طبقات الرواة: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR125771J1.jpg | عنوان = طبقات الرواة | عنوان‌های دیگر = دراسة و تحليل | پدیدآورندگان | پدیدآوران = هاشم، عادل (نويسنده) |زبان | زبان = عربی | کد کنگره = 2ط2هـ 115 BP | موضوع =محدثان شیعه - حدیث - علم الرجال |ناشر | ناشر = [بی ن...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۰۶:۰۳

    طبقات الرواة
    طبقات الرواة
    پدیدآوران[[هاشم، عادل]] (نويسنده)
    عنوان‌های دیگردراسة و تحليل
    ناشر[بی نا]
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر13سده
    چاپ1
    موضوعمحدثان شیعه - حدیث - علم الرجال
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    2ط2هـ 115 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    طبقات الرواة؛ دراسةٌ و تحليلٌ، نوشته پژوهشگر معاصر شیعه، عادل هاشم، پژوهشی تحلیلی و انتقادی است که 4 روش‌ رایج در تقسیم طبقات راویان را نقد می‌کند و خودش روش جدیدی می‌آورد و راویان احادیث را از صدر اسلام تاکنون به 38 طبقه تقسیم می‌کند و به معرفی آنان می‌پردازد. عادل هاشم، می‌نویسد: شناخت طبقات راویان، به فقیه کمک می‌کند تا بتواند اسناد روایات را بهتر بشناسد و در عملیات استنباط گرفتار اشتباه نشود[۱]‏.

    هدف و موضوع

    عادل هاشم، با بیان اینکه موضوع کتاب حاضر یکی از مباحث مهمّ علم رجال است و شناخت طبقات روایتگران، فواید بسیاری دارد و می‌تواند مشکلات سندی و رجالی را به‌خصوص در راویان مشترک، حلّ کند، تأکید کرده است: منظور از طبقات در اینجا، طبقات فقیهان و اصولیان و شاعران و... نیست، بلکه فقط درصدد شناسایی طبقه‌های راویان احادیث هستیم که در علم رجال، موضوع بحث است[۲]

    ساختار و محتوا

    نویسنده در کتاب حاضر، بدون تقسیم مطالب به بخش و فصل و مانند آن، بعد از توضیحی درباره معنای طبقه و موضوع و فایده آن در علم رجال و روش‌های تقسیم‌بندی طبقات رجالی و نقد آن، طبقات راویان احادیث را بر طبق دیدگاه خودش (سیر زمانی از بعثت پیامبر(ص) تا عصر حاضر) می‌شناساند و در پایان به معرفی اجمالی چند کتاب مهم در این زمینه می‌پردازد.

    نمونه مطالب

    1. برای تقسیم طبقه‌های راویان، چند شیوه مطرح شده است؛ از جمله:
      1. شش‌گانه شیخ عبداللطیف عاملی[۳]‏.
      2. دوازده‌گانه علامه محمدتقی مجلسی[۴]‏.
      3. ده‌گانه سید محسن اعرجی[۵]‏.
      4. پنج‌گانه سید حسین صدر[۶]‏.
    2. اشکال مشترکی که بر مسلک‌های چهارگانه در تدوین طبقات راویان، وارد می‌شود، فقدان معیار مشخص است تا بر اساس آن، بتوانیم از طبقه فعلی به طبقات قبلی برسیم یا از طبقات گذشته به‌سوی طبقات حاضر، سیر کنیم و به‌عبارت‌دیگر، این تقسیم‌ها زنده و فراگیر نیست[۷].‏
    3. طبقه 38 عبارت است از طبقه استادان ما، از جمله محمداسحاق فیاض، محمدسعید طباطبایی حکیم و سید علی حسینی سیستانی و بنابراین، ما و هم‌سالان ما در طبقه 39 راویان احادیث هستیم[۸]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص125
    2. ر.ک: مقدمه کتاب، ص7-9
    3. ر.ک: متن کتاب، ص38
    4. ر.ک: همان، ص39-41
    5. ر.ک: همان، ص41- 48
    6. ر.ک: همان، ص49- 55
    7. ر.ک: همان، ص55-57
    8. ر.ک: همان، ص115

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها