معصومی، محمد صغیر حسن: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    جز (Hbaghizadeh@noornet.net صفحهٔ محمد صغیر حسن معصومی را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به معصومی، محمد صغیر حسن منتقل کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۲۶ سپتامبر ۲۰۲۰، ساعت ۰۰:۲۰

    محمد صغیر حسن معصومی
    نام محمد صغیر حسن معصومی
    نام‎های دیگر
    نام پدر
    متولد
    محل تولد
    رحلت
    اساتید [[ | ]]

    [[ | ]]؛

    برخی آثار [[ ]]

    [[ ]]

    کد مؤلف AUTHORCODE10193AUTHORCODE

    محمد صغیر حسن معصومی (1918-‌1996م)، از اندیشمندان هندی معاصر است که به تحقیق و تصحیح آثار فراوانی، از جمله رساله «حی بن یقظان» ابن سینا و «كتاب النفس» و «الكون و الفساد» ابن باجه را در کارنامه خود دارد.

    ولادت

    وی در اول ماه یونیو (ژوئن میلادی/‌خرداد شمسی) سال 1918م، در خانه‌ای از اهل علم، در قریه بهارشریف، در نزدیکی شهر پتنه (مرکز ایالت بیهار در کشور هندوستان و یکی از کهن‌ترین شهرهای جهان) به دنیا آمد[۱].

    تحصیلات

    وی در کودکی، نزد علمای قریه خود، به کسب دانش پرداخته و سپس، به کلکته (پایتخت ایالت بنگال غربی در کشور هند) رفته و از اساتید آنجا، بهره برد. بعد از آن، در سال 1934م، به دیوبند (یکی از شهرهای هندوستان) رفته و علوم ادبی را از علمای آنجا، فراگرفت. وی علوم حدیث را از پدرش، محمد امیر حسن که اداره‌کننده مدرسه فیض الغرباء بود، در سال 1935م، آموخت[۲].

    خانواده معصومی، در حدود سال 1934م، به داکا (پایتخت بنگلادش) مهاجرت کرد و محمد صغیر در دانشگاه‌های آنجا، به تحصیل علوم عربی و فلسفه پرداخت و در سال 1953م، با درجه دکترا، به‌واسطه تحقیق و ترجمه کتاب «علم النفس» ابن باجه اندلسی، به انگلیسی، فارغ‌التحصیل گردید. وی سپس به پاکستان رفته و در دانشگاه‌های آنجا، به تدریس پرداخت[۳].

    فعالیت‌ها

    وی در همایش‌ها و کنفرانس‌های فراوانی در کشورهای دیگر، از جمله دو مرتبه در دو کنفرانس در ایران، شرکت کرد. وی در سال 1966م، عضو فرهنگستان زبان عربی دمشق گردید[۴].

    وی در سال 1964م، به بسیاری از بلاد اسلامی از جمله بغداد، دمشق، قاهره، استانبول، بیروت و تونس مسافرت کرده و از دانشگاه‌ها و مجامع علمی آن‌ها، دیدن کرد. وی همچنین به لندن، آکسفورد، فرانکفورت و روم نیز مسافرت نموده و با علما و دانشمندان بزرگی همچون استاد شبیبی، محمد صالح، شیخ جیلی، بهجت بیطار، عبدالرحمن کواکبی، مصطفی سباعی، نبیه امین فارس، صبحی محمصانی، باوسالی، زکی ولیدی طوغان، حسین مؤنس، خلف‌الله، ابراهیم مدکور، ریتر و... دیدار داشته است[۵].

    وفات

    وی در 28 سپتامبر 1996م، دار فانی را وداع گفت[۶].

    آثار

    وی مقالات فراوانی به زبان‌های عربی، انگلیسی و اردو به رشته تحریر درآورده و آثار زیادی در زمینه تحقیق و تصحیح متون، از خود به یادگار گذاشته است که از جمله آنها، می‌توان به تحقیق کتب زیر، اشاره کرد:

    1. رساله حی بن یقظان و شرح آن، اثر ابن سینا؛
    2. رساله تبيين الطرق إلی الله تعالی، اثر شیخ علی بن حسام‌الدین متقی؛
    3. كتاب النفس، اثر ابن باجه؛
    4. كتاب الكون و الفساد ابن باجه؛
    5. كتاب النفس و الروح و قواهما، اثر فخرالدین رازی؛
    6. اختلاف الفقهاء، اثر طحاوی؛
    7. اختلاف الصحابة و الأئمة؛
    8. الرسالة الباهرة في الرد علی أهل الأقوال الفاسدة، اثر ابومحمد بن حزم اندلسی؛
    9. الشيخ الطوسي و بعض رسائله الفقهية[۷].

    پانویس

    1. ر.ک: خان، احمد، ص767
    2. ر.ک: همان، ص767-‌768
    3. ر.ک: همان، ص768
    4. ر.ک: همان
    5. ر.ک: همان
    6. ر.ک: همان، ص767
    7. ر.ک: همان، ص769-‌770

    منابع مقاله

    خان، احمد، «ترجمة موجزة للدكتور محمد صغیر حسن المعصومي الراحل»، پایگاه مجلات تخصصی نور، مجلة المجمع اللغة العربية بدمشق، رجب 1423، ‌العدد 4 ISC ‏ (4 صفحه، ‌از 767 تا 770)، به آدرس: https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1241199/

    وابسته‌ها