شطحات الصوفیة: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR75058J1.jpg | عنوان = شطحات الصوفیة | عنوان‌های دیگر...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    لطفا از اینجا شروع به نوشتن کنید.
    '''شطحات الصوفیة''' اثر عبدالرحمن بدوی، کتابی است که در آن، به بررسی سخنان و شطحیات بایزید بسطامی، بزرگترین عارف و صوفی قرن سوم هجری پرداخته شده و به ضمیمه کتاب «النور من کلمات ابی طیفور» نوشته محمد ابن علی سهلگی که کتابی است در بیان مناقب و احوال بایزید، منتشر شده است.
     
    شطحیات صوفیه، از تراث ادبیات عرفانی فارسی است که از قرن سوم با ماجرای بر دار کردن حسین بن منصور حلاج (متوفی 309ق) و ممنوعیت یافتن چنین سخنانی، در معرکه آراء صوفیه قرار گرفت و رد یا پذیرش آن توسط فرق صوفیه، به نحوی نمادین خبر از مبانی معرفت‌شناسی آنها می‌داد. شطحیات صوفیه علیرغم کثرت مضامین در دسته‌های موضوعی خاصی قابل تقسیمند که مهمترین آنها دعاوی مختلف و طعن و بی حرمتی به دین هستند<ref>اسدی، علیرضا، ص27</ref>. بدوی در این کتاب، ضمن بررسی انواع شطحیات، یکی از عناصر شطح را سخن گفتن با صیغه متکلم به جای خداوند دانسته و معقتقد است شطح واقعی، فقط جملاتی است که چنین ساختاری داشته باشد<ref>ر.ک: همان، ص38</ref>.
     
    وی در ابتدا، ضمن بررسی ظاهر و عناصر شطح مانند شدت وجد، به وجود آمدن حالت سکر و...<ref>متن کتاب، ص7- 22</ref>، به تعریف شطح در میان صوفیه پرداخته<ref>همان، ص23</ref> و سپس، تاریخ شطحیات را مورد بررسی قرار داده است<ref>همان، ص25</ref>.
     
    بررسی دیدگاه معاصرین بسطامی، همچون جنید و شبلی پیرامون شطحیات وی، از جمله مطالب مهم کتاب می‌باشد<ref>همان، ص39- 41</ref>. نویسنده معتقد است تأویلات کسانی چون جنید و دیگران از شطحیات بایزید، بیرون از مقصود حقیقی وی بوده و در حقیقت برای تبرئه اوست<ref>ر.ک: حسینی، مریم، ص862</ref>.
     
    در کتاب «النور»، ضمن اشاره به مناقب بایزید بسطامی<ref>متن کتاب النور، ص58</ref>، دیدگاه نابلسی پیرامون مسأله وحدت وجود، مورد نقد و بررسی قرار گرفته است<ref>همان، ص189</ref>.
     
    شرح حال بایزید در آثاری همچون «مرآة الزمان» سبط ابن جوزی، «نفحات الأنس» عبدالرحمن جامی و «طبقات الصوفیه» ابوعبدالرحمن سلمی، به صورت ملحقات، در انتهای کتاب افزوده شده است<ref>همان، ص203- 226</ref>.
     
    ==پانویس ==
    ==پانویس ==
    <references/>
    <references />
     
    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    # متن کتاب.
    # اسدی، علیرضا، «تاملی در موضوعات، صورت، ساخت و سبک شطحیات صوفیه»، پایگاه مجلات تخصصی نور، سبک‌شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب) زمستان 1390- شماره 14، به آدرس:
    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1385721/
    # حسینی، مریم، «زیبایی‌شناسی زبان عرفانی بایزید بسطامی»، پایگاه مجلات تخصصی نور، مطالعات شهریارپژوهی، فروردین 1400، سال هشتم- شماره 28، به آدرس:
    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1762098/
    ==پانویس ==
    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==
    {{وابسته‌ها}}
    {{وابسته‌ها}}
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:فاقد مقاله]]
    [[رده:مقالات آبان 01 مکرمی]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]

