لطایفی از قرآن پیرامون نکته‌های ادبی و بلاغی: تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - 'ه های' به 'ه‌های'
بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - 'ه های' به 'ه‌های')
 
(۴ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
{{جعبه اطلاعات کتاب
{{جعبه اطلاعات کتاب
| تصویر =NUR12700J1.jpg
| تصویر =NUR12700J1.jpg
| عنوان = لطایفی از قرآن پیرامون نکته های ادبی و بلاغی
| عنوان = لطایفی از قرآن پیرامون نکته‌های ادبی و بلاغی
| عنوان‌های دیگر = لطایفی از قرآن پیرامون نکته های ادبی و بلاغی
| عنوان‌های دیگر = لطایفی از قرآن پیرامون نکته‌های ادبی و بلاغی
| پدیدآورندگان
| پدیدآورندگان
| پدیدآوران =  
| پدیدآوران =  
خط ۲۵: خط ۲۵:
}}
}}


لطایفی از قرآن پیرامون نکته های ادبی و بلاغی
'''لطایفی از قرآن پیرامون نکته‌های ادبی و بلاغی'''، عنوان اثری است 1 جلدی از [[دهقان، اکبر|اکبر دهقان]]، پیرامون پاره‌ای از نکته‌های ادبی و بلاغی موجود در قرآن.


'''لطایفی از قرآن پیرامون نکته های ادبی و بلاغی''' عنوان اثری است 1 جلدی از اکبر دهقان با موضوع قرآن کریم و ادبیات عرب(فصاحت و بلاغت).
نویسنده، درباره انگیزه نگارش کتاب و محتویات آن می‌نویسد: ازآنجاکه توفیق و فضل الهی یار شد در مدت چند سال کتب مختلفی در زمینه تفسیر و نکته‌های لطیف قرآنی نگاشته شود، برخی از دوستان این پرسش را مطرح کردند که راه و روش نکته‌یابی از قرآن کریم به چه کیفیت است و انسان چگونه می‌تواند با مباحث و معارف قرآن کریم آشنا شود؟ در پاسخ به این پرسش تصمیم گرفتم برخی از کلیدواژه‌هایی را که در علم ادب و بلاغت، نوع مفسران از آن بهره گرفته‌اند و بر طبق آن بعضی از لطایف و نکته‌های تفسیری را ذکر کرده‌اند، جمع‌آوری نموده و با ذکر مثال‌های فراوان به رشته تحریر درآورم و در ضمن تحقیق قسمتی از این مطالب را در جمع برخی از فضلا و طلاب گران‌قدر در کلاس مهارت‌های تفسیر در سه دوره مطرح نموده و با استقبال آن عزیزان مواجه شدم و در نهایت مناسب دیدم این مجموعه را در اختیار قرآن‌پژوهان گران‌قدر قرار دهم<ref>ر.ک: پیشگفتار، ص7</ref>.


نویسنده کتاب در مقدمه آن در توضیح علت نگارش و محتویات کتاب می‌نویسد: از آنجا که توفیق و فضل الهی یار شد در مدت چند سال کتب مختلفی در زمینه تفسیر و نکته‌های لطیف قرآنی نگاشته شود، برخی از دوستان این پرسش را مطرح کردندکه راه و روش نکته‌یابی از قرآن کریم به چه کیفیت است و انسان چگونه می‌تواند با مباحث و معارف قرآن کریم آشنا شود؟ در پاسخ به این پرسش تصمیم گرفتم برخی از کلیدواژه‌هایی که در علم ادب و بلاغت نوع مفسران از آن بهره گرفته‌اند و بر طبق آن بعضی از لطایف و نکته‌های تفسیری را ذکر کرده‌اند را جمع‌آوری نموده و با ذکر مثالهای فراوان به رشته تحریر درآورم و در ضمن تحقیق قسمتی از این مطالب را در جمع برخی از فضلا و طلاب گرانقدر در کلاس مهارتهای تفسیر در سه دوره مطرح نموده و با استقبال آن عزیزان مواجه شدم و در نهایت مناسب دیدم این مجموعه را در اختیار قرآن‌پژوهان گرانقدر قرار دهم.<ref>مقدمه کتاب، ص7</ref>
مطالب و نکته‌هایی که در این کتاب آمده، قسمت مهم آن در تفاسیر [[مجمع البيان في تفسير القرآن|مجمع البیان]]، [[الميزان في تفسير القرآن|المیزان]]، [[تسنيم، تفسير قرآن کريم|تسنیم]]، [[تفسیر نمونه|نمونه]]، راهنما، کشاف، [[التفسير الكبير (فخر رازی)|مفاتیح الغیب]]، [[صفوة التفاسير|صفوة التفاسیر]] و [[الإتقان في علوم القرآن|الاتقان]]، به‌طور پراکنده در ذیل آیات شریفه بیان شده و نویسنده برخی از نکته‌ها را در ضمن مطالعات تفسیری یادداشت کرده و برخی از نکته‌ها را به آن اضافه کرده است.


مطالب و نکته‌هایی که در این کتاب آمده قسمت مهم آن در تفاسیر مجمع البیان، المیزان، تسنیم، نمونه، راهنما، کشاف، مفاتیح الغیب، صفوة التفاسیر و الاتقان به طور پراکنده در ذیل آیات شریفه بیان شده و نویسنده برخی از نکته‌ها را در ضمن مطالعات تفسیری یادداشت کرده و برخی از نکته‌ها را به آن اضافه کرده است.
ازآنجاکه ترجمه آیات و مستندسازی همه نکات، بر حجم کتاب می‌افزود، از آن صرف نظر شد؛ گرچه برخی از نکات به‌عنوان نمونه مستندسازی شده است.


از آنچه که ترجمه آیات و مستندسازی همه نکات برحجم کتاب می‌افزود از آن صرفنظر شد. گرچه برخی از نکات به عنوان نمونه مستندسازی شده است.
برخی از تمثیلات در مباحثی مانند «فعل مضارع»، «اقسام استفهام» و «آنچه مفید حصر است» و برخی از معانی حروف، از کتاب تفسیر راهنما استفاده شده و قسمتی از این مباحث با مراجعه به منابع اصلی مستندسازی شده است.


برخی از تمثیلات در مباحثی مانند «فعل مضارع»، «اقسام استفهام»، و «آنچه مفید حصر است» و برخی از معانی حروف، از کتاب تفسیر راهنما استفاده شده و قسمتی از این مباحث با مراجعه به منابع اصلی مستندسازی شده است.
در برخی از نکته‌ها و برداشت‌ها نظریات مختلفی وجود دارد که به نظریه معروف اشاره شده است؛ مثال: کلمه «مِن» در آیه شریفه «وَ لتَكن مِّنكم أُمَّة يدعُونَ إِلَى الخَيرِ وَ يأمُرُونَ بِالمَعرُوفِ وَ ينهَونَ عَنِ المُنكرِ»، اگر تبعیضیه باشد به معنی وجوب کفایی امر به معروف و نهی از منکر و اگر بیانیه باشد به معنی وجوب عینی آن است؛ گرچه قول مشهور آن است که وجوب آن کفایی است<ref>ر.ک: همان، ص8-9</ref>.
 
در برخی از نکته‌ها و برداشتها نظریات مختلفی وجود دارد که به نظریه معروف اشاره شده است. از باب مثال درباره کلمه «مِن» در آیه شریفه « وَلتَكُن مِّنكُم أُمَّة يَدعُونَ إِلَى ٱلخَيرِ وَيَأمُرُونَ بِالمَعرُوفِ وَيَنهَونَ عَنِ ٱلمُنكَرِ» که اگر تبعیضیه باشد به معنی وجوب کفایی امر به معروف و نهی از منکر و اگر بیانیه باشد به معنی وجوب عینی آن است.<ref>ر.ک: همان، ص8-9</ref>


==پانویس==
==پانویس==
<references />
<references/>


==منبع مقاله==
==منابع مقاله==
# مقدمه کتاب.
پیشگفتار.


==وابسته‌ها==
==وابسته‌ها==
{{وابسته‌ها}}
{{وابسته‌ها}}
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:کتاب‌شناسی]]
[[رده:اسلام، عرفان، غیره]]
[[رده:قرآن و علوم قرآنی]]
[[رده:علوم قرآنی]]
[[رده:مباحث ادبی و بلاغی قرآن]]
[[رده:مسائل لغوی و صرفی و نحوی]]
[[رده:مقالات مهر 01 یقموری]]
[[رده:مقالات مهر 01 یقموری]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
[[رده:مقالات بازبینی شده آذر 01]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
[[رده:مقالات بازبینی شده2 دی 1401]]