الغزالي: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR30268J1.jpg | عنوان =الغزالي | عنوان‌های دیگر = |پدیدآو...» ایجاد کرد)
     
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۳۲: خط ۳۲:
    }}
    }}


    '''الغزالي'''، اثر مصطفی غالب، رساله‌ای است مختصر در معرفی غزالی و اشاره به برخی از آراء و عقاید وی در برخی از کتب او مانند «تهافت الفلاسفة».
    '''الغزالي'''، اثر [[غالب، مصطفی|مصطفی غالب]]، رساله‌ای است مختصر در معرفی [[غزالی، محمد بن محمد|غزالی]] و اشاره به برخی از آراء و عقاید وی در برخی از کتب او مانند «[[تهافت الفلاسفة]]».


    ==ساختار==
    ==ساختار==
    خط ۴۰: خط ۴۰:
    در مقدمه، به موضوع کتاب اشاره شده است<ref>مقدمه، ص5- 15</ref>.
    در مقدمه، به موضوع کتاب اشاره شده است<ref>مقدمه، ص5- 15</ref>.


    نویسنده مطالب را با شرح‌حال مختصری از غزالی آغاز نموده<ref>متن کتاب، ص16</ref> و در ادامه، در خلال معرفی آثار وی<ref>همان، ش27</ref>، دیدگاه وی پیرامون برخی از مسائل را موردبحث و بررسی قرار داده است که از جمله آنها، عبارتند از مسأله شک<ref>همان، ص39</ref> و یقین<ref>همان، ص48</ref>، مباحث مربوط به وجود خداوند<ref>همان، ص50</ref> و صفات او<ref>همان، ص64</ref> و موضوعاتی نظیر معرفت و منطق<ref>همان، ص71</ref> و عقل<ref>همان، ص86</ref> قدم (که در فصل چهارم از کتاب «المعارف العقلیة» به آن پرداخته)<ref>همان، ص89</ref> و نطق نزد غزالی<ref>همان، ص92</ref>.
    نویسنده مطالب را با شرح‌حال مختصری از [[غزالی، محمد بن محمد|غزالی]] آغاز نموده<ref>متن کتاب، ص16</ref> و در ادامه، در خلال معرفی آثار وی<ref>همان، ش27</ref>، دیدگاه وی پیرامون برخی از مسائل را موردبحث و بررسی قرار داده است که از جمله آنها، عبارتند از مسأله شک<ref>همان، ص39</ref> و یقین<ref>همان، ص48</ref>، مباحث مربوط به وجود خداوند<ref>همان، ص50</ref> و صفات او<ref>همان، ص64</ref> و موضوعاتی نظیر معرفت و منطق<ref>همان، ص71</ref> و عقل<ref>همان، ص86</ref> قدم (که در فصل چهارم از کتاب «المعارف العقلیة» به آن پرداخته)<ref>همان، ص89</ref> و نطق نزد [[غزالی، محمد بن محمد|غزالی]]<ref>همان، ص92</ref>.


    سپس به معرفی کتاب «تهافت الفلاسفة» و بررسی آراء و نظریات غزالی در آن پرداخته شده<ref>همان، ص106</ref> و در ادامه، از اعتراضات غزالی بر فلاسفه و ادله آنها بر قدم عالم، سخن به میان آمده است<ref>همان، ص113</ref>.
    سپس به معرفی کتاب «تهافت الفلاسفة» و بررسی آراء و نظریات [[غزالی، محمد بن محمد|غزالی]] در آن پرداخته شده<ref>همان، ص106</ref> و در ادامه، از اعتراضات [[غزالی، محمد بن محمد|غزالی]] بر فلاسفه و ادله آنها بر قدم عالم، سخن به میان آمده است<ref>همان، ص113</ref>.


    پیرامون حقیقت عالم، غزالی اعتقاد به حدوث آن داشته و معتقد است حدوث آن، نتیجه خلقِ خداوند است که آن را به اراده قدیم خود، خلق نموده است<ref>همان، ص127</ref>.
    پیرامون حقیقت عالم، [[غزالی، محمد بن محمد|غزالی]] اعتقاد به حدوث آن داشته و معتقد است حدوث آن، نتیجه خلقِ خداوند است که آن را به اراده قدیم خود، خلق نموده است<ref>همان، ص127</ref>.