    نسخهٔ ‏۴ دسامبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۰:۳۰

    شطحات الصوفیة
    شطحات الصوفیة
    پدیدآورانبدوی، عبد الرحمن (نويسنده)
    ناشروکالة المطبوعات
    مکان نشرکویت
    سال نشر13سده
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ب4ش6 285/6 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شطحات الصوفیة اثر عبدالرحمن بدوی، کتابی است که در آن، به بررسی سخنان و شطحیات بایزید بسطامی، بزرگترین عارف و صوفی قرن سوم هجری پرداخته شده و به ضمیمه کتاب «النور من کلمات ابی طیفور» نوشته محمد ابن علی سهلگی که کتابی است در بیان مناقب و احوال بایزید، منتشر شده است.

    شطحیات صوفیه، از تراث ادبیات عرفانی فارسی است که از قرن سوم با ماجرای بر دار کردن حسین بن منصور حلاج (متوفی 309ق) و ممنوعیت یافتن چنین سخنانی، در معرکه آراء صوفیه قرار گرفت و رد یا پذیرش آن توسط فرق صوفیه، به نحوی نمادین خبر از مبانی معرفت‌شناسی آنها می‌داد. شطحیات صوفیه علیرغم کثرت مضامین در دسته‌های موضوعی خاصی قابل تقسیمند که مهمترین آنها دعاوی مختلف و طعن و بی حرمتی به دین هستند[۱]. بدوی در این کتاب، ضمن بررسی انواع شطحیات، یکی از عناصر شطح را سخن گفتن با صیغه متکلم به جای خداوند دانسته و معقتقد است شطح واقعی، فقط جملاتی است که چنین ساختاری داشته باشد[۲].

    وی در ابتدا، ضمن بررسی ظاهر و عناصر شطح مانند شدت وجد، به وجود آمدن حالت سکر و...[۳]، به تعریف شطح در میان صوفیه پرداخته[۴] و سپس، تاریخ شطحیات را مورد بررسی قرار داده است[۵].

    بررسی دیدگاه معاصرین بسطامی، همچون جنید و شبلی پیرامون شطحیات وی، از جمله مطالب مهم کتاب می‌باشد[۶]. نویسنده معتقد است تأویلات کسانی چون جنید و دیگران از شطحیات بایزید، بیرون از مقصود حقیقی وی بوده و در حقیقت برای تبرئه اوست[۷].

    در کتاب «النور»، ضمن اشاره به مناقب بایزید بسطامی[۸]، دیدگاه نابلسی پیرامون مسأله وحدت وجود، مورد نقد و بررسی قرار گرفته است[۹].

    شرح حال بایزید در آثاری همچون «مرآة الزمان» سبط ابن جوزی، «نفحات الأنس» عبدالرحمن جامی و «طبقات الصوفیه» ابوعبدالرحمن سلمی، به صورت ملحقات، در انتهای کتاب افزوده شده است[۱۰].

    پانویس

    1. اسدی، علیرضا، ص27
    2. ر.ک: همان، ص38
    3. متن کتاب، ص7- 22
    4. همان، ص23
    5. همان، ص25
    6. همان، ص39- 41
    7. ر.ک: حسینی، مریم، ص862
    8. متن کتاب النور، ص58
    9. همان، ص189
    10. همان، ص203- 226

    منابع مقاله

    1. متن کتاب.
    2. اسدی، علیرضا، «تاملی در موضوعات، صورت، ساخت و سبک شطحیات صوفیه»، پایگاه مجلات تخصصی نور، سبک‌شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب) زمستان 1390- شماره 14، به آدرس:

    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1385721/

    1. حسینی، مریم، «زیبایی‌شناسی زبان عرفانی بایزید بسطامی»، پایگاه مجلات تخصصی نور، مطالعات شهریارپژوهی، فروردین 1400، سال هشتم- شماره 28، به آدرس:

    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1762098/


    پانویس

    وابسته‌ها