روزشمار زندگی امام خمینی(س): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NURروزشمار زندگی امام خمینیJ1.jpg | عنوان =روزشمار زندگی امام خمینی | عنوان‌های دیگر = |پدیدآورندگان | پدیدآوران = رنجبر کرمانی، علی‌اکبر (نویسنده) |زبان | زبان = | کد کنگره =‏۱۵۷۶DSR/ر۸۷ر۹ ۱ | موضوع =خمینی، روح‌الله، رهب...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۱۳ ژوئن ۲۰۲۳، ساعت ۱۹:۲۹

    روزشمار زندگی امام خمینی
    روزشمار زندگی امام خمینی(س)
    پدیدآورانرنجبر کرمانی، علی‌اکبر (نویسنده)
    ناشرمؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، مؤسسه چاپ و انتشارات عروج
    مکان نشرتهران
    سال نشر1389
    موضوعخمینی، روح‌الله، رهبرانقلاب و بنیانگذارجمهوری اسلامی ایران، ۱۲۷۹ -۱۳۶۸ – سرگذشتنامه ایران--تاریخ--پهلوی، 1357-1304--جنبش‌های اسلامی
    کد کنگره
    ‏۱۵۷۶DSR/ر۸۷ر۹ ۱

    روزشمار زندگی امام خمینی به اهتمام علی‌اکبر رنجبرکرمانی پرداختن به تاریخ زندگانی مردی بزرگ و تاریخ ساز، چون امام خمینی(ره)هم آسان است و هم مشکل؛ آسان از آن جهت که از لحظه ای که امام زمام رهبری انقالب شکوهمند اسلامی را به دست گرفت تا روزی که به دیدار خدای خویش شتافت، همواره نام او و مواضع و تصمیماتش در صدر اخبار و مقاالت و رسانه های گروهی جهان قرار داشت. از این رو پژوهشگری که بخواهد درباره زندگی امام خمینی به تحقیق بپردازد با مراجعه به آرشیو روزنامه ها و کتابخانه ها با انبوهی از خبر و مطلب روبرو می شود. اما این کار در عین حالی که از نظر وفور خبر و مطلب و منبع و مأخذ، کاری آسان می نماید، کاری صعب و مشکل است؛ زیرا هرکسی از ظن خود، یار این چهره نادر تاریخی شده است. کتاب حاضر که به اهتمام آقای علی اکبر رنجبر کرمانی گردآوری شده است، زندگی پیشوای بزرگ اسالم در قرن بیستم به چهار دوره تقسیم شده است: 1-از تولد تا سال 1340 هجری شمسی 2- از سال 1340 تا مهاجرت به پاریس 3- از مهاجرت به پاریس تا 22 بهمن 1357 4-از 22 بهمن 1357 تا رحلت

    تقسیم زندگی حضرت امام خمینی(ره) به چهار دوره با توجه به ویژگی-های دوره های مختلف زندگی ایشان، انجام شده است. واقعیت این است که ترسیم همه ابعاد و جوانب زندگی امام راحل آن-طور که باید و شاید نه با این زندگینامه روزشمار امکان پذیر است و نه با نگاشتن کتابی تفصیلی و چند جلدی. این کتاب می تواند، منبع و مدخلی برای ورود به تاریخ زندگی امام خمینی و منبعی برای اطلاع از فعالیت های روزمره امام باشد. از ویژگی های این کتاب این است که در درجه اول بیانگر مواضع و آراء و افکار امام خمینی در مراحل مختلف تاریخ ایران و در برابر حوادث روز است و در مرتبه دوم، به نوعی بیانگر سیر تحولات فکری و مواضع سیاسی، فقهی، اجتماعی و اقتصادی امام خمینی نیز می باشد؛ و دست آخر اینکه، این کتاب خالصه-ای است از تمام بیانات، نظرات، اعلامیه ها و مصاحبه های امام خمینی

    1- دوره اول: از تولد تا سال 1340 هجری شمسی در دوره اول، امام فردی است عادی؛ و حوادث زندگی او نیز حوادثی عادی است، شبیه به زندگی میلیون ها انسان دیگر. اما در همین دوره، امام کودکی و نوجوانی ویژه ای را تجربه می کند. اگرچه در خاندانی با اصل و نسب و اهل علم و دارای ریاست و نفوذ مذهبی به دنیا می‌آید، از نعمت وجود پدر و به فاصله اندکی مادر محروم می گردد؛ وارد حوزه علمیه می شود و به سرعت مدارج علمی و اخلاق عملی را طی می-کند؛ تا جایی که در زمان مرجعیت عامه مرحوم آیت‌الله بروجردی از بزرگان درجه اول حوزه علمیه قم و یکی از چهره های شاخص حوزه علمیه می گردد. دخالت امام در سیاست، در این دوره، در چارچوب مصالح حوزه و حفظ جایگاه رهبری آیت‌الله بروجردی قرار دارد.