    از دیگر مباحث مطرح شده در کتاب، می‌توان به بررسی موجود بودن یا ایجاد عالم از دیدگاه غزالی، اشاره نمود<ref>همان، 137</ref>.
    از دیگر مباحث مطرح شده در کتاب، می‌توان به بررسی موجود بودن یا ایجاد عالم از دیدگاه غزالی، اشاره نمود<ref>همان، 137</ref>.

    نسخهٔ ‏۲۸ فوریهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۲۲:۱۰

    الغزالي
    الغزالي
    پدیدآورانغالب، مصطفی (نویسنده)
    ناشردار و مکتبة الهلال
    مکان نشرلبنان - بيروت
    سال نشر[--13]
    چاپچاپ يکم
    موضوعسرگذشت نامه

    فيلسوفان

    فيلسوفان - سرگذشت نامه

    غزالي، محمد بن محمد، 450 - 505ق.
    زبانعربي
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏‎‏/‎‏ف‎‏9‎‏ ‎‏/‎‏غ‎‏4* / 51/6 ‏B‎‏

    الغزالي، اثر مصطفی غالب، رساله‌ای است مختصر در معرفی غزالی و اشاره به برخی از آراء و عقاید وی در برخی از کتب او مانند «تهافت الفلاسفة».

    ساختار

    کتاب با مقدمه مؤلف آغاز و مطالب بدون تبویب و فصل‌بندی خاص، در عناوین متعدد، عرضه شده است.

    گزارش محتوا

    در مقدمه، به موضوع کتاب اشاره شده است[۱].

    نویسنده مطالب را با شرح‌حال مختصری از غزالی آغاز نموده[۲] و در ادامه، در خلال معرفی آثار وی[۳]، دیدگاه وی پیرامون برخی از مسائل را موردبحث و بررسی قرار داده است که از جمله آنها، عبارتند از مسأله شک[۴] و یقین[۵]، مباحث مربوط به وجود خداوند[۶] و صفات او[۷] و موضوعاتی نظیر معرفت و منطق[۸] و عقل[۹] قدم (که در فصل چهارم از کتاب «المعارف العقلیة» به آن پرداخته)[۱۰] و نطق نزد غزالی[۱۱].

    سپس به معرفی کتاب «تهافت الفلاسفة» و بررسی آراء و نظریات غزالی در آن پرداخته شده[۱۲] و در ادامه، از اعتراضات غزالی بر فلاسفه و ادله آنها بر قدم عالم، سخن به میان آمده است[۱۳].

    پیرامون حقیقت عالم، غزالی اعتقاد به حدوث آن داشته و معتقد است حدوث آن، نتیجه خلقِ خداوند است که آن را به اراده قدیم خود، خلق نموده است[۱۴].

    از دیگر مباحث مطرح شده در کتاب، می‌توان به بررسی موجود بودن یا ایجاد عالم از دیدگاه غزالی، اشاره نمود[۱۵].

    جاودانگی نفوس انسانی[۱۶]، برانگیخته شدن بدن جسمانی و رجوع روح به بدن[۱۷]، از مباحث پایانی کتاب می‌باشد.

    وضعیت کتاب

    فهرست مطالب، در انتهای کتاب آمده و در پاورقی‌ها، به ذکر منابع پرداخته شده است[۱۸].

    پانویس

    1. مقدمه، ص5- 15
    2. متن کتاب، ص16
    3. همان، ش27
    4. همان، ص39
    5. همان، ص48
    6. همان، ص50
    7. همان، ص64
    8. همان، ص71
    9. همان، ص86
    10. همان، ص89
    11. همان، ص92
    12. همان، ص106
    13. همان، ص113
    14. همان، ص127
    15. همان، 137
    16. همان، 154
    17. همان، 163
    18. همان، ص109

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها