الوسيط في المذاهب و المصطلحات الإسلامية: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (Hbaghizadeh صفحهٔ الوسیط في المذاهب و المصطلحات الاسلامیة را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به الوسيط في المذاهب و المصطلحات الإسلامية منتقل کرد)
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    (یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''الوسيط في المذاهب و المصطلحات الإسلامية'''، نوشته محمد عماره (2020-1931م)، اندیشمند معاصر مصری است. او در این اثر، گزارشی از فرقه‌ها و نحله‌های مذهبی و توضیحی درباره اصطلاح‌هایی که از ادبیات دینی و رخدادهای تاریخی جهان اسلام برآمده‌اند و نیز، معرفی اجمالی انواع دولت‌هایی که در جهان اسلام از نخستین حکومت دینی در مدينة النبي(ص) تا حکومت مصر در سیزدهم تا چهاردهم هجری قمری برآمده‌اند را به‌اختصار آورده است.
    '''الوسيط في المذاهب و المصطلحات الإسلامية'''، نوشته [[عماره، محمد|محمد عماره]] (2020-1931م)، اندیشمند معاصر مصری است. او در این اثر، گزارشی از فرقه‌ها و نحله‌های مذهبی و توضیحی درباره اصطلاح‌هایی که از ادبیات دینی و رخدادهای تاریخی جهان اسلام برآمده‌اند و نیز، معرفی اجمالی انواع دولت‌هایی که در جهان اسلام از نخستین حکومت دینی در مدينة النبي(ص) تا حکومت مصر در سیزدهم تا چهاردهم هجری قمری برآمده‌اند را به‌اختصار آورده است.


    عماره در آغاز، مفهوم «دعوت اسلامی» و «سلف» را شرح می‌دهد، سپس به دسته‌بندی‌های عمده فرقه‌های مذهبی می‌پردازد. او از سلفیان و اهل سنت و شعبه‌های آن آغاز کرده و به گروه‌بندی‌های عمده فرقه‌ای و نحله‌های فکری می‌پردازد که در میان آن‌ها جماعات اشعریه، اهل حدیث، خوارج، معتزله، شیعه و گروه‌های منتسب به آن، دیده می‌شوند<ref>ر.ک: همان، ص118-11</ref>‏. عماره بحث خود را به دوران معاصر نزدیک‌تر می‌کند و با ارائه تعریفی از «جامعه اسلامی»، گزارشی کوتاه از بیداری جهان اسلام با عنوان «صحوه» ارائه می‌دهد<ref>ر.ک: همان، ص131-119</ref>‏. او با توضیح شخصیت‌هایی مانند: طهطاوی، که به اجتهاد تازه‌ای در احکام دینی باور داشت<ref>ر.ک: همان، ص135</ref>‏ و ظهور مصلحانی همچون: سید جمال‌الدین اسدآبادی و شیخ محمد عبده و تأسیس حزب آزاد ملی (الحزب الوطني الحر) تا تشکیل جماعت اخوان المسلمین، جمعية العلماء، الجهاد و جماعة المسلمين (التكفير و الهجرة)، بخش نخست کتابش را پایان می‌بر‌د<ref>ر.ک: همان، ص169-136</ref>‏.
    [[عماره، محمد|عماره]] در آغاز، مفهوم «دعوت اسلامی» و «سلف» را شرح می‌دهد، سپس به دسته‌بندی‌های عمده فرقه‌های مذهبی می‌پردازد. او از سلفیان و اهل سنت و شعبه‌های آن آغاز کرده و به گروه‌بندی‌های عمده فرقه‌ای و نحله‌های فکری می‌پردازد که در میان آن‌ها جماعات اشعریه، اهل حدیث، خوارج، معتزله، شیعه و گروه‌های منتسب به آن، دیده می‌شوند<ref>ر.ک: همان، ص118-11</ref>‏. عماره بحث خود را به دوران معاصر نزدیک‌تر می‌کند و با ارائه تعریفی از «جامعه اسلامی»، گزارشی کوتاه از بیداری جهان اسلام با عنوان «صحوه» ارائه می‌دهد<ref>ر.ک: همان، ص131-119</ref>‏. او با توضیح شخصیت‌هایی مانند: [[طهطاوی، رفاعة رافع|طهطاوی]]، که به اجتهاد تازه‌ای در احکام دینی باور داشت<ref>ر.ک: همان، ص135</ref>‏ و ظهور مصلحانی همچون: [[اسدآبادی، سید جمال‌الدین|سید جمال‌الدین اسدآبادی]] و [[عبده، محمد|شیخ محمد عبده]] و تأسیس حزب آزاد ملی (الحزب الوطني الحر) تا تشکیل جماعت اخوان المسلمین، جمعية العلماء، الجهاد و جماعة المسلمين (التكفير و الهجرة)، بخش نخست کتابش را پایان می‌بر‌د<ref>ر.ک: همان، ص169-136</ref>‏.


    عماره در بخش دوم کتاب، برخی از اصطلاح‌های رایج در فرهنگ اسلامی و حوزه تاریخی جهان اسلام را توضیح می‌دهد<ref>ر.ک: همان، ص284-171</ref>‏. سپس با توضیحی از مفهوم بیعت و امام، گزارشی از تاریخ شکل‌گیری دولت‌ها از صدر اسلام تا دوره معاصر (سده چهاردهم هجری قمری) ارائه می‌کند<ref>ر.ک: همان، ص343-285</ref>‏.
    عماره در بخش دوم کتاب، برخی از اصطلاح‌های رایج در فرهنگ اسلامی و حوزه تاریخی جهان اسلام را توضیح می‌دهد<ref>ر.ک: همان، ص284-171</ref>‏. سپس با توضیحی از مفهوم بیعت و امام، گزارشی از تاریخ شکل‌گیری دولت‌ها از صدر اسلام تا دوره معاصر (سده چهاردهم هجری قمری) ارائه می‌کند<ref>ر.ک: همان، ص343-285</ref>‏.
    خط ۴۱: خط ۴۱:


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
    [[رده: فرق اسلامی]]
    [[رده:مذاهب فقهی اهل سنت (حنفیه، شافعیه، مالکیه، حنبلیه، ظاهریه)]]


    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 مرداد 1402]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ مرداد 1402 توسط سید حمید رضا حسینی هاشمی]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ مرداد 1402 توسط سید حمید رضا حسینی هاشمی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ مرداد 1402 توسط محسن عزیزی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ مرداد 1402 توسط محسن عزیزی]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۱۵:۱۳

    الوسیط في المذاهب و المصطلحات الاسلامیة
    الوسيط في المذاهب و المصطلحات الإسلامية
    پدیدآورانعماره، محمد (نويسنده)
    ناشرنهضة مصر
    مکان نشرمصر
    سال نشر2008م
    چاپ5
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ع8و5 236 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الوسيط في المذاهب و المصطلحات الإسلامية، نوشته محمد عماره (2020-1931م)، اندیشمند معاصر مصری است. او در این اثر، گزارشی از فرقه‌ها و نحله‌های مذهبی و توضیحی درباره اصطلاح‌هایی که از ادبیات دینی و رخدادهای تاریخی جهان اسلام برآمده‌اند و نیز، معرفی اجمالی انواع دولت‌هایی که در جهان اسلام از نخستین حکومت دینی در مدينة النبي(ص) تا حکومت مصر در سیزدهم تا چهاردهم هجری قمری برآمده‌اند را به‌اختصار آورده است.

    عماره در آغاز، مفهوم «دعوت اسلامی» و «سلف» را شرح می‌دهد، سپس به دسته‌بندی‌های عمده فرقه‌های مذهبی می‌پردازد. او از سلفیان و اهل سنت و شعبه‌های آن آغاز کرده و به گروه‌بندی‌های عمده فرقه‌ای و نحله‌های فکری می‌پردازد که در میان آن‌ها جماعات اشعریه، اهل حدیث، خوارج، معتزله، شیعه و گروه‌های منتسب به آن، دیده می‌شوند[۱]‏. عماره بحث خود را به دوران معاصر نزدیک‌تر می‌کند و با ارائه تعریفی از «جامعه اسلامی»، گزارشی کوتاه از بیداری جهان اسلام با عنوان «صحوه» ارائه می‌دهد[۲]‏. او با توضیح شخصیت‌هایی مانند: طهطاوی، که به اجتهاد تازه‌ای در احکام دینی باور داشت[۳]‏ و ظهور مصلحانی همچون: سید جمال‌الدین اسدآبادی و شیخ محمد عبده و تأسیس حزب آزاد ملی (الحزب الوطني الحر) تا تشکیل جماعت اخوان المسلمین، جمعية العلماء، الجهاد و جماعة المسلمين (التكفير و الهجرة)، بخش نخست کتابش را پایان می‌بر‌د[۴]‏.

    عماره در بخش دوم کتاب، برخی از اصطلاح‌های رایج در فرهنگ اسلامی و حوزه تاریخی جهان اسلام را توضیح می‌دهد[۵]‏. سپس با توضیحی از مفهوم بیعت و امام، گزارشی از تاریخ شکل‌گیری دولت‌ها از صدر اسلام تا دوره معاصر (سده چهاردهم هجری قمری) ارائه می‌کند[۶]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: همان، ص118-11
    2. ر.ک: همان، ص131-119
    3. ر.ک: همان، ص135
    4. ر.ک: همان، ص169-136
    5. ر.ک: همان، ص284-171
    6. ر.ک: همان، ص343-285

    منابع مقاله

    متن کتاب.


    وابسته‌ها