نشأة علم النحو: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR68329J1.jpg | عنوان = نشأة علم النحو | عنوان‌های دیگر...» ایجاد کرد)
     
     
    (۳ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    لطفا از اینجا شروع به نوشتن کنید.
     
    ==پانویس ==
    '''نشأة علم النحو'''، تألیف جامعة المدنية العالمية، کتابی آموزشی در موضوع علم نحو است که در 21 درس تنظیم شده است. در این کتاب پیدایش علم نحو، ویژگی‌های مکاتب نحوی و زندگی‌نامه مختصر معروفین این مکاتب ذکر شده است.
     
    با توجه به بررسی‌های به‌عمل‌آمده، علم نحو مرحله ابتدایی و تکمیلی را پشت سر نهاده است: مرحله اول، مرحله پیدایش علم نحو است. این دوره به‌طور تقریبی در خلال قرن اول هجری پدیدار گشته است و کسانی در بنای کاخ عظیم نحو تشریک مساعی نموده‌اند که عبارتند از: «[[ابوالاسود دئلی]]» متوفی (69ق) و عنبسة الفیل متوفی (100ق) و دو فرزند [[ابوالاسود دئلی]] به نام «ابوحرب» و «عطا» که نحو را نزد پدرشان فراگرفتند<ref>ر.ک: ابوعلی، غلامرضا، ص‌33-32</ref>‏. نویسنده در رابطه با واضع علم نحو، هشت قول ذکر کرده است: ابوالاسود به‌تنهایی یا با شاگردانش، ابوالاسود به دستور دیگری و... برخی نیز واضع علم نحو را [[امام علی علیه‌السلام|علی بن ابی‌طالب(ع)]] دانسته‌اند<ref>ر.ک: متن کتاب، ص18</ref>‏.
     
    مرحله دوم، مرحله تطور و شکوفایی علم نحو است. علم نحو با کوشش ابوالاسود پایه‌گذاری شد و سپس توسط شاگردان و فرزندان او پیگیری گردید، تا آنکه در قرن بعد «[[سیبویه، عمرو بن عثمان|سیبویه]]» و شاگردانش آن را به‌صورت علمی کامل و جامع درآوردند. [[سیبویه، عمرو بن عثمان|سیبویه]] در موضوع نحو کتابی با عنوان «الكتاب» را تألیف کرد که در نوع خود و در تاریخ نحو بی‌نظیر است<ref>ر.ک: ابوعلی، غلامرضا، ص‌33-32</ref>‏.
     
    برخی از درس‌های کتاب به معرفی نحویون مشهور در سرزمین‌های مختلف بغداد، مصر، شام و... اختصاص یافته است؛ به‌عنوان مثال در درس بیستم در دو بخش (عنصر) نحویون مشهور مصر و شام معرفی شده‌اند؛ ولاد بن محمد تمیمی (متوفی 263ق)، [[دینوری، احمد بن داود|احمد بن جعفر دینوری]] (متوفی 289ق) و [[کراع النمل]] (متوفی 320ق) از آن جمله‌اند<ref>ر.ک: همان، ص580-579</ref>‏.
    ==پانویس==
    <references/>
    <references/>
    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    # متن کتاب.
    #[[:noormags:996622| ابوعلی، غلامرضا، «بررسی پیدایش مراحل و عوامل مؤثر علم نحو»، رشد آموزش قرآن و معارف اسلامی، پاییز 1392، شماره 90، ص‌32 تا 33]].
    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==
    {{وابسته‌ها}}
    {{وابسته‌ها}}
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:فاقد مقاله]]
     
    [[رده:زبان و ادبیات شرقی (مصری، قبطی، سامی، آشوری، سومری، عبری، آرامی، سریانی، عربی، حبشی)‎‏]]
    [[رده:مقالات شهریور 01 موسوی]]
    [[رده:مقالات بارگذاری شده 01 قربانی]]
    [[رده:دارای صفحه و جدول 01 قربانی]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 آبان 1401]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۱۱ نوامبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۱:۵۴

    نشأة علم النحو
    نشأة علم النحو
    پدیدآورانجامعة المدنیة العالمیة (نويسنده)
    سال نشر2009م
    چاپ1
    موضوعنحو
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    نشأة علم النحو، تألیف جامعة المدنية العالمية، کتابی آموزشی در موضوع علم نحو است که در 21 درس تنظیم شده است. در این کتاب پیدایش علم نحو، ویژگی‌های مکاتب نحوی و زندگی‌نامه مختصر معروفین این مکاتب ذکر شده است.

    با توجه به بررسی‌های به‌عمل‌آمده، علم نحو مرحله ابتدایی و تکمیلی را پشت سر نهاده است: مرحله اول، مرحله پیدایش علم نحو است. این دوره به‌طور تقریبی در خلال قرن اول هجری پدیدار گشته است و کسانی در بنای کاخ عظیم نحو تشریک مساعی نموده‌اند که عبارتند از: «ابوالاسود دئلی» متوفی (69ق) و عنبسة الفیل متوفی (100ق) و دو فرزند ابوالاسود دئلی به نام «ابوحرب» و «عطا» که نحو را نزد پدرشان فراگرفتند[۱]‏. نویسنده در رابطه با واضع علم نحو، هشت قول ذکر کرده است: ابوالاسود به‌تنهایی یا با شاگردانش، ابوالاسود به دستور دیگری و... برخی نیز واضع علم نحو را علی بن ابی‌طالب(ع) دانسته‌اند[۲]‏.

    مرحله دوم، مرحله تطور و شکوفایی علم نحو است. علم نحو با کوشش ابوالاسود پایه‌گذاری شد و سپس توسط شاگردان و فرزندان او پیگیری گردید، تا آنکه در قرن بعد «سیبویه» و شاگردانش آن را به‌صورت علمی کامل و جامع درآوردند. سیبویه در موضوع نحو کتابی با عنوان «الكتاب» را تألیف کرد که در نوع خود و در تاریخ نحو بی‌نظیر است[۳]‏.

    برخی از درس‌های کتاب به معرفی نحویون مشهور در سرزمین‌های مختلف بغداد، مصر، شام و... اختصاص یافته است؛ به‌عنوان مثال در درس بیستم در دو بخش (عنصر) نحویون مشهور مصر و شام معرفی شده‌اند؛ ولاد بن محمد تمیمی (متوفی 263ق)، احمد بن جعفر دینوری (متوفی 289ق) و کراع النمل (متوفی 320ق) از آن جمله‌اند[۴]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: ابوعلی، غلامرضا، ص‌33-32
    2. ر.ک: متن کتاب، ص18
    3. ر.ک: ابوعلی، غلامرضا، ص‌33-32
    4. ر.ک: همان، ص580-579

    منابع مقاله

    1. متن کتاب.
    2. ابوعلی، غلامرضا، «بررسی پیدایش مراحل و عوامل مؤثر علم نحو»، رشد آموزش قرآن و معارف اسلامی، پاییز 1392، شماره 90، ص‌32 تا 33.


    وابسته‌ها