    2- دوره دوم: از سال 1340 تا مهاجرت به پاریس در دوره دوم، امام خمینی یکی از مراجع تقلید شیعه می شود؛ به ابتکار او حوزه های علمیه در برابر رژیم شاه و سیاست های استعماری قدرت نمایی می کنند. رژیم شاه پس از یک عقب نشینی موقتی، دست به حمله ای گسترده و هراس افکن می زند. بسیاری صحنه را خالی می کنند، اما این امام خمینی است که می ماند و تقیه را حرام می داند و یک تنه تصمیم به مبارزه با شاه و امریکا می گیرد و توده ها نیز رو به سوی او می آورند و رهبر خود را تشخیص می دهند. در این دوره امام خمینی شخص اول مقاومت اسلامی در برابر رژیم شاه است. او روزبه روز در میان مردم نفوذ بیشتری پیدا ی کند و این رهبری به تدریج آن قدر محرز می گردد که رژیم شاه با انتشار مقاله ای در 19 دی 1356 در روزنامه اطلاعات و توهین به شخص امام، در واقع آتش در هستی خود می اندازد. از این زمان به بعد، پدیده «انقلاب اسلامی ایران» روزبه روز با قدرت و قوت رخ می نماید و روزهای رژیم شاه به شماره می افتد. در یک حرکت انفعالی و براساس توطئه مشترک شاه و صدام، امام خمینی(ره)مجبور به مهاجرت به پاریس می گردد.

    3- دوره سوم: از مهاجرت به پاریس تا 22 بهمن 1357 دوره سوم زندگی امام خمینی، اقامت تقریبا پنج ماهه ایشان در پاریس است. در این دوره امام خمینی رهبری بلاًمنازع انقلاب را در دست دارد و این مواضع، سخنرانی ها، مصاحبه ها و اعلامیه های اوست که سرنوشت ایران و بلکه جهان را رقم می زند.

    4- از 22 بهمن 1357 تا رحلت دوره چهارم، دوره ده ساله رهبری جمهوری اسلامی است در کوران حادثه-ها و توطئه های داخلی و خارجی. نابسامانی های برجای مانده از دوران گذشته، نابسامانی ها و درهم ریختگی ناشی از یک سال شعله ور بودن آتش انقلاب در کشور، توطئه گروهک های مخالف نظام اسلامی، کم-تجربگی یاران در اداره امور، جنگ مسلحانه و تجزیه طلبی در گوشه-وکنار کشور و سرانجام تحمیل جنگی طاقت فرسا و طولانی همراه با ترورهای ناجوانمردانه منافقان و مزدوران و از دست دادن یارانی چون مطهری، بهشتی، باهنر و رجایی تا شهدای محراب و... گوشه ای از انبوه مشکلاتی بوده است که امام خمینی در دهه هشتم عمر خود با آن روبرو بوده است.

    در تنظیم این زندگینامه روزشمار، چهار دوره ای که برشمرده شد مورد نظر بوده است. در دو دوره اول با مراجعه به کتاب های تاریخی، خاطرات چاپ شده شخصیت های روحانی و سیاسی، مراجعه به کتاب ها و مراجعی که از آن ها ذکری از امام خمینی شده است، روزشمار زندگی ایشان تنظیم گردیده است. در دوره دوم نظر به اینکه جهت گیری سیاسی امام خمینی، براندازی نظام سلطنتی بوده است، مهمترین اخبار و رویدادهای سیاسی مبارزاتی ضمیمه شده است تا خواننده آهنگ روبه شتاب مبارزات مردم ایران را برای ساقط کردن رژیم شاهنشاهی بخوبی درک کند و راز این نکته را دریابد که چگونه آیت‌الله العظمی خمینی، «امام خمینی» و رهبر بلامنازع انقلاب شد. در دوره های سوم و چهارم، سرنوشت سیاسی و اجتماعی ایران را اعلامیه ها، مصاحبه ها و سخنرانی های امام خمینی رقم می زد. از این رو در این ادوار نیازی به آوردن اخبار توضیحی نبود. با این حال با مراجعه به آرشیو روزنامه ها و سایر اسناد و مدارک، بویژه خاطرات منتشر شده رجال سیاسی در داخل و خارج ایران و مقایسه آن ها با مواضع امام خمینی، بخشی از سخنان امام که در ارتباط مستقیم با مسائل روز بوده است، بصورت خلاصه آورده شده است.

    پانویس


    منابع مقاله

    وابسته‌ها