طبیبی، حشمت‌الله: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'رده:اسفند(99)' به '')
    جز (جایگزینی متن - ' )' به ')')
    خط ۸۴: خط ۸۴:


    == منابع مقاله ==
    == منابع مقاله ==
    #[[:noormags:18445|«رویدادهاى فرهنگى ایران و جهان»، پایگاه مجلات تخصصى نور، اطلاع‌رسانى و کتابدارى، کیهان فرهنگی آبان 1377 - شماره 147 (‎7 صفحه - از 74 تا 80 )]].
    #[[:noormags:18445|«رویدادهاى فرهنگى ایران و جهان»، پایگاه مجلات تخصصى نور، اطلاع‌رسانى و کتابدارى، کیهان فرهنگی آبان 1377 - شماره 147 (‎7 صفحه - از 74 تا 80)]].
    #[https://www.noormags.ir/view/fa/creator/227988 مقاله‌های حشمت‌الله طیبی در پایگاه مجلات نورمگز]
    #[https://www.noormags.ir/view/fa/creator/227988 مقاله‌های حشمت‌الله طیبی در پایگاه مجلات نورمگز]
    .
    .

    نسخهٔ ‏۱۵ اکتبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۰:۱۰

    طبیبی، حشمت‌الله
    نام طبیبی، حشمت‌الله
    نام‌های دیگر
    نام پدر میرزا فضل‌الله
    متولد 1305ش
    محل تولد کرمانشاه
    رحلت 18 آبان 1377ش
    اساتید ژرژ بالاندیه

    آندره لوروا گوران

    برخی آثار تحفه ناصری در تاریخ جغرافیای کردستان
    کد مؤلف AUTHORCODE09278AUTHORCODE

    حشمت‌الله طبیبى  (1305-1377ش)، مردم‌شناس، جامعه‌شناس و از چهره‌هاى تأثیرگذار در مطالعات اجتماعى ایران،

    ولادت

    در زمستان سال 1305ش در  محله فیض‌آباد کرمانشاه به دنیا آمد.

    مادرش از خانواده آل آقا بود و پدرش آقا میرزا فضل‌الله، در کرمانشاه یک کتاب‌فروشى را اداره مى‌کرد که محل ملاقات اهالى فرهنگ و هنر در شهر بود.

    تحصیلات

    وى در سال 1336ش، به تهران رفت و در محضر اساتید زمان خود در دانشگاه تهران، در رشته الهیات، به تحصیل پرداخت. پس از مدتى براى ادامه تحصیل در مقاطع فوق لیسانس و دکترى، در 1343ش، تهران را به مقصد پاریس ترک گفت و در آنجا به تحصیل جامعه‌شناسى، مطالعه اقتصاد، مردم‌شناسى و پژوهش‌هاى اجتماعى پرداخت و از دانشگاه سوربن پاریس با درجه ممتاز، فارغ‌التحصیل گردید. پس از پایان تحصیلات خود، به ایران آمد و در دانشکده علوم اجتماعى دانشگاه تهران به تدریس جامعه‌شناسى پرداخت.

    وى پایان‌نامه تحصیلى فوق لیسانس خود را درباره «اقتصاد روستایى در کردستان ایران» زیر نظر پروفسور سرپر نوشت. رساله دکتراى خود را با عنوان «مطالعه جامعه‌شناختى قبایل کرد در ایران» نیز نزد اساتید بزرگى چون پروفسور ژرژ بالاندیه و پروفسور آندره لوروا گوران تهیه و تنظیم کرد.

    وى پس از بازگشت به ایران، همکارى خود را با مراکز علمى، از سال 1348ش و در دانشگاه اصفهان آغاز کرد و هم‌زمان با تأسیس دانشکده علوم اجتماعى دانشگاه تهران در سال 1351ش، به گروه «انسان‌شناسى» این دانشکده پیوست.

    وى از آغاز سال تحصیلى 1355ش، به سمت ریاست گروه آموزشى انسان‌شناسى منصوب گردید و تا سال 1376ش، در این سمت به انجام وظیفه مشغول بود. در طول این دوران، وى اثر بزرگ خود را تحت عنوان «مبانى جامعه‌شناسى و مردم‌شناسى ایلات و عشایر» تهیه کرد که جایزه بهترین کتاب سال دانشگاه تهران را به خود اختصاص داد.

    وى با آغاز سال 1376ش، با درجه استادى، بازنشسته شد، اما او که شیفته تعلیم و تعلم بود، هیچ‌گاه ارتباط خود را با دانشگاه قطع نکرد. نیاز به وجود این شخصیت علمى براى تدریس دروس مردم‌شناسى در مقطع کارشناسى ارشد موجب گردید تا همکارى وى براى تدریس دروسى چون «تاریخ اندیشه متفکرین مسلمان» و همچنین «جامعه‌شناسى دینى» تا چند روز قبل از فوت ادامه داشته باشد.

    وى همچنین پس از سال‌ها تلاش توانست با کمک اساتید دیگر، براى اولین بار، کارشناسى رشته مردم‌شناسى را در دانشگاه تهران دایر کند.

    وفات

    وى پس از 73 سال زندگى پربار، در شامگاه 18 آبان 1377ش، به دیار باقى شتافت.

    آثار

    مبادى و اصول جامعه‌شناسى

    صنایع خانگى ایران

    - کتاب‌ها:

    1. مبانى و اصول جامعه‌شناسى؛

    2. تاریخ کردستان؛

    3. مبانى جامعه‌شناسى و مردم‌شناسى ایلات و عشایر؛

    4. تحفه ناصرى در تاریخ و جغرافیاى کردستان، تألیف شکرالله سنندجى (فخر الکتاب)، با مقابله و تصحیح، حواشى و تعلیقات به انضمام پنج مقاله درباره قبایل کرد از حشمت‌الله طبیبى.

    - مقالات:

    1. از علم الاجتماع تا جامعه‌شناسى؛

    2. آسیب‌هاى اجتماعى روانى ناشى از تقابل فرهنگ عشایر مهاجر با فرهنگ شهرى؛

    3. هویت فرهنگى کرمانشاه؛

    4. اهل حق.

    از ایشان همچنین اشعار زیادى نیز به‌جاى مانده است.

    منابع مقاله

    1. «رویدادهاى فرهنگى ایران و جهان»، پایگاه مجلات تخصصى نور، اطلاع‌رسانى و کتابدارى، کیهان فرهنگی آبان 1377 - شماره 147 (‎7 صفحه - از 74 تا 80).
    2. مقاله‌های حشمت‌الله طیبی در پایگاه مجلات نورمگز

    .

    وابسته‌ها