سخن مولای متقیان علیه‌السلام (کلمات قصار): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (Hbaghizadeh صفحهٔ سخن مولای متقیان علیه السلام (کلمات قصار) را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به سخن مولای متقیان علیه‌السلام (کلمات قصار) منتقل کرد)

    نسخهٔ ‏۱۴ نوامبر ۲۰۲۲، ساعت ۲۰:۴۴

    سخن مولای متقیان علیه‌السلام (کلمات قصار)
    سخن مولای متقیان علیه‌السلام (کلمات قصار)
    پدیدآورانآمدی، عبدالواحد بن محمد (نويسنده)

    علی بن ابی‎طالب(ع)، امام اول (نويسنده)

    انصاری، مهدی (مترجم)
    عنوان‌های دیگرسخن مولای متقیان (ترجمه غرر الحکم)
    ناشرلوح محفوظ
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1387ش
    چاپ3
    شابک964-6770-83-5
    موضوععلی بن ابی طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. - کلمات قصار
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ک‎‏8‎‏الف‎‏8 39/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    سخن مولای متقیان(ع) اثر مهدی انصاری، ترجمه‌ای از کتاب «غرر الحکم ودرر الکلم» است که حاوی سخنان کوتاه امیرالمؤمنین علی(ع) بوده و توسط عبدالواحد بن محمد تميمى آمدی (510- 550ق) گردآوری شده است.

    «غررالحکم»، مجموعه‌ای نفیس و ارزشمند است که برداشتی ظریف، زیبا، مهم، ادبی، اخلاقی، اجتماعی، عرفانی و دینی می‌باشد و دربردارنده بیش از 11112 حدیث از سخنان کوتاه امیرمؤمنان علی(ع) است که از «نهج‌البلاغه» و دیگر منابع مهم اسلامی، توسط عبدالواحد آمدی، تنظیم و ترتیب یافته است[۱].

    با گذری بر این مجموعه ارزشمند، می‌توان دریافت که بهترین راهنمای درست رفتاری اخلاقی، اقتصادی، عرفانی، دینی، سیاسی، اجتماعی و خانوادگی، ذیل بیش از هشتصد عنوان اجتماع امروزی مسلمانان، به‌ویژه فارسی‌زبانان که برای تشکیل جامعه‌ای دینی اسلامی قیام نموده‌اند، بهره‌برداری از این کتاب آسمانی است[۲].

    نخستین گردآوری کلمات امیرمؤمنان(ع)، توسط ابوعثمان عمر بن بحر جاحظ (متوفی 255ق) بوده که صد کلمه از امام(ع) را جمع‌آوری نمود و قطب راوندی و کمال‌الدین بحرانی (متوفی 679ق)، شرحی مبسوط بر آن نگاشتند و گروهی مانند رشیدالدین وطواط (متوفی 573ق)، دریش علی اشرف و عبدالرحمان جامی (متوفی 898ق)، تألیف جاحظ را به فارسی و فلایش، همان مجموعه را به آلمانی برگرداند. مجموعه دیگری از کلمات امام علی(ع) به نام «نثر اللئالی»، توسط علی بن فضل‌الله راوندی، به ترتیب حروف تنظیم گردید و یوسف نصیب آن را به نام «رشته جواهر» به زبان ترکی منتشر کرد. ترجمه دیگری به فارسی به خط سید محمد بقا بدون نام مترجم نیز موجود است. پس از اقدام عبدالواحد آمدی به تألیف «غرر الحکم»، کسانی همچون ملا عبدالکریم رفیع قزوینی به ترجمه آن برخاستند[۳].

    مترجم در اثر حاضر، با بازبینی، ترجمه و تنظیم پسندیده‌تر نسبت به آثار مذکور، مجموعه کامل سخنان کوتاه و ارزشمند مولای متقیان را با بهره‌گیری از «غرر الحکم»، «بحار الانوار» و «جواهر الحکم» و مجموعه‌های کوچک و بزرگ دیگر در این زمینه و برخی شرح‌ها و ترجمه‌ها فوق الذکر به بازخوانی، اعراب‌گذاری، تصحیح متن کلمات امام(ع) و تنظیم آن به ترتیب حروف الفبایی، به اضافه فهرست موضوعی (در 11110 حدیث)، پرداخته است[۴].

    پانویس

    1. مقدمه، ص8
    2. همان، ص9
    3. همان، ص9- 11
    4. ر.ک: همان، ص11

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها