امام علی انسان ناشناخته: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'هـ' به 'ه')
    جز (جایگزینی متن - 'نهج‌البلاغه' به 'نهج‌البلاغة')
    خط ۶۹: خط ۶۹:
    [[امام علی علیه‌السلام و قرآن]]
    [[امام علی علیه‌السلام و قرآن]]


    [[امثال و حکم نهج‌البلاغه و معادلهای فارسی و انگلیسی]]
    [[امثال و حکم نهج‌البلاغة و معادلهای فارسی و انگلیسی]]


    [[امیرالمؤمنین علیه‌السلام و نهج‌البلاغه]]
    [[امیرالمؤمنین علیه‌السلام و نهج‌البلاغة]]


    [[انسان کامل از دیدگاه نهج‌البلاغه]]
    [[انسان کامل از دیدگاه نهج‌البلاغة]]


    [[امام علی دانای اسرار الهی]]
    [[امام علی دانای اسرار الهی]]
    خط ۷۹: خط ۷۹:
    [[میر بهار]]
    [[میر بهار]]


    [[آشنایی با نهج‌البلاغه]]
    [[آشنایی با نهج‌البلاغة]]


    [[سیمای اهل تقوا]]
    [[سیمای اهل تقوا]]

    نسخهٔ ‏۱ فوریهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۴:۵۳

    ‏ امام علی انسان ناشناخته
    امام علی انسان ناشناخته
    پدیدآورانکاظم محمّدی (نویسنده)
    ناشرانتشارات نجم کبری
    مکان نشرایران ـ کرج
    سال نشر1395 ش
    چاپ4
    شابک7-31-2905-964-978
    موضوعفضایل امام علی
    زبانفارسي
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP۳۷/۳۵/م۳الف۸

    امام علی انسان ناشناخته تألیف کاظم محمّدی می‌باشد و مشتمل بر احادیث و آیاتی است که فضیلت و شأن امام علی را از زبان رسول خدا مورد بحث قرار می‌دهد.

    ساختار

    کتاب با مقدّمه‌ای نسبتاً مشروح در 58 صفحه آغاز می‌شود که در آن توصیفی کلّی از امام علی و عظمت و ناشناختگی او را آورده است. شعری از مولانا از دفتر اوّل در وصف امام علی [۱]. شعری از ابن ابی الحدید معتزلی [۲]. و شعری از ملا علی خویی [۳] برای نمونه در وصف و تعریف امام آورده شده است.

    کتاب دارای چهل باب است که هر باب با شماره مشخّص شده است و برخی از بابها عناوین فرعی را هم در خود دارد. فهرست کامل مطالب کتاب بدین قرار است:

    مقدّمه، الف- شعری از ابن ابی الحدید معتزلی، ب- شعری از ملا علی خویی، فهرست الفبائی القاب و صفات حضرت علی. 1- حب علی، الف- منافقان، ب- کافران، ج- ناپاکان، 2- دوستی و دشمنی، 3- اذیّت علی، 4- ولایت علی، 5- خصال علی، 6- فضایل علی، 7- علی برگزیده ی خدا، 8- علی نفس رسول، 9- ریشه ی علی، 10- خلقت نورانی علی، 11- علی برادر رسول، 12- علی صاحب سرّ رسول، 13- علی وصی و خلیفه ی رسول، 14- حدیث منزلت، 15- ازدواج علی و فاطمه، 16- نسل رسول خدا، 17- علی پدر امّت، 18- شیعیان علی، 19- علی حجّت خدا، 20- علم علی، 21- وجه علی، 22- زینت علی، 23- اسلام علی، 24- عدالت علی، 25- شباهت علی و عیسی، 26- علی امیرالمؤمنین، 27- علی امیرالبرره، الف- علی امام البرره، ب- علی امیرالبرره، 28- علی عروة الوثقی، 29- علی صذّیق اکبر، 30- علی فاروق اکبر، 31- علی باب دین، 32- علی هادی امّت، 33، ایثار علی، 34- علی و جهاد، الف- جنگ جمل، ب- عایشه و امّ سلمه، ج- امّ سلمه یاور امام علی، د- طلحه و زبیر، ه - عایشه و عثمان، و- علی فاتح خیبر، 35- علی و قرآن، 36- خدا و قرآن، 37- حدیث ثقلین، 38- از علی پرسیده می‌شود، 39- علی قسیم بهشت و دوزخ، 40- علی جواز ورود به بهشت. کتابنامه.

    گزارش محتوا

    مقدّمه‌ی کتاب شرحی مبسوط از حضور امام علی را در صحنه‌های وسیع اوراق علم و ادب نشان می‌دهد و شواهدی شاعرانه هم برای آن می‌آورد و در آخر هم صفات آن حضرت را که در دل اوراق و احادیث پراکنده بوده را تجمیع و در یکجا فهرست وار معرّفی می‌کند.

    فهرست چهل گانه‌ی کتاب که تقریباً تمام موضوعات را در معرّفی امام در بر گرفته در هر فصلی به ذکر روایات مربوطه پرداخته و امام را طبق روایات نبوی مورد معرّفی قرار داده است. عناوین چهل گانه به طور جامع تمام دقایق زندگی آن حضرت را در بر دارد.

    آخرین بحث کتاب مربوط است به این که امام علی جواز ورود به بهشت است و برای این سخن نبوی چندین حدیث از اسناد معتبر ملاک قرار گرفته است که از آن میان می‌توان به امالی و خصال شیخ صدوق، امالی شیخ مفید، عیون اخبار الرّضا، المناقب، ارشاد القلوب، الفضایل، الصواعق المحرقه، ذخائر العقبی و غیره اشاره کرد. [۴].


    ویژگی‌ها

    در بررسی گذرا می‌توان برخی موارد را مورد نظر قرار داد:

    1. مقدّمه‌ی کتاب با دو شعر نابِ ادبی ـ فلسفی در وصف امام علی آغاز می‌شود که خلاصه‌ای از شئون امام را در خود درج کرده است. در انتهای مقدّمه هم فهرست الفبائیِ مبسوطی از الف تا یا درج شده که تقریباً تمام القاب و صفات امام را در بر دارد و این جامعیّتِ فهرست وار شاید در کتاب دیگری موجود نباشد.
    2. تمام احادیث وارد شده در طول این کتاب صرفاً از قول رسول‌الله است که منابع اصلی و اصیل شیعه و سنّی ان را روایت کرده و جای ابهامی باقی نگذاشته است.
    3. روایات در مواقفی با آیات قرآنی مورد تأیید و تأکید قرار گرفته و در مواردی هم اشعار نغز ادیبان و شاعران بزرگ فارس و عرب چاشنی شده که یا ترجمان حدیث است و یا شرح و تفسیری بر حدیث.
    4. از متن چنین بر می‌آید که خواننده با تاریخ اسلام و به ویژه زمان امام علی نیز آشنا و مشکلات زمان او را خاصه در دوران رهبری و زعامت معلوم می‌دارد.
    5. ویژگی دیگر آنکه تقریباً تمام روایات از قول رسول الله روایت شده، چه از منابع شیعه و چه از منابع سنّی. و این می¬تواند بسیار مهم باشد، زیرا سخن رسول الله برای همه حجّت و فصل الخطاب است.
    6. آخرین ویژگی که می‌توان برای این کتاب بر شمرد گستردگی و اصالت منابع است. منابع دست اوّل، اصلی و اصیل هر دو فرقه را ملاک قرار داده و از دل آنها سخنان پیامبر را در وصف و شأن و فضایل امام علی آورده و برای خواننده جایی برای ابهام باقی نگذاشته است.

    وضعیت کتاب

    امام علی انسان ناشناخته تألیف کاظم محمّدی

    کتاب یک جلد، دارای مقدّمه و چهل باب، متن آن فارسی و دارای 720 صفحه می‌باشد. ابتدا و انتهای کتاب هم با فهرست مطالب و کتابنامه همراه است.

    پانویس

    1. مقدمه، صص 15-12
    2. همان، صص 28-24
    3. همان،صص 35-33
    4. متن، صص 712-701

    منابع مقاله

    مقدّمه و متن کتاب

    وابسته‌ها