مبانی تعلیم و تربیت در قرآن و احادیث: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    {{کاربردهای دیگر| تعليم و تربيت (ابهام زدایی)}}
    '''مبانی تعلیم و تربیت در قرآن و احادیث'''، اثر [[فرهادیان، رضا|رضا فرهادیان]]، پژوهشی است پیرامون مبانی تعلیم و تربیت از منظر قرآن کریم و احادیث معصومین(ع).
    '''مبانی تعلیم و تربیت در قرآن و احادیث'''، اثر [[فرهادیان، رضا|رضا فرهادیان]]، پژوهشی است پیرامون مبانی تعلیم و تربیت از منظر قرآن کریم و احادیث معصومین(ع).



    نسخهٔ ‏۱۲ مارس ۲۰۲۳، ساعت ۰۹:۵۴

    مبانی تعلیم و تربیت در قرآن و احادیث
    مبانی تعلیم و تربیت در قرآن و احادیث
    پدیدآورانفرهادیان، رضا (نويسنده)
    ناشربوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبليغات اسلامی حوزه علميه قم)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1390ش
    چاپ4
    شابک978-964-09-0830-3
    موضوعاخلاق اسلامی - اسلام و آموزش و پرورش - اسلام و آموزش و پرورش - جنبه‏‌های قرآنی - انسان (اسلام) - خود سازی (اسلام)
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ف4م2 230/18 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مبانی تعلیم و تربیت در قرآن و احادیث، اثر رضا فرهادیان، پژوهشی است پیرامون مبانی تعلیم و تربیت از منظر قرآن کریم و احادیث معصومین(ع).

    اثر حاضر، پس از گذشت ده سال مطالعه و تحقیق و اندیشیدن درباره مبانی تعلیم و تربیت در قرآن و روایات، فراهم گردیده است[۱].

    نویسنده، معتقد است نفوذ شگفت‌انگیز آیات قرآن در دل‌وجان انسان‌ها، تحولی عظیم در ابعاد گوناگون زندگی بشر ایجاد کرده و همیشه الهام‌بخش تفکرات سازنده و ارزش‌های والا بوده است و اغلب متفکران و رهبران راستین بشر، از سرچشمه زلال این کتاب، سیراب گشته‌اند. وی بر این باور است که قرآن کتابی نیست که انسان‌ها را تنها پند و اندرز دهد و مسائل زندگی را به‌صورت ذهنی و تئوری بیان کند، بلکه در هر زمان که خواسته است ارزشی را بیان کند، با ارائه نمونه‌های عینی در جامعه، صداقت و صراحت و واقع‌گرایی خود را به اثبات رسانیده و همواره فضیلت‌ها و نیکی‌ها را همراه با مطرح ساختن شخصیت نیکان، معرفی کرده است[۲].

    وی بر این نکته تأکید دارد که قرآن بر اساس فطرت و طبیعت انسان، برنامه‌ای واقع‌گرایانه و کامل را ارائه می‌دهد و در همه مسائل اساسی و مبتلابه زندگی انسان، اظهار نظر می‌کند و با توجه به آشفتگی فکری و فرهنگی جهان و افول پیاپی مکتب‌ها و ایدئولوژی‌های مختلف و سرگردانی اندیشمندان جهان نسبت به شناخت انسان و قوانین جامعه و ارزش‌های مطلوب آن ازیک‌طرف و کلی و مبهم بودن برنامه‌های ارائه‌شده توسط بعضی نظریه‌پردازان و روشنفکران جهان که نظام سلطه ماتریالیستی و لیبرالیستی بر بینش آنان حاکم است، رسالت جامعه اسلامی و رهبران فکری آن، بیش از پیش سنگین‌تر است و بهترین پشتوانه ادای این رسالت، الهام گرفتن از سخنان پیامبر(ص) و چنگ زدن به دامن قرآن کریم است[۳]. ازاین‌رو وی در اثر حاضر، به بررسی مبانی تعلیم و تربیت از منظر قرآن و احادیث، پرداخته است.

    انتخاب و گزینش آیات در هر فصل و بخشی از این مجموعه، پس از مطالعه و بحث‌های فراوان، گردآوری شده است؛ به‌طوری‌که هر بخشی می‌تواند خود به‌عنوان یک اثر مستقل، قابل بسط و تجزیه و تحلیل باشد؛ اما ازآن‌رو که هدف، بیان مبانی تعلیم و تربیت اسلامی در قرآن و روایات بوده، تنها به ذکر کلی آیات و روایات و گاهی توضیحاتی اجمالی در رابطه با مبانی، بسنده شده است و نباید آن را یک مجموعه معمولی برآمده از انتخاب ساده و شتاب‌زده آیات و روایات تلقی کرد[۴].

    مهم‌ترین مبانی تعلیم و تربیت از دیدگاه قرآن و احادیث که در کتاب، بدان پرداخته شده است، عبارتند از: شناخت انسان و تفکر در حقیقت انسان و تفاوت‌های فردی و کرامت آن، توجه به روش‌های رفتاری و اصول کاربردی آن در تعلیم و تربیت، توجه به اصول حاکم بر جهان‌بینی انسان، توجه و اهتمام ویژه به محتوای تعلیم و تربیت از جمله واجبات اعتقادی، تکالیف عملی، احکام و قوانین زندگی، محرمات، اخلاق یا قوانین رفتاری و فضایل و رذایل اخلاقی و توجه به اسوه‌های جامعه و تاریخ و الگو قرار دادن آنها.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص6
    2. ر.ک: پیشگفتار، ص7
    3. ر.ک: همان، ص8
    4. ر.ک: مقدمه، ص6

    منابع مقاله

    مقدمه، پیشگفتار و متن کتاب.

    وابسته‌ها