سفینه حافظ: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR01637J1.jpg | عنوان = سفینه حافظ | عنوان‌های دیگر = دی...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    لطفا از اینجا شروع به نوشتن کنید.
    '''سفینه حافظ''' یکی از چاپ‌های دیوان حافظ می‌باشد که با سعی و اهتمام م‍س‍ع‍ود ج‍ن‍ت‍ی‌ ع‍طائ‍ی‌ و مقدمه‌ای از صادق رضازاده شفق منتشر شده است.
     
    نویسنده در این کتاب، به بیان زندگینامه حافظ پرداخته است و سپس، اشعار وی در قالب‌های مختلف مثنوی، رباعی، غزل و... را بیان و بررسی نموده است؛ به عبارت دیگر، این اثر، اثری جامع در شناخت احوال حافظ و اشعار وی است.
     
    از جمله مزایای نسخه حاضر، آن است که گردآورنده آن، کوشش خاصی به کار برده تا آن را هرچه کاملتر کرده و کلیه اشعاری را که در کتب و منابع متفرقه به حافظ اسناد شده، جمع‌آوری نموده و کار را برای کسانی که می‌خواهند اشعار واقعی حافظ را از اشعار منتسب به او بشناسند، آسان کرده است<ref>ر.ک: مقدمه رضازاده شفق، ص12</ref>.
     
    ویژگی دیگر این اثر، آن است که تصنیف اشعار، با ترتیب حروف قوافی، سلیقه نوینی پیش گرفته و عبارات و لغات و مطالب مفیدی، از روی شروح حافظ، در پاورقی‌ها، درج شده است. همچنین غزل‌های کتاب، از روی حروف قوافی، فصل‌بندی و شماره‌گذاری شده است<ref>همان</ref>.
     
    نویسنده در این نسخه، سعی کرده است هر اثری را ولو یک مصرع و منسوب به حافظ بوده و فقط در یک نسخه ذکر آن رفته را در کتاب حاضر بیاورد و به وسیله علامی، اصیل یا غیر اصیل بودن آثار را مشخص کند. هدف وی از این کار، این بوده که محققینی که پس از او بخواهند درست را از نادرست و اصل را از بدن تشخیص دهند، ناچار به مراجعه به نسخ متعدد و مختلف و نادر و مراجع صعب‌الحصول، نشوند. به منظور سهولت کشف هر غزل، غزل‌های کتاب، مثل لغت‌نامه، روی حروف آخر مصراح اول هر غزل، تنظیم گردیده است، به طوری‌که از این نقطه نظر، احتیاج به هیچ‌گونه فهرستی احساس نمی‌شود<ref>مقدمه، ص21</ref>.
     
    تا جایی که مقدور بوده، افسانه‌هایی که به نحوی حافظ را در شریک دانسته‌اند، در پاورقی هر غزل، ذکر گردیده و در پایان کتاب نیز تحت عنوان «داستان‌های حافظ»، چند داستان ذکر گردیده است. همچنین تفأل‌هاییک ه در کتب و رسالات ثبط و ضبط است، با ذکر نام و نشان گیرنده فال، در پاورقی‌ها بیان شده‌اند و علاوه بر آن، در پایان نیز، فال‌های حافظ، فصلی جداگانه را به خود اختصاص داده است<ref>ر.ک: همان</ref>.
     
    ==پانویس ==
    ==پانویس ==
    <references/>
    <references />
     
    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    مقدمه و متن کتاب.
    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==
    {{وابسته‌ها}}
    {{وابسته‌ها}}
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:فاقد مقاله]]
    [[رده:مقالات مهر 01 مکرمی]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]

    نسخهٔ ‏۶ اکتبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۲:۰۳

    سفینه حافظ
    سفینه حافظ
    پدیدآورانحافظ، شمس‌‌الدین محمد (نويسنده)

    جنتی عطایی، مسعود (گردآورنده و محشی)

    رضازاده شفق، صادق ( مقدمهنويس)
    عنوان‌های دیگردیوان
    ناشرحیدری (چاپخانه)
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر1346ش - 1387ق
    چاپ1
    موضوعشعر فارسی - قرن 8ق.
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏1346 5424 ‏PIR‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    سفینه حافظ یکی از چاپ‌های دیوان حافظ می‌باشد که با سعی و اهتمام م‍س‍ع‍ود ج‍ن‍ت‍ی‌ ع‍طائ‍ی‌ و مقدمه‌ای از صادق رضازاده شفق منتشر شده است.

    نویسنده در این کتاب، به بیان زندگینامه حافظ پرداخته است و سپس، اشعار وی در قالب‌های مختلف مثنوی، رباعی، غزل و... را بیان و بررسی نموده است؛ به عبارت دیگر، این اثر، اثری جامع در شناخت احوال حافظ و اشعار وی است.

    از جمله مزایای نسخه حاضر، آن است که گردآورنده آن، کوشش خاصی به کار برده تا آن را هرچه کاملتر کرده و کلیه اشعاری را که در کتب و منابع متفرقه به حافظ اسناد شده، جمع‌آوری نموده و کار را برای کسانی که می‌خواهند اشعار واقعی حافظ را از اشعار منتسب به او بشناسند، آسان کرده است[۱].

    ویژگی دیگر این اثر، آن است که تصنیف اشعار، با ترتیب حروف قوافی، سلیقه نوینی پیش گرفته و عبارات و لغات و مطالب مفیدی، از روی شروح حافظ، در پاورقی‌ها، درج شده است. همچنین غزل‌های کتاب، از روی حروف قوافی، فصل‌بندی و شماره‌گذاری شده است[۲].

    نویسنده در این نسخه، سعی کرده است هر اثری را ولو یک مصرع و منسوب به حافظ بوده و فقط در یک نسخه ذکر آن رفته را در کتاب حاضر بیاورد و به وسیله علامی، اصیل یا غیر اصیل بودن آثار را مشخص کند. هدف وی از این کار، این بوده که محققینی که پس از او بخواهند درست را از نادرست و اصل را از بدن تشخیص دهند، ناچار به مراجعه به نسخ متعدد و مختلف و نادر و مراجع صعب‌الحصول، نشوند. به منظور سهولت کشف هر غزل، غزل‌های کتاب، مثل لغت‌نامه، روی حروف آخر مصراح اول هر غزل، تنظیم گردیده است، به طوری‌که از این نقطه نظر، احتیاج به هیچ‌گونه فهرستی احساس نمی‌شود[۳].

    تا جایی که مقدور بوده، افسانه‌هایی که به نحوی حافظ را در شریک دانسته‌اند، در پاورقی هر غزل، ذکر گردیده و در پایان کتاب نیز تحت عنوان «داستان‌های حافظ»، چند داستان ذکر گردیده است. همچنین تفأل‌هاییک ه در کتب و رسالات ثبط و ضبط است، با ذکر نام و نشان گیرنده فال، در پاورقی‌ها بیان شده‌اند و علاوه بر آن، در پایان نیز، فال‌های حافظ، فصلی جداگانه را به خود اختصاص داده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه رضازاده شفق، ص12
    2. همان
    3. مقدمه، ص21
    4. ر.ک: همان

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها