بیهقی، ابراهیم بن محمد: تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - '↵↵↵\{\{کاربردهای\sدیگر\|(.*)\s\(ابهام\sزدایی\)\}\}↵↵↵' به ' {{کاربردهای دیگر|$1 (ابهام زدایی)}} '
بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - '↵↵↵\{\{کاربردهای\sدیگر\|(.*)\s\(ابهام\sزدایی\)\}\}↵↵↵' به ' {{کاربردهای دیگر|$1 (ابهام زدایی)}} ')
 
(۸ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۳۰: خط ۳۰:
|}
|}
</div>
</div>
 
{{کاربردهای دیگر|بیهقی (ابهام زدایی)}}
'''بيهقى، ابراهیم بن محمد''' (سدۀ ۳یا ابتدای سدۀ ۴ق)، اديب ایرانى عربى‌نويس است.  
'''بيهقى، ابراهیم بن محمد''' (سدۀ ۳یا ابتدای سدۀ ۴ق)، اديب ایرانى عربى‌نويس است.  


خط ۳۹: خط ۳۹:


==آثار==
==آثار==
آنچه نام بيهقى را ماندگار ساخته، البته كتاب [[المحاسن و المساوي|المحاسن و المساوى]] اوست كه در زمينه نوع ادبى «زشت و زيبا» يا «شايست و نشايست»، نخستين تأليف به شمار مى‌آيد. برخى از دانشمندان مانند اينو سترانزف، معتقدند كه كتاب المحاسن، منسوب به عمر بن فرخان در حقيقت تقليدى از كتاب‌هاى عهد ساسانى، معروف به شايست و نشايست بوده است. ژريس كه اين نظر را رد كرده، ظاهراً راه صواب را برگزيده است، زيرا نسخه‌اى از اين نوع كتاب و با همين عنوان به زبان پهلوى در دست است كه اساساً به آيين‌هاى دينى و مناسك و قوانين دين پرداخته و آن تقابل نيكى و بدى كه مورد نظر نوشته‌هاى عربى است، در آن ديده نمى‌شود. از آن گذشته، عنوانِ شايست و نشايست، طى سده اخير به آن داده شده است و پيش از آن، كتاب را روايت مى‌خواندند كه باز عنوانى ساختگى است.
آنچه نام بيهقى را ماندگار ساخته، البته كتاب [[المحاسن و المساوي|المحاسن و المساوى]] اوست كه در زمينه نوع ادبى «زشت و زيبا» يا «شايست و نشايست»، نخستين تأليف به شمار مى‌آيد. برخى از دانشمندان مانند اينو سترانزف، معتقدند كه كتاب المحاسن، منسوب به عمر بن فرخان در حقيقت تقليدى از كتاب‌هاى عهد ساسانى، معروف به شايست و نشايست بوده است. ژريس كه اين نظر را رد كرده، ظاهراً راه صواب را برگزيده است، زيرا نسخه‌اى از اين نوع كتاب و با همين عنوان به زبان پهلوى در دست است كه اساساً به آيين‌هاى دينى و مناسك و قوانين دين پرداخته و آن تقابل نيكى و بدى كه مورد نظر نوشته‌هاى عربى است، در آن ديده نمى‌شود. از آن گذشته، عنوانِ شايست و نشايست، طى سده اخير به آن داده شده است و پيش از آن، كتاب را روايت مى‌خواندند كه باز عنوانى ساختگى است.<ref>[https://www.cgie.org.ir/fa/publication/entryview/8347 آذرنوش،آذرتاش، ج 13، ص476]</ref>.
==پانویس==
<references/> 


==منابع مقاله==
==منابع مقاله==
دايرةالمعارف بزرگ اسلامى، ج 13، ص476، [[آذرتاش آذرنوش]].
 
[https://www.cgie.org.ir/fa/publication/entryview/8347 آذرنوش،آذرتاش، دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی، چاپ دوم، 1378]
 




==وابسته‌ها==
==وابسته‌ها==
{{وابسته‌ها}}
[[المحاسن و المساوي]]  
[[المحاسن و المساوي]]  


[[رده:زندگی‌نامه]]
[[رده:زندگی‌نامه]]
 
[[رده:ادیبان]]
[[رده:25 مهر الی 24 آبان]]