کتانی، محمد عبدالحی بن عبدالکبیر: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    جز (جایگزینی متن - '== وابسته‌ها == [[' به '== وابسته‌ها == {{وابسته‌ها}} [[')
    خط ۵۹: خط ۵۹:


    == وابسته‌ها ==
    == وابسته‌ها ==
    {{وابسته‌ها}}
    [[ ديوان الکتاني]] / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
    [[ ديوان الکتاني]] / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده


    [[رده:زندگی‌نامه]]
    [[رده:زندگی‌نامه]]

    نسخهٔ ‏۱۸ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۶:۳۰

    کتانی، محمد بن عبدالکبیر
    نام کتانی، محمد بن عبدالکبیر
    نام های دیگر ع‍ب‍دال‍ح‍ی‌ ال‍ک‍ت‍ان‍ی

    ک‍ت‍ان‍ی‌، م‍ح‍م‍د ب‍ن‌ ع‍ب‍دال‍ک‍ب‍ی‍ر

    م‍ح‍م‍د ال‍ک‍ت‍ان‍ی‌

    ابی الفیض محمد بن عبدالکبیر الکتانی

    نام پدر
    متولد 1873 م
    محل تولد
    رحلت 1327 هـ.ق یا 1907 م
    اساتید
    برخی آثار ‏ديوان الکتاني / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده
    کد مولف AUTHORCODE1607AUTHORCODE

    ولادت

    «السيد محمد عبد الحىّ الكتّاني الإدريسى الحسيني الفاسي» فرزند عبد الكبير حسنى ادريسى كتانى از علما و رجال برجستۀ مغرب اسلامى در قرن چهاردهم هجرى است. وى به سال 1303 ه‍. ق به دنيا آمد.

    خاندان

    خاندان كتّانى و طريقۀ كتّانيه از جمله خاندانهاى شناخته شده در مغرب است كه ده‌ها، بلكه صدها نفر از اينان در طول قرن‌ها، در زمرۀ برجستگان و عالمان آن بلاد بوده‌اند:

    سلسله نسب سادات كتّانى به امام محمد بن ادريس مى‌رسد كه از سال 213 تا 221 ه‍. ق امارت داشت. پدر او ادريس بن عبد اللّه بن حسن مثنى بن حسن بن على بن ابى طالب عليه السلام بود كه سلسلۀ ادريسيان مغرب را بنيان گذارد.

    کسب علم و دانش

    عبد الحىّ زير نظر پدرش، كه از بزرگان طريقت كتّانى و از علماى بنام بود پرورش يافت و بسيارى از كتابهاى حديث و تفسير را نزد وى خواند. استاد ديگر او دايى وى ابو المواهب جعفر بن ادريس كتّانى بود. عبد الحى بسيارى از كتابهاى درسى را در حديث و تاريخ و تصوف نزد او خواند. او كه خود از مشاهير محدّثان زمان بود، از بسيارى محدثان آن دورۀ مغرب بهره برد و اجازۀ روايت گرفت. وى براى درك محضر علما و محدثان بنام به كشورهاى مختلف از جمله مصر و شام و حجاز سفر كرد و از آنان اجازۀ روايت گرفت. در سال 1905 م عازم مصر و حجاز شد و در مصر از عالمانى چون عبد الرحمان الشربينى، سليم البشرى، احمد الرفاعى و در حجاز نزد حسين الحبشى، علباء العلوي و احمد بن اسماعيل البرزنجى و در شام نزد عبد اللّه الكسرى، محمد امين البيطار و عبد الرزاق البيطار تحصيل كرده اجازۀ روايت گرفت.

    تخصص ويژۀ او در دانش حديث و شناخت مسائل جرح و تعديل و صحت و سقم آنهاست. وى در علم تاريخ بسيار پر اطلاع بوده و اشراف جامعى بر متون تاريخى دارد. در زمينۀ تصوف نيز آگاهيهاى در خور و قابل توجهى دارد. كتانى آثار فراوانى از خود بر جاى گذاشت كه همه در راستاى رشتۀ تحصيلى او، يعنى دانش حديث و رجال و تاريخ است. از جمله: رفع الاصر، استجلاب شفاعة الرسول، مولد شريف، تاريخ جامعة القرويين، رسالة في رئاسة الطريقة الكتّانية، الرحمة المرسلة في شأن حديث البسملة، نظام الحكومة النبوية، المسمى بالتراتيب الادارية فهرس الفهارس و الاثبات، معجم المعاجم و المشيخات و غيره. از كتّانى مقالات زيادى هم دربارۀ تاريخ مغرب بر جاى مانده است.

    وفات

    السيد محمد عبد الحىّ الكتّاني الإدريسى الحسيني الفاسي در سال 1382 ه‍. ق بدرود حيات گفت.


    وابسته‌ها

    ديوان الکتاني / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده