۵۴ق
    طول عمر61
    دیناسلام
    پیشهادیب و مورخ
    منصبدیوانی
    اطلاعات علمی
    اساتید؛
    معاصرینابن‌خلکان
    برخی آثار1- عقودالجمان فی شعراء هذا الزمان؛ 2- تحفةالوزراء

    ابن‌شَعّار، ابوالبرکات کمال‌الدین، مبارک بن احمد بن حمدان موصلی


    ولادت و منصب

    اِبْن‌شَعّار، ابوالبرکات کمال‌الدین، مبارک بن احمد بن حمدان موصلی(صفر ۵۹۳ ـ جمادی‌الآخر ۶۵۴ / دسامبر ۱۱۹۶ ـ ژوئن ۱۲۵۶)، ادیب و مورخ. وی در موصل زاده شد و در حلب درگذشت. از جزئیات زندگی و استادان و آموخته‌های او هیچ اطلاعی در دست نیست. تنها می‌دانیم که در ۶۲۸ ق در اربل منصبی دیوانی داشته است.


    آثار

    شهرت وی عمدتاً ناشی از کتاب:

    1- عقودالجمان فی شعراء هذا الزمان است.

    ابن‌فُوَطی روایت می‌کند که ابن‌شعار مدت ۵۰ سال در سفر و حضر به گردآوری شرح احوال و گزیدۀ اشعار شاعران عصر خویش مشغول بوده است.

    از روایات منابع چنین برمی‌آید که وی برای آگاهی از شرح حال و آثار شاعران و بزرگان عصر خویش که احیاناً برخی از آنان مناصب حکومتی نیز داشتند، اغلب خود به دیدار آنان می‌شتافته تا از زبان ایشان شرح حال و گزیده‌ای از اشعارشان را بشنود و در کتاب خود بیاورد. برخی از این ملاقاتها را ابن‌فوط و یونینی نقل کرده‌اند.

    وی ظاهراً با ابن‌خلکان که معاصر او بوده، دوستی و همنشینی داشته و بی‌شک به همین دلیل ابن‌خلکان او را «صاحبنا» خوانده است

    ابن‌شعار نخست ذیلی به معجم‌الشعراء مرزبانی با عنوان:

    2- تحفةالوزراء نگاشت و در آن به شرح حال و آثار شاعران تا ۶۰۰ ق / ۱۲۰۳ م پرداخت. و پس از اتمام آن در ۶۳۱ق به تألیف عقودالجمان پرداخت و در آن به گفتۀ خود وی شرح حال و آثار شاعرانی را نوشت که سدۀ ۷ ق را درک کرده بودند. از این رو نظر بروکلمان که تحفةالوزراء را با عقودالجمان یکی انگاشته، صحیح به نظر نمی‌رسد.

    عقود‌الجمان که مورد استفادۀ مؤلفانی چون ابن‌صابونی، ابن‌ابی‌الوفا، ابن‌فوطی و حتی ابن‌خلکان بوده، در ۱۰ جلد و به ترتیب حروف الفبا نوشته شده است. نسخه‌ای از آن، بجز جلدهای ۲ و ۸، به شماره‌های ۲۳۲۳ تا ۲۳۳۰ در کتابخانۀ اسعد افندی موجود است.

    در پاره‌ای مآخذ دو اثر مختلف به نام‌های عقودالجمان فی شعراءِ هذا الزمان و قلائد الجمان فی فرائد شعراء هذا الزمان به وی نسبت داده شده، اما با توجه به اینکه مؤلف خود در مقدمۀ عقود‌الجمان آن را قلائد‌الجمان فی فرائد شعراء هذا الزمان نامیده، چنین به نظر می‌رسد که یک اثر دو عنوان یافته، ولی نام عقود‌الجمان شهرت بیشتری پیدا کرده است. یونینی نیز کتابی به نام قلائد‌الفرائد را به ابن‌شعّار نسبت داده که آن هم ظاهراً همین اثر است. حاجی‌خلیفه و بغدادی تذکره‌ای را نیز در ۱۲ جلد به ابن‌شعار نسبت داده‌اند که در هیچ یک از منابع کهن اشاره‌ای به آن نشده است[۱].


    پانویس==

    1. حشمت‌پسند، بشری، ج4، ص86

    منابع مقاله

    حشمت‌پسند، بشری، دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، چاپ دوم، 1377




    وابسته‌ها