نسب معد و اليمن الكبير (تحقیق محمود فردوس عظم): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر = NUR11800J1.jpg | عنوان = ‏نسب معد و اليمن الكبير | عنوان‌...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۷ مارس ۲۰۲۰، ساعت ۱۰:۴۲

    ‏نسب معد و اليمن الكبير
    نسب معد و اليمن الكبير (تحقیق محمود فردوس عظم)
    پدیدآورانابن کلبی، هشام بن محمد (نويسنده)

    ریاض عبدالحمید ریاض (مصحح)

    محمود فردوس عظم (محقق)
    ناشردار اليقظة العربية
    مکان نشرسوريه - دمشق
    سال نشر1408ق
    موضوعاعراب - يمن - نسب نامه، عربستان جنوبي - نسب نامه ، يمن - نسب نامه
    زبانعربی
    تعداد جلد3
    کد کنگره
    ‏‎‏/‎‏الف‎‏2‎‏ن‎‏5 1138 ‏CS‎‏

    نسب معد و اليمن الكبير، اثر هشام ابومنذر بن محمد بن سائل کلبی (متوفی 204ق)، کتابی است در سه جلد به زبان عربی با موضوع تاریخ و انساب. این اثر در نسب‌شناسى اقوام يمن قديم، به زبان عربى و در اواخر قرن دوم قمرى نوشته شده است. اين كتاب از لحاظ دربرداشتن نسب‌شناسى دو قبيله يمنى معدّ و قحطان و تفصيل برخى اوضاع و احوال رجال و صحابه، نسبت به ساير كتب نسب‌شناسى، مثل جمهرة النسب، خاص‌تر به موضوع نگريسته است. اين اثر به جهت جامعيت در ترجمه قبايل عرب حجاز، از كتب رجالى مهم به‌شمار مى‌رود.[۱]

    نسخه حاضر با قرائت ریاض عبدالحمید مراد و به خط محمود فرودس عظم نوشته شده و توسط دارالیقظة العربیه در دمشق به چاپ رسیده است. تحقیق و مشجرات اثر نیز از محمود فردوس عظم است. در اهدائیه این نسخه، عبارت «الإهدء الی کل عربي یفتخر بعروبته و یعتز باتمائه الی هذه الأمة» را مشاهده می‌کنیم. در صفحه بعدی، از حافظ اسد، رئیس‌جمهور وقت سوریه تشکر شده است. در نسخه حاضر، تاریخ چاپ کتاب را مشاهده نمی‌کنیم.[۲] روکس بن زائد عزیزی، بر این نسخه از کتاب، مقدمه نوشته است. از ویژگی‌های این اثر این است که به‌صورت خطی نوشته و چاپ شده است.

    چاپ دیگری در دو جلد مجلد در یک جلد توسط انتشارات عالم الکتب در 1425 قمری مطابق با 2004 میلادی در بیروت انجام شده است. این نسخه در اهدائیه، مقدمه و... با نسخه پیشین تفاوت دارد. مثلاً در اهدائیه این نسخه عبارت «الی صناديد اليمن و رجاله الذين قامت علی سواعدهم دعائم الإسلام في عصر الرسالة الزاهر» را مشاهده می‌کنیم.[۳] محقق نسخه بیروت دکتر ناجی حسن است. سال نشر و مکان نشر و ... نیز از تفاوت‌هایی است که به آن اشاره شد. اما اولین تفاوتی که به چشم می‌زند، تفاوت در تعداد مجلدات است و اینکه نسخه دمشق، به‌صورت خطی نوشته و چاپ شده به خلاف نسخه بیروت که چاپی است. در صفحات 14 تا 16 نسخه بیروت شاهد رونوشت تصاویر نسخ خطی کتاب هستیم.

    پانویس

    1. ر.ک: ویکی نور
    2. ر.ک: مقدمه کتاب، ج1، ص1-4
    3. ر.ک: ناجی حسن، ص5

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. ناجی حسن، نسب معد و الیمن الکبیر تألیف هشام بن محمد کلبی، عالم الکتب، بیروت 1425ق / 2004م.
    3. ویکی نور به آدرس:

    https://wikinoor.ir/%D9%86%D8%B3%D8%A8_%D9%85%D8%B9%D8%AF_%D9%88_%D8%A7%D9%84%D9%8A%D9%85%D9%86_%D8%A7%D9%84%D9%83%D8%A8%D9%8A%D8%B1

    وابسته‌ها