الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده دوم: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
<div class="boxTitle"><big>'''[[زندگانى حضرت سجاد و امام باقر عليهماالسلام]]'''</big></div>
<div class="boxTitle"><big>'''[[هداية الحجاج؛ سفرنامه مکه]]'''</big></div>
[[پرونده:NUR02583J.jpg|بندانگشتی|زندگانى حضرت سجاد و امام باقر عليهماالسلام|175px]]
[[پرونده:NUR14187J1.jpg|بندانگشتی|هداية الحجاج؛ سفرنامه مکه|175px]]


'''زندگانى‏ حضرت‏ سجاد و امام‏ باقر عليهما‌السلام''' ترجمه‏ جلد يازدهم‏ [[بحارالانوار|بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار علیهم‌السلام]]، تألیف‏ علامه‏ مجلسى‏ كه‏ در بر دارنده‏ روايات‏ مختلف‏ از شرح‏ حال‏ آن‏ حضرت‏ است‏ كه‏ توسط آقاى‏ موسى‏ خسروى‏ به‏ زبان‏ فارسى‏ ترجمه‏ گشته‏ است.
'''هداية الحُجاج (سفرنامه مكه)''' اثر [[طباطبایی تبریزی، محمدرضا بن عبدالجلیل|محمدرضا طباطبائى تبريزى]]، به بيان و وصف مناطق مختلفى كه نویسنده، در سفر مكه از آنها گذر نموده پرداخته است. اين كتاب در يك جلد و به زبان فارسى به رشته تحرير درآمده و به همت استاد [[رسول جعفريان]] تصحيح گرديده است.


مؤلف ‏ سعى‏ كرده‏ تا شرح‏ حال‏ اين‏ امام‏ بزرگوار را كه‏ برگرفته، از متن‏ [[بحارالانوار|بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار علیهم‌السلام]] مى‏‌باشد تا حد امكان، ساده‏ و روان‏ بيان‏ كند، و اگر جمله‏‌اى‏ نيز ابهام‏ داشت‏ و قابل‏ تعمق‏ و شور بود از همفكرى‏ و روشن‌‏بینی‏ جمعى‏ از فضلا و دانشمندان‏ در تفسير و ترجمه‏ آن‏ استفاده‏ كرده‏ است. و از تكرار بعضى‏ روايات‏ كه‏ فقط جنبه‏ اثبات‏ مطلب‏ داشته‏ و اضافه‏ قابل‏ توجهى‏ نداشت، خوددارى‏ شده‏ و در پاورقى‏ وجه‏ اختلاف‏ دو روايت‏ در مواردى‏ كه‏ لازم‏ بوده‏ ذكر شده‏ است‏ تا خوانندگان‏ از تكرار ملول‏ نگردند. بالاخره‏ در اين‏ ترجمه‏ اختصارى‏ كه‏ به‏ اصل‏ كتاب‏ زيان‏ وارد نشود.
نویسنده، در دو فصل اول كتاب مباحثى مقدماتى راجع به فوايد سفر و آداب آن از کتاب‌هاى حديثى شيعه گردآورى نموده است تا براى خوانندگانى كه به مناسبت‌هاى مختلف، عازم سفر هستند سودمند و مفيد واقع گردد. وى، مسافرت را از عواملى مى‌داند كه بوسيله آن انسان، با مشاهده آثار خلقت و ديدن اقوام و ملل مختلف به درك ديگرى از جهان دست يافته و علاوه بر آن، به تجربياتى آموزنده نيز مى‌رسد كه براى آينده زندگى او مفيد است.


كتاب‏ شامل‏ دو قسمت‏ است:
او در فصل دوم كتاب به ذكر آداب سفر پرداخته و در اين‌باره احاديثى را ذكر مى‌نمايد كه امامان معصوم(ع) پيروان خود را به التزام به اين دستورات سفارش كرده‌اند كه انتخاب همسفر خوب، و آغاز نمودن سفر با صدقه و قرائت آيۀ‌الكرسى و دعاهاى مأثور از آن جمله است.


#زندگانى‏ حضرت‏ زين‏ العابدين(ع) شروع‏ می‌‏گردد كه‏ شامل‏ يازده‏ باب‏ مى‏‌باشد.
نویسنده، در آغاز فصل سوم كتاب خود، همراهان خود را به صورتى مختصر و گزيده معرفى مى‌نمايد و با توجه به مقام و منزلت هريك از ايشان، شرح حالى را براى او مى‌نويسد.
#زندگانى‏ امام‏ محمد باقر(ع) كه‏ از يازده‏ باب‏ ذیل تشكيل‏ شده‏ است:
#:أ- تاريخ‏ تولد و درگذشت‏ امام‏ باقر(ع) است.
#:ب- اسم‏ها و نقش‏ انگشتری‌هاى‏ امام‏ باقر(ع).
#: ت- فضائل‏ و مناقب‏ امام‏ باقر(ع).
#:ث- تصريح‏ به‏ امامت‏ حضرت‏ باقر(ع).
#:ج- معجزات‏ و كارهاى‏ شگفت‏ انگيز امام(ع)...


<div class="mw-ui-button">[[زندگانى حضرت سجاد و امام باقر عليهماالسلام|'''ادامه''']]</div>
ايشان در ادامه، به بيان و معرفى راه‌هاى مختلفى كه براى انجام مناسك حج براى حجاج ايرانى مى‌توان از آنها استفاده كرد پرداخته و در نهايت، راه دريا را بهترين آنها معرفى مى‌نمايد. وى با بيان خطرات مختلفى كه در راه‌هاى خشكى در كمين حاجيان است، ويژگى آن راه‌ها را نيز برشمرده و در نهايت، راه آبى را ترجيح مى‌دهد.
 
مؤلف در مورد عرفات اينگونه مى‌نويسد:
 
«از اركان مناسك و اعمال حج يكى وقوف به عرفات است از ظهر روز عرفه تا غروب همان روز. عرفات محلى است معروف و محدود از بطن عَرَنه و ثَويه تا ذوالمجاز.... اينجا را عرفات ناميده‌اند به جهت اينكه جبرئيل، حضرت ابراهيم خليل(ع) را به اين مكان آورد و گفت: يا ابراهيم اينجا عرفات است، فاعرف مناسكك و اعترف بذنبك».
 
 
<div class="mw-ui-button">[[هداية الحجاج؛ سفرنامه مکه|'''ادامه''']]</div>
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش