الحاشية على المطول: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR81339J1.jpg | عنوان = الحاشية على المطول | عنوان‌های...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۵: خط ۲۵:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    لطفا از اینجا شروع به نوشتن کنید.
     
    ==پانویس ==
    '''الحاشية علی المطول شرح تلخيص مفتاح العلوم (في علوم البلاغة)'''، اثر ابوالحسن علی بن محمد بن علی، معروف به سید شریف جرجانی (740-‌816ق)، شرحی است بر کتاب «المطول» سعدالدین مسعود بن عمر بن عبدالله تفتازانى (722-‌792ق).
     
    کتاب «مطول»، خود شرحی است بر «تلخيص المفتاح» جلال‌الدین محمد بن عبدالرحمان خطیب قزوینى (666-739ق) که آن نیز ویراسته بخش سوم کتاب «مفتاح العلوم» سراج‌الدین ابویعقوب یوسف بن محمد بن على سکاکى خوارزمى حنفى (554 یا ۵۵۵–۶۲۶ق) است؛ به‌عبارت‌دیگر، کتاب «مطول» نتیجه و ثمره نهالى است که سکاکى آن را غرس کرده و خطیب قزوینى آن نهال را آبیارى کرده و سرانجام آن نهال، به دست تفتازانى میوه داده است. تفتازانی، در کتاب «مطول» تنها به شرح «تلخيص المفتاح» خطیب قزوینی‌ و کتاب «مفتاح‌ العلوم» سکاکی، اکتفا نکرده، بلکه آراء پیشینیان و علمای علوم بلاغی و لغت‌دانان را نیز‌ مورد بحث قرار داده و به آراء مبرد مؤلف کتاب «الكامل» و زجاج نویسنده کتاب «معاني‌ القرآن‌ و إعرابه» و جوهری مؤلف «صحاح» و مرزوقی شارح دیوان حماسه نیز اشاره کرده و در ضمن تشریح مطالب‌ به‌ آراء عبدالقاهر جرجانی و زمخشری و امام فخر رازی و ابن سینا و ابن اثیر، هم‌ توجه‌ کرده‌ است<ref>ر.ک: علوی مقدم، سید محمد، ص40-‌41</ref>.
     
    ارزش و اهمیت کتاب «مطول»، باعث شد تا حاشیه و شروح فراوانی بر این کتاب نوشته شود که اثر حاضر، از جمله آنها می‌باشد. روش شرح حاضر، به‌صورت «قال:... أقول:...» می‌باشد<ref>ر.ک: متن کتاب، ص247</ref>.
     
    جرجانی در این کتاب، تنها به تشریح و توضیح کلام تفتازانی، اکتفا ننموده و علاوه بر آن، به نقد برخی از آراء و نظریات وی نیز پرداخته است<ref>ر.ک: مقدمه، ص14</ref> که البته به اعتقاد برخی، این انتقادات چندان‌ ارزشی‌ ندارد؛ زیرا جنبه حکمی او بر ذوق عربیتش رجحان دارد و سید شریف توانسته است در‌ این‌ حاشیه‌ برخی از مفاهیم و مقاصد تفتازانی، همچون اقسام وضع و انواع دلالات و اقسام استعارات را به‌خوبی‌، بیان‌ کند<ref>ر.ک: علوی مقدم، سید محمد، ص54-‌55</ref>.
     
    ==پانویس==
    <references/>
    <references/>
    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    # مقدمه و متن کتاب.
    # علوى مقدم، سید‌ ‎محمد، «بحثى درباره کتاب مطول سعدالدین تفتازانى و تأثیر آن در کتب بلاغى»، پایگاه مجلات تخصصى نور، نشریه: علوم قرآن و حدیث «مشکوة»، تابستان 1363، شماره 5، به آدرس:
    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/58423/
    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==
    {{وابسته‌ها}}
    {{وابسته‌ها}}
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:فاقد مقاله]]
    [[رده:مقالات شهریور 01 مکرمی]]
    [[رده:مقالات بارگذاری شده 01 قربانی]]
    [[رده:دارای صفحه و جدول 01 قربانی]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]

