محاسن الوسائل في معرفة الأوائل مع تعليقات «السوبيني» عليه: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    جز (Mhosseini@noornet.net صفحهٔ محاسن الوسائل في معرفة الاوائل مع تعليقات "السوبيني" عليه را به [[محاسن الوسائل في معرفة الأوائل مع تعليقات "السوبيني" ع...)

    نسخهٔ ‏۸ دسامبر ۲۰۱۹، ساعت ۱۲:۴۴

    محاسن الوسائل في معرفة الاوائل مع تعليقات "السوبيني" عليه
    محاسن الوسائل في معرفة الأوائل مع تعليقات «السوبيني» عليه
    پدیدآورانشبلی، محمد بن عبد‌الله (نویسنده) تونجی، محمد (محقق)
    ناشردار النفائس
    مکان نشربیروت - لبنان
    سال نشر1412 ق
    چاپ1
    موضوعاحادیث اهل سنت - قرن 8ق.
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏‎‏BP‎‏ ‎‏124‎‏ ‎‏/‎‏ش‎‏2‎‏م‎‏3
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    محاسن الوسائل في معرفة الاوائل مع تعليقات "السوبيني" عليه تأليف محمد بن عبدالله شبلى دمشقى (712-769ق) به زبان عربى است. موضوع كتاب بيان «اولين‌ها» در موضوعات مختلف است.

    ساختار

    كتاب مشتمل بر دو مقدمه از محقق و مؤلف كتاب و متن است كه در بيست و دو بخش تنظيم شده است. شيوه نگارش مطالب بدين‌گونه است كه ناقل و منبع مطلب در ابتدا و يا اينكه در آخر با «قاله فلان» ذكر شده است.

    گزارش محتوا

    نویسنده كتاب علم الاوايل (علمى كه اولين‌ها را در امور و موضوعات گوناگون بيان مى‌كند) را يكى از علوم مهم اسلامى مى‌داند. كتاب از حوادث و وقايعى كه در زمينه‌هاى مذهبى، اجتماعى، سياسى، تاريخى، تكوينى و عقيدتى براى اولين بار رخ داده است سخن مى‌گويد.

    كتاب با مقدمه محقق محمد تونجى آغاز مى‌شود. محقق در اين مقدمه، شرح مختصرى از زندگى مؤلف و مقام علمى او، اساتيد مؤلف، تأليفات و تصنيفات وى، مضمون و محتواى مطالب كتاب، توصيف نسخه خطى كتاب، سلسله کتاب‌هايى كه در موضوع اوايل تأليف شده است و رموز و علائم اختصارى موجود در كتاب را بيان كرده است.

    در مقدمه مؤلف نيز مطالبى پيرامون كتاب، موارد مشابه از کتاب‌هايى با اين موضوع و اقوال علما در اين موضوع مورد بررسى قرار گرفته است.

    متن كتاب در بيست و دو بخش ذكر شده است كه مؤلف در اين بخش‌ها به توضيح امورى مى‌پردازد كه براى اولين مرتبه واقع شده است. اولين‌ها درباره غزوات، احكام فقهى، قرآن كريم، بنى عباس، لباس و زينت بدن از جمله عناوين فصول كتاب است. به عنوان مثال در بخشى با عنوان خلفاى راشدين در قسمت چهارم على(ع) به عنوان اولين كودك و اولين مردى كه با پيامبر(ص) اسلام آورد معرفى شده است. در بخش ديگرى نيز معاويه اولين كسى دانسته شده كه خلافت را به پادشاهى تغيير داد.

    وضعيت كتاب

    فهرست موضوعات و مطالب و همچنين فهرست اولين‌ها، به تريب حروف الفبا در آخر كتاب ذكر شده است. محقق كتاب، آدرس آيات و روايات، معرفى برخى اعلام و توضيحات لازم را در پاورقى بيان كرده است.

    منابع مقاله

    مقدمه و متن كتاب.