إعراب الأفعال: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR15340J1.jpg | عنوان = إعراب الأفعال | عنوان‌های دیگر...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    لطفا از اینجا شروع به نوشتن کنید.
     
    ==پانویس ==
    '''إعراب الأفعال'''، اثر علی ابوالمکارم، پژوهشی است پیرامون اعراب و بنای افعال و حالات اعراب در فعل مضارع.
     
    اثر حاضر، در واقع تلاشی است برای تطبیق و به‌کارگیری قواعد «روش تحلیل»؛ روشی که نویسنده مبانی و اجزای آن را تعریف کرده و ویژگی‌ها و مراحل آن را در بحث و بررسی مبحث «حذف و تقدیر در دستور زبان و نحو عربی» در بیش از یک‌سوم قرن پیش، مورد مطالعه قرار داده است<ref>ر.ک: مقدمه، ص7</ref>.
     
    در این تلاش تطبیقی و کاربردی، نویسنده مستقیماً به قواعد تفصیلی در این مبحث خاص از مسائل دستوری و نحوی، بدون توسل به تحلیل اصول نظری که این قواعد از آنها صادر شده‌اند، پرداخته است<ref>ر.ک: همان</ref>.
     
    این پژوهش درباره «اعراب افعال» در واقع بیانی است از نگاهی جامع به ریشه‌های روش‌شناختی و محصول دیدگاهی یکپارچه در تدوین و تقنین نحوی و دستور زبانی؛ درعین‌حال که اثری است در بطن قواعد تفصیلی علم نحو و بحثی است مستقیم از یک الگو و نمونه در زمینه تقعید در تراث عربی و آنچه در میراث دستوری و نحوی زبان عربی وارد شده و با تنوع آموزه‌ها تا حدی زیادی مشخص شده است<ref>ر.ک: همان، ص9</ref>.
     
    نویسنده، تحقیق پیرامون موضوع فوق را در پنج فصل مورد بحث و بررسی قرار داده است. فصل اول کتاب، به شناسایی انواع افعال در زبان عربی اختصاص یافته است. در ابتدای این فصل، مبنایی را که نحویون در تقسیم افعال بر آن تکیه می‌کنند که عبارت است از بررسی ربط بین صیغ فعلی و اقسام زمان، مشخص شده و از طرف مؤلف، مورد مناقشه قرار گرفته است؛ زیرا معتقد است مبنای این تقسیم‌بندی، بر اساس تفکر عقلی و فلسفی می‌باشد؛ حال آنکه این تقسیم‌بندی باید بر اساس مبنای لغوی غیر منطقی استوار باشد<ref>ر.ک: همان، ص10</ref>.
     
    در فصل دوم، به بررسی طبقه‌بندی دستوری و تصنیف نحوی افعال با توجه به مباحث علم صرف عربی و به‌طور خاص، به تحلیل برخی از مسائل دستوری مرتبط با این طبقه‌بندی پرداخته شده است که از جمله این مباحث، عبارت است از مبحث مبنی بودن فعل ماضی و مبنی یا معرب بودن فعل امر<ref>ر.ک: همان</ref>.
     
    در فصل سوم، به حالات اعرابی سه‌گانه فعل مضارع و نشانه‌های دلالت بر این حالات پرداخته شده و در فصل چهارم، از نصب فعل مضارع، سخن به میان آمده است. فصل آخر نیز به موضوع جزم فعل مضارع، اختصاص یافته است<ref>ر.ک: همان، ص11-‌12</ref>.
     
    ==پانویس==
    <references/>
    <references/>
    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    مقدمه.
    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==
    {{وابسته‌ها}}
    {{وابسته‌ها}}
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:فاقد مقاله]]
    [[رده:مقالات بارگذاری شده 01 قربانی]]
    [[رده:دارای صفحه و جدول 01 قربانی]]
    [[رده:مقالات شهریور 01 مکرمی]]
    [[رده:مقالات بارگذاری شده 01 قربانی]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]

    نسخهٔ ‏۶ نوامبر ۲۰۲۲، ساعت ۲۱:۰۸

    إعراب الأفعال
    إعراب الأفعال
    پدیدآورانعلی ابوالمکارم، عبدالقادر (نويسنده)
    ناشردار غريب
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر2010م
    چاپ1
    شابک978-977-463-034-7
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ق8ق6 6141 PJ
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    إعراب الأفعال، اثر علی ابوالمکارم، پژوهشی است پیرامون اعراب و بنای افعال و حالات اعراب در فعل مضارع.

    اثر حاضر، در واقع تلاشی است برای تطبیق و به‌کارگیری قواعد «روش تحلیل»؛ روشی که نویسنده مبانی و اجزای آن را تعریف کرده و ویژگی‌ها و مراحل آن را در بحث و بررسی مبحث «حذف و تقدیر در دستور زبان و نحو عربی» در بیش از یک‌سوم قرن پیش، مورد مطالعه قرار داده است[۱].

    در این تلاش تطبیقی و کاربردی، نویسنده مستقیماً به قواعد تفصیلی در این مبحث خاص از مسائل دستوری و نحوی، بدون توسل به تحلیل اصول نظری که این قواعد از آنها صادر شده‌اند، پرداخته است[۲].

    این پژوهش درباره «اعراب افعال» در واقع بیانی است از نگاهی جامع به ریشه‌های روش‌شناختی و محصول دیدگاهی یکپارچه در تدوین و تقنین نحوی و دستور زبانی؛ درعین‌حال که اثری است در بطن قواعد تفصیلی علم نحو و بحثی است مستقیم از یک الگو و نمونه در زمینه تقعید در تراث عربی و آنچه در میراث دستوری و نحوی زبان عربی وارد شده و با تنوع آموزه‌ها تا حدی زیادی مشخص شده است[۳].

    نویسنده، تحقیق پیرامون موضوع فوق را در پنج فصل مورد بحث و بررسی قرار داده است. فصل اول کتاب، به شناسایی انواع افعال در زبان عربی اختصاص یافته است. در ابتدای این فصل، مبنایی را که نحویون در تقسیم افعال بر آن تکیه می‌کنند که عبارت است از بررسی ربط بین صیغ فعلی و اقسام زمان، مشخص شده و از طرف مؤلف، مورد مناقشه قرار گرفته است؛ زیرا معتقد است مبنای این تقسیم‌بندی، بر اساس تفکر عقلی و فلسفی می‌باشد؛ حال آنکه این تقسیم‌بندی باید بر اساس مبنای لغوی غیر منطقی استوار باشد[۴].

    در فصل دوم، به بررسی طبقه‌بندی دستوری و تصنیف نحوی افعال با توجه به مباحث علم صرف عربی و به‌طور خاص، به تحلیل برخی از مسائل دستوری مرتبط با این طبقه‌بندی پرداخته شده است که از جمله این مباحث، عبارت است از مبحث مبنی بودن فعل ماضی و مبنی یا معرب بودن فعل امر[۵].

    در فصل سوم، به حالات اعرابی سه‌گانه فعل مضارع و نشانه‌های دلالت بر این حالات پرداخته شده و در فصل چهارم، از نصب فعل مضارع، سخن به میان آمده است. فصل آخر نیز به موضوع جزم فعل مضارع، اختصاص یافته است[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص7
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان، ص9
    4. ر.ک: همان، ص10
    5. ر.ک: همان
    6. ر.ک: همان، ص11-‌12

    منابع مقاله

    مقدمه.

    وابسته‌ها