    نسخهٔ ‏۷ نوامبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۸:۰۷

    الحاشية على المطول
    الحاشية على المطول
    پدیدآورانجرجانی، علی بن محمد (نويسنده) اعرضی، رشید (مصحح)
    عنوان‌های دیگرشرح تلخيص مفتاح العلوم (في علوم البلاغة)
    ناشردار الکتب العلمية
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1428ق - 2007م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الحاشية علی المطول شرح تلخيص مفتاح العلوم (في علوم البلاغة)، اثر ابوالحسن علی بن محمد بن علی، معروف به سید شریف جرجانی (740-‌816ق)، شرحی است بر کتاب «المطول» سعدالدین مسعود بن عمر بن عبدالله تفتازانى (722-‌792ق).

    کتاب «مطول»، خود شرحی است بر «تلخيص المفتاح» جلال‌الدین محمد بن عبدالرحمان خطیب قزوینى (666-739ق) که آن نیز ویراسته بخش سوم کتاب «مفتاح العلوم» سراج‌الدین ابویعقوب یوسف بن محمد بن على سکاکى خوارزمى حنفى (554 یا ۵۵۵–۶۲۶ق) است؛ به‌عبارت‌دیگر، کتاب «مطول» نتیجه و ثمره نهالى است که سکاکى آن را غرس کرده و خطیب قزوینى آن نهال را آبیارى کرده و سرانجام آن نهال، به دست تفتازانى میوه داده است. تفتازانی، در کتاب «مطول» تنها به شرح «تلخيص المفتاح» خطیب قزوینی‌ و کتاب «مفتاح‌ العلوم» سکاکی، اکتفا نکرده، بلکه آراء پیشینیان و علمای علوم بلاغی و لغت‌دانان را نیز‌ مورد بحث قرار داده و به آراء مبرد مؤلف کتاب «الكامل» و زجاج نویسنده کتاب «معاني‌ القرآن‌ و إعرابه» و جوهری مؤلف «صحاح» و مرزوقی شارح دیوان حماسه نیز اشاره کرده و در ضمن تشریح مطالب‌ به‌ آراء عبدالقاهر جرجانی و زمخشری و امام فخر رازی و ابن سینا و ابن اثیر، هم‌ توجه‌ کرده‌ است[۱].

    ارزش و اهمیت کتاب «مطول»، باعث شد تا حاشیه و شروح فراوانی بر این کتاب نوشته شود که اثر حاضر، از جمله آنها می‌باشد. روش شرح حاضر، به‌صورت «قال:... أقول:...» می‌باشد[۲].

    جرجانی در این کتاب، تنها به تشریح و توضیح کلام تفتازانی، اکتفا ننموده و علاوه بر آن، به نقد برخی از آراء و نظریات وی نیز پرداخته است[۳] که البته به اعتقاد برخی، این انتقادات چندان‌ ارزشی‌ ندارد؛ زیرا جنبه حکمی او بر ذوق عربیتش رجحان دارد و سید شریف توانسته است در‌ این‌ حاشیه‌ برخی از مفاهیم و مقاصد تفتازانی، همچون اقسام وضع و انواع دلالات و اقسام استعارات را به‌خوبی‌، بیان‌ کند[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: علوی مقدم، سید محمد، ص40-‌41
    2. ر.ک: متن کتاب، ص247
    3. ر.ک: مقدمه، ص14
    4. ر.ک: علوی مقدم، سید محمد، ص54-‌55

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. علوى مقدم، سید‌ ‎محمد، «بحثى درباره کتاب مطول سعدالدین تفتازانى و تأثیر آن در کتب بلاغى»، پایگاه مجلات تخصصى نور، نشریه: علوم قرآن و حدیث «مشکوة»، تابستان 1363، شماره 5، به آدرس:

    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/58423/

    وابسته‌ها