سفرنامه‌های حج قاجاری: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۵۵: خط ۵۵:
    [[رده:سلسله های پس از اسلام]]
    [[رده:سلسله های پس از اسلام]]


    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 مرداد 1402]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ تیر 1402 توسط سید محمد رضا موسوی]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ تیر 1402 توسط سید محمد رضا موسوی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ تیر 1402 توسط محسن عزیزی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ تیر 1402 توسط محسن عزیزی]]

    نسخهٔ ‏۲ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۲۲:۲۳

    سفرنامه‌های حج قاجاری
    پرونده:NUR82799J1.jpg
    پدیدآورانجعفریان، رسول (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرپنجاه سفرنامه حج قاجاري ** چهارده سفرنامه حج قاجاری دیگر ** شانزده سفرنامه حج [صفوی و] قاجاری دیگر
    ناشرنشر مورخ
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1389ش - 1392ش - 1395ش
    چاپ1
    شابک978-064-224-163-7
    موضوعسفرنامه ها - ایران - تاریخ - قاجاریان، 1193 - 1344ق. - عربستان سعودی - سیر و سیاحت - ایران - تاریخ - صفویان، 907 - 1148ق.
    زبانفارسی
    تعداد جلد10
    کد کنگره
    /ج6س7 1366 DSR
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    سفرنامه‌های حج قاجاری، به کوشش رسول جعفریان (متولد 1343ش)، مشتمل بر هشتاد سفرنامه حج است که جز معدودی همه در زمان قاجار با رویکردها و دیدگاه‌های مختلف به رشته تحریر درآمده است.

    نویسنده در مقدمه کتاب، سفرنامه‌های حج را گنجینه‌های پایان‌ناپذیر برای شناخت بسیاری از مسائل دینی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و تمدنی مسلمانان دانسته که حجم گسترده آنها به‌اندازه‌ای است که می‌توان عنوان «ادبیات حج» به آنها داد. وی سپس افزوده است: «انتخاب دوره قاجار به این دلیل بود که ادبیات حج در کشور ما، به‌طور عمده مولود این دوره است؛ البته از دوره صفوی خاطرات پراکنده و دست‌کم یک مورد سفرنامه منظم و منظوم داریم. چنان‌که از دوره نادری هم یک نمونه در دسترس است. اما عمده آنچه که می‌توان آن را محصول نهضت سفرنامه‌نویسی دانست، از دوره قاجاری است[۱]‏.

    کتاب با نوشتاری درباره حج‌گزاری ایرانیان در دوره قاجار بر اساس سفرنامه‌های همان دوره آغاز شده است. نویسنده سفرنامه‌های حج را برای شناخت آیین حج‌گزاری ایرانیان در دوره قاجاری (1210-1343ق) مهم‌ترین منبع دانسته که توسط درباریان، دبیران و علما نوشته شده است. تعداد این سفرنامه‌ها نزدیک به پنجاه عنوان است که بسیاری از آنها به چاپ رسیده و در دسترس عموم قرار دارد[۲]‏.

    آنچه درباره سفرنامه‌های موجود گفتنی است آن است ‌که مؤلفان هرکدام از این سفرنامه‌ها، از منظری خاص به مسائل و رخدادها نگریسته و نکات ویژه‌ای را مورد توجه قرار داده‌اند. برخی از سفرنامه‌ها به هدف آگاه کردن حجاج از مشکلات راه و برخی به هدف ارائه گزارش به دربار بوده است[۳].‏

    سفرنامه مخبرالسلطنه که در سال 1321ش نوشته شده، به‌لحاظ سفر دور دنیا اهمیت فراوانی دارد. سفرنامه نایب‌الصدر نیز بسیار لطیف و مملو از نکات دینی و اخلاقی است. وی به‌خصوص در مواردی، هدفش را از نوشتن سفرنامه، راهنمایی حجاج بعدی عنوان می‌کند و این نکته قابل توجهی است[۴]‏.

    در این کتاب در ده مجلد، 80 سفرنامه ارائه شده که البته در این میان، برخی چون سفرنامه 52 در جلد نهم با عنوان «اعجاز مکی» سفرنامه منظوم حج از «دوره صفوی» است[۵]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار، ج1، ص7-8
    2. ر.ک: متن کتاب، همان، ص12
    3. ر.ک: همان، ص15
    4. ر.ک: همان، ص18-17
    5. ر.ک: همان، ج9، ص121

    منابع مقاله

    پیشگفتار و متن کتاب.


    وابسته‌ها