قرآن، کتاب اخلاق (1): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR37402J1.jpg | عنوان = قرآن، کتاب اخلاق (1) | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = سبحانی‌نیا، محمدتقی (نويسنده) |زبان | زبان = فارسی | کد کنگره = /س2ق4 103/3 BP | موضوع = |ناشر | ناشر = مؤسسه علمی فرهنگی دار الحديث. س...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۱۱ مارس ۲۰۲۳، ساعت ۱۰:۳۹

    قرآن، کتاب اخلاق (1)
    قرآن، کتاب اخلاق (1)
    پدیدآورانسبحانی‌نیا، محمدتقی (نويسنده)
    ناشرمؤسسه علمی فرهنگی دار الحديث. سازمان چاپ و نشر
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر13سده
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /س2ق4 103/3 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    قرآن، کتاب اخلاق (1)، نوشته پژوهشگر معاصر، محمدتقی سبحانی‌نیا، 9 فضیلت اخلاقی (5 فضیلت اخلاقى فردى: عزّت نفس، توکّل، صبر، حیا و عفّت و 4 فضیلت اخلاقی اجتماعی: تواضع، مهربانی، خوش‌گمانی و عفو) را بر اساس ثقلین شرح داده است. این کتاب، جلد اول اثری دو جلدی است و رذائل اخلاقی در جلد دوم (که هنوز منتشر نشده است) مطرح خواهد شد.

    هدف و روش

    به گفته نویسنده، این‌ کتاب، کوششى در جهت شرح معارف اخلاقى قرآن با بهره‌گیرى از احادیث پیامبر(ص) و معارف اهل‌بیت(ع) و دیدگاه‌هاى مفسّران است و گستردگى آیات اخلاقى، نگارنده را بر آن داشت که از نظر موضوعى و انتخاب آیات، گزینشى عمل کند و در گام نخست، با تقسیم ویژگی‌ها و صفات اخلاقى به دو دسته فضایل و رذایل، ابتدا به بحث درباره برخى از مهم‌ترین فضایل اخلاقى بپردازد. او از قلمى ساده و روان استفاده کرده تا عموم جامعه بهره‌مند شوند[۱].

    ساختار و محتوا

    نویسنده، مباحث کتابش را در 2 فصل سامان داده است:

    1. «فضایل اخلاقى فردى»: به نظر نویسنده، اصلاح رفتار انسان با خود، بر اصلاح رفتار او در دیگر حوزه‌های رفتاری (یعنی رفتار با خدا، هم‌نوعان و طبیعت)، مقدم است[۲]. او نوشته است: انسان عفیف، چشم خود را از نگاه حرام، زبان خود را از درخواست ناپسند، شکم خود را از غذاى حرام، دست خود را از مال حرام و اندام جنسى خود را از رفتار جنسى حرام بازمى‌دارد[۳].
    2. «فضایل اخلاقى اجتماعى»: به نظر نگارنده، چهار فضیلت «فروتنى، مهربانى، خوش‌گمانى و بخشش»، از مهم‌ترین فضایل اخلاقى هستند که روابط اجتماعى انسان‌ها را به‌خوبى سامان مى‌بخشند و جامعه‌اى با بیشترین صفا و صمیمیت مى‌سازند؛ جامعه‌اى که چشمان هر بیننده‌اى را خیره مى‌سازد و زمینه شکل‌گیرى و تقویت بقیه سجایاى اخلاقى را نیز مهیا مى‌سازد[۴]. نویسنده با بیان اینکه اصل اولی در ارتباط با مؤمنان، خوش‌گمانی است[۵]، ولی در ارتباط با غیر مؤمنان یادآور شده است: خوش‌بینی به دشمن، مصداق بارزی از حماقت و سفاهت است[۶].

    مآخذ نگارنده

    نویسنده، برای نگارش اثر حاضر از 96 کتاب فارسی و عربی (روایی، اخلاقی، تربیتی، تفسیری، کلامی، لغوی و...) استفاده کرده است[۷].

    تاریخ تألیف

    هرچند زمان و مکان و سایر مشخصات پیدایش اثر حاضر تعیین نشده، ولی نویسنده مقدمه‌اش را در تاریخ تابستان 1392ش، به پایان رسانده است[۸].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص14
    2. ر.ک: متن ‌کتاب، ص30
    3. ر.ک: همان، ص172
    4. ر.ک: همان، ص174
    5. ر.ک: همان، ص238
    6. ر.ک: همان، ص240
    7. ر.ک: همان، ص263-272
    8. ر.ک: مقدمه، ص15

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها