هاشمی رفسنجانی، اکبر: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۳۱: خط ۳۱:
    </div>
    </div>


    ==ولادت==


    «'''اكبر هاشمى رفسنجانی'''»، در سال 1313ش، در روستاى سوق از توابع رفسنجان در خانواده‌اى روحانى متولد شد. خود در اين باره چنين مى‌گويد:
    '''اکبر هاشمى رفسنجانی'''، در سال 1313ش، در روستاى سوق از توابع رفسنجان در خانواده‌اى روحانى متولد شد.


    «تاريخ تولد شناسنامه‌اى من 1313 است. من در سن پنج‌سالگى به همراه برادرم حاج قاسم كه دو سال از من بزرگ‌تر بود، تحصيل را شروع كردم. آنچه در مكتب‌خانه به ما مى‌آموختند، همان كتاب‌هاى مدرسه رسمى بود، به اضافه قرآن و چيزهايى مثل گلستان، نصاب و... از هفت‌سالگى علاوه بر مكتب، از معلومات پدر (حاج ميرزا على هاشمى بهرمانى) نيز استفاده كردم. رفته‌رفته مكتب‌خانه نمى‌توانست جواب‌گوى نياز ما باشد. چهارده‌ساله بودم كه به پيشنهاد پسرعمويم، محمد، تصميم گرفتيم كه همراه كاروان جهت تحصيل علوم دينى به قم سفر كنيم» (پايگاه اطلاع