حقوق زن در کشاکش سنت و تجدد: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR103382J1.jpg | عنوان = حقوق زن در کشاکش سنت و تجرد | عنوان‌های دیگر = تأملی در مبادی هرمنوتیک حقوق زن | پدیدآورندگان | پدیدآوران = ح‍ک‍ی‍م‌پ‍ور، م‍ح‍م‍د (نويسنده) |زبان | زبان = فارسی | کد کنگره = | موضوع =زنان در...» ایجاد کرد)
     
    جز (جایگزینی متن - 'کتابشناسی توصیفی زن،' به 'کتاب‌شناسی توصیفی زن و خانواده،')
    خط ۳۸: خط ۳۸:


    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    حبیبی، سلمان، کتابشناسی توصیفی زن، قم، انتشارات دفتر عقل، چاپ یکم، 1387ش.
    حبیبی، سلمان، کتاب‌شناسی توصیفی زن و خانواده، قم، انتشارات دفتر عقل، چاپ یکم، 1387ش.


    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==

    نسخهٔ ‏۹ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۱۴:۳۹

    حقوق زن در کشاکش سنت و تجرد
    حقوق زن در کشاکش سنت و تجدد
    پدیدآورانح‍ک‍ی‍م‌پ‍ور، م‍ح‍م‍د (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرتأملی در مبادی هرمنوتیک حقوق زن
    ناشرنغمه نو اندیش
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1382ش
    چاپ1
    موضوعزنان در اسلام - حقوق زن - جنبه‌های مذهبی - اسلام - مطا‌لعا‌ت‌ تطبیقی‌ حقوق‌ زن‌ - زنان - وضع حقوقی و قوانین - مطالعات تطبیقی - زنان - تاریخ - فمینیسم - زنان - کشورها‌ی غربی‌ - حقوق زن - تاریخ
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    حقوق زن در کشاکش سنت و تجرد، اثر محمد حکیم‌پور، کتابی است که در آن نویسنده کوشیده روایت‌هایی تاریخى، کلامى، فقهى، حقوقى و اجتماعى از کشاکش تأویل‌‌ها یا تنزیل‌‌ها، در حقوق زنان بیان کند و سپس در پناه بررسى انتقادى روایت‌‌هاى مزبور، مبنایى براى بازنگرى در حقوق زنان و تنظیم آن بر دو پایه وحى و واقعیت فراهم سازد. در حقیقت، نویسنده در این کتاب، بر این نکته تأکید می‌کند که در جوامع مذهبی مانند ایران، گفتمان‌های مذهبی، بیش از دیگر عوامل در احوال و موقعیت زنان اثرگذارند. ازاین‌رو، اصلاح و بهبود احوال زنان و ارتقای موقعیت آنان نیز باید از راه اصلاح گفتمان مسلط و رایج مذهبی صورت گیرد یا پی‌گیری شود.

    مباحث کتاب در چهار بخش کلی با این عنوان‌ها: «تمهیدات»؛ «زن در پیش از اسلام»؛ «زن در اسلام» و «زن در غرب» و در دوازده فصل تنظیم شده است. در فصل نخست، مبادى هرمنوتیک تأویل بررسى شده است تا خواننده به‌طورکلی، با فرآیند فهم، تفسیر و تأویل متون دینی ـ کتاب و سنت ـ آشنا شود. نویسنده در فصل دوم، دو گفتمان رایج زنان (سنتی و نواندیش) و نگره‌ها و ایستارهای آنها را گزارش می‌کند. فصل سوم به بررسی موقعیت و احوال زنان درجوامع قدیم اختصاص دارد. در فصل چهارم حقوق و جایگاه زنان در اوستا و کتاب‌های آسمانی قرآن، انجیل و تورات بررسی شده است.

    نویسنده در فصل پنجم به بحث درباره نسبت جنسیت و حقوق زن از دیدگاه اسلام، همچنین تفاوت‌های جسمانی، زیستی و روانی زن و مرد پرداخته و آن‌گاه دلایل جعل پاره‌ای احکام متفاوت برای ایشان را در شریعت اسلامی تبیین می‌کند. در فصل ششم، درباره محورهای کلی حقوق زن از دو زاویه دید ارتدوکسی و نواندیشانه بحث شده است. نویسنده در فصل هفتم نیز بحث تاریخی، کلامی و فقهی ازدواج موقت از دیدگاه اسلام را بررسی می‌کند.

    در فصل هشتم، نظر شریعت اسلام، درباره تعدد زوجات، محور بحث قرار گرفته است. در فصل‌های نهم و دهم، دیدگاه پیامبر اسلام درباره زنان و نیز طرز رفتار آن حضرت با همسرانش و دلایل ازدواج‌های متعدد ایشان بررسی شده است. همچنین، تجسم عینی حقوق زن در اسلام، در زندگی خصوصی پیامبر اکرم9 ـ در مقام یک الگوی عملی کامل‌ ـ نشان داده شده است.

    موضوع فصل یازدهم، بررسی انتقادی فمینیسم در غرب است و فصل دوازدهم در دو قسمت، سیر تحول و حقوق زن در مغرب زمین و نیز بررسی اجمالی حقوق زن در غرب را پی می‌گیرد. پی‌نوشت‌های بخش‌ها، فهرست منابع و مراجع، نمایه اشخاص، فِرَق، اقوام و گروه‌ها، اماکن و کتاب‌ها جزو پیوست‌های کتاب است[۱].

    پانویس

    1. حبیبی، سلمان، ص69-71

    منابع مقاله

    حبیبی، سلمان، کتاب‌شناسی توصیفی زن و خانواده، قم، انتشارات دفتر عقل، چاپ یکم، 1387ش.

    وابسته‌ها