المنهج التربوی من منظور إسلامی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NURالمنهج التربوی من منظور إسلامیJ1.jpg | عنوان =المنه...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۱۷ اکتبر ۲۰۲۲، ساعت ۰۷:۳۰

    المنهج التربوی من منظور إسلامی
    المنهج التربوی من منظور إسلامی
    پدیدآورانیعقوب حسین نشوان (نویسنده)
    ناشردارالفرقان
    مکان نشرعمان
    سال نشر1992م /1412ش
    چاپیکم
    موضوعتعلیم و تربیت
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره


    المنهج التربوی من منظور إسلامی، اثر یعقوب حسین نشوان، کتابی است که در آن تلاش شده در ضمن گفتگو از نظام و برنامۀ تربیتى، از نظام و برنامه تربیتى اسلام هم یاد شود؛ لذا از فصل‌های هفتگانۀ آن، تنها چند صفحه در فصل دوم، یکى دو صفحه در فصل سوم و کل فصل چهارم و پنجم دربارۀ تربیت اسلامى است.

    نگارنده در فصل اول، از مفهوم سنتى و جدید نظام و برنامۀ تربیتى مى‌گوید و چند تعریف از نظام و برنامه تربیتى پیش‌رو مى‌نهد و از عناصر، هدفها، محتوا و آزمون در آن یاد مى‌کند.

    در فصل دوم، از نظریه به مفهوم عام و نظریۀ تربیتى به مفهوم خاص آن سخن مى‌گوید و مهمترین نظریات تربیتى از عهد باستان تاکنون را به اختصار شرح مى‌دهد و از دیدگاه افلاطون، روسو، پستالوزى، هربارت، فروبل و دیوئى و نیز تربیت از نگاه اسلام مى‌گوید و مبانى اندیشه تربیتى در اسلام را یادآور مى‌شود.

    در فصل سوم به عناصر برنامه و نظام آموزشى مى‌پردازد و از رهگذر آن، به هدف‌های رفتارى و شناختى و روانى - حرکتى اشاره مى‌کند و از محتواى برنامه مى‌گوید و روش‌های تدریس را مى‌آورد و چند دیدگاه را دربارۀ یادگیرى بازگو مى‌کند.

    فصل چهارم، دربارۀ برنامه و نظام آموزشى از نگاه اسلام است و در آن از مبانى برنامه آموزشى در اسلام و نیز عناصر چهارگانۀ آن (محتواى برنامه، هدفها، آزمون و سنجش آموزشى) یاد مى‌شود و به ویژگی‌های معلم هم اشاره مى‌شود.

    فصل پنجم که از نگاه نگارنده متمم فصل چهارم است، در آن به تعلیم و تعلم در اسلام نظر مى‌کند و از ترغیب و ترهیب (تشویق و توبیخ) در تربیت اسلامى مى‌گوید و به رابطۀ قرآن و سنت با تربیت اشاره مى‌کند و ویژگی‌های معلم و متعلم را از نگاه مربیان مسلمان، یادآور مى‌شود.

    در فصل ششم، سخن از طرح درسى است و نگارنده در آن از سه‌گونه طرح درسى یاد مى‌کند و هریک را شرح مى‌دهد و یک نمونه از طرح درسى را مى‌آورد. نگارنده، در فصل هفتم کتاب از آزمون و امتحان در دوره‌ها و برنامه‌‌های آموزشى مى‌گوید و به نمونه‌‌هایى براى سنجش از زبان دانشمندان غربى اشاره مى‌کند[۱].

    پانویس

    1. رفیعی، بهروز، ص274-275

    منابع مقاله

    رفیعی، بهروز، کتابشناسی تحلیلی توصیفی تعلیم و تربیت در اسلام (گزیده منابع عربی)، پژوهشکده حوزه و دانشگاه، قم، چاپ یکم، 1381ش

    وابسته‌ها