مقاييس نقد متون السنة: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR78181J1.jpg | عنوان = مقاييس نقد متون السنة | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = دمینی، مسفر عزم الله (نويسنده) |زبان | زبان = عربی | کد کنگره = /د8م7 106/5 BP | موضوع = |ناشر | ناشر = [بی نا] | مکان نشر = عربستان - ری...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    (یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''مقاييس نقد متون السنة'''، اثر مسفر بن غرم‌الله دمینی (معاصر)، کتابی است در موضوع نقد و بررسی حدیث.
    '''مقاييس نقد متون السنة'''، اثر [[دمینی، مسفر عزم الله|مسفر بن غرم‌الله دمینی]] (معاصر)، کتابی است در موضوع نقد و بررسی حدیث.


    کتاب، شامل مقدمه‌ای کوتاه، تمهید و سه باب (در خصوص مقیاس‌های نقد) و یک خاتمه است. نویسنده در مقدمه، درباره علت تألیف کتاب، به این نکته اشاره دارد که مقیاس‌های نقد متون حدیث که نزد محدثان وجود دارد، چندان روشن و واضح نیست و محدثان درباره این مقیاس‌ها کمتر سخن گفته‌اند و ازآنجاکه به‌غیر از کتاب «المنار المنيف في الصحيح و الضعيف» ابن قیم (متوفی 751ق) کتابی در این زمینه وجود ندارد، لذا به تألیف این کتاب همت گمارده است<ref>ر.ک: فرقانی؛ مؤذنی؛ میرابوالحسنی، ص92</ref>.
    کتاب، شامل مقدمه‌ای کوتاه، تمهید و سه باب (در خصوص مقیاس‌های نقد) و یک خاتمه است. نویسنده در مقدمه، درباره علت تألیف کتاب، به این نکته اشاره دارد که مقیاس‌های نقد متون حدیث که نزد محدثان وجود دارد، چندان روشن و واضح نیست و محدثان درباره این مقیاس‌ها کمتر سخن گفته‌اند و ازآنجاکه به‌غیر از کتاب «المنار المنيف في الصحيح و الضعيف» [[ابن قیم جوزیه، محمد بن ابی‌بکر|ابن قیم]] (متوفی 751ق) کتابی در این زمینه وجود ندارد، لذا به تألیف این کتاب همت گمارده است<ref>ر.ک: فرقانی؛ مؤذنی؛ میرابوالحسنی، ص92</ref>.


    مباحث مطرح‌شده در تمهید، عبارت است از: مختصری از تاریخ تدوین حدیث؛ شیوه‌های روایت حدیث از قبیل نقل به لفظ و نقل به معنا؛ چگونگی پیدایش وضع حدیث و اسباب آن؛ جایگاه تصحیح و تضعیف احادیث در دوره متأخران و ارتباط بین سند و متن در بررسی صحت حدیث<ref>ر.ک: همان</ref>.
    مباحث مطرح‌شده در تمهید، عبارت است از: مختصری از تاریخ تدوین حدیث؛ شیوه‌های روایت حدیث از قبیل نقل به لفظ و نقل به معنا؛ چگونگی پیدایش وضع حدیث و اسباب آن؛ جایگاه تصحیح و تضعیف احادیث در دوره متأخران و ارتباط بین سند و متن در بررسی صحت حدیث<ref>ر.ک: همان</ref>.
    خط ۳۸: خط ۳۸:


    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    فرقانی؛ مؤذنی؛ میرابوالحسنی، «نگاهی کوتاه به کتاب «مقاييس نقد متون السنة»»، پایگاه مجلات تخصصی نور، حدیث و اندیشه، دوره قدیم، بهار 1381- شماره 1، به آدرس:
    [[:noormags:5110|فرقانی؛ مؤذنی؛ میرابوالحسنی، «نگاهی کوتاه به کتاب «مقاييس نقد متون السنة»»، پایگاه مجلات تخصصی نور، حدیث و اندیشه، دوره قدیم، بهار 1381- شماره 1]].
    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/5110
     




    خط ۴۶: خط ۴۶:


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
    [[رده:حدیث]]
    [[رده:فهرست‌ها، کشف الحدیث‌ها، واژه‌نامه‌ها، غریب لغات الحدیث، سازمان‌ها، انجمن‌ها، دارالحدیث‌ها، کنگره‌ها]]


    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 مرداد 1402]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ تیر 1402 توسط عباس مکرمی]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ تیر 1402 توسط عباس مکرمی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ تیر 1402 توسط محسن عزیزی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ تیر 1402 توسط محسن عزیزی]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۳ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۲۰:۴۲

    مقاييس نقد متون السنة
    مقاييس نقد متون السنة
    پدیدآوراندمینی، مسفر عزم الله (نويسنده)
    ناشر[بی نا]
    مکان نشرعربستان - ریاض
    سال نشر1404ق - 1984م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /د8م7 106/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مقاييس نقد متون السنة، اثر مسفر بن غرم‌الله دمینی (معاصر)، کتابی است در موضوع نقد و بررسی حدیث.

    کتاب، شامل مقدمه‌ای کوتاه، تمهید و سه باب (در خصوص مقیاس‌های نقد) و یک خاتمه است. نویسنده در مقدمه، درباره علت تألیف کتاب، به این نکته اشاره دارد که مقیاس‌های نقد متون حدیث که نزد محدثان وجود دارد، چندان روشن و واضح نیست و محدثان درباره این مقیاس‌ها کمتر سخن گفته‌اند و ازآنجاکه به‌غیر از کتاب «المنار المنيف في الصحيح و الضعيف» ابن قیم (متوفی 751ق) کتابی در این زمینه وجود ندارد، لذا به تألیف این کتاب همت گمارده است[۱].

    مباحث مطرح‌شده در تمهید، عبارت است از: مختصری از تاریخ تدوین حدیث؛ شیوه‌های روایت حدیث از قبیل نقل به لفظ و نقل به معنا؛ چگونگی پیدایش وضع حدیث و اسباب آن؛ جایگاه تصحیح و تضعیف احادیث در دوره متأخران و ارتباط بین سند و متن در بررسی صحت حدیث[۲].

    مؤلف در باب اول، راجع به مقیاس‌های نقد نزد صحابه، شامل عرضه حدیث بر قرآن، عرضه سنت بر سنت و عرضه سنت بر عقل (مقایسه عقلی) بحث کرده است. باب دوم، درباره مقیاس‌های نقد نزد محدثان است. این مقیاس‌ها عبارتند از: عرضه حدیث بر قرآن، عرضه حدیث بر حدیث (برای شناختن احادیث مدرج، مقلوب و...)، عرضه سنت بر سنت صحیح، عرضه حدیث بر وقایع تاریخی قطعی، رکاکت و سستی در لفظ یا معنا، مخالفت با اصول شرعی و قوانین شرع مقدس و شامل بودن بر امری منکر یا محال. در پایان این باب، به اشکالات و ایرادات مستشرقین به محدثان در خصوص اهتمام زیاد ایشان به نقد سند و سستی در زمینه نقد متن پاسخ گفته شده است[۳].

    در باب سوم، به مقیاس‌های نقد نزد فقها اشاره شده است که عبارت است از: عرضه سنت بر قرآن؛ عرضه سنت بر سنت صحیح؛ عرضه سنت بر اجماع؛ عرضه سنت بر عمل صحابه؛ عرضه سنت بر قیاس؛ عرضه سنت بر اصول عامه و عرضه خبر واحد بر امور مبتلابه مردم. در خاتمه نیز چکیده کوتاهی از مباحث مطرح‌شده در کتاب آورده شده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: فرقانی؛ مؤذنی؛ میرابوالحسنی، ص92
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان، ص92-93
    4. ر.ک: همان، ص93

    منابع مقاله

    فرقانی؛ مؤذنی؛ میرابوالحسنی، «نگاهی کوتاه به کتاب «مقاييس نقد متون السنة»»، پایگاه مجلات تخصصی نور، حدیث و اندیشه، دوره قدیم، بهار 1381- شماره 1.


    وابسته‌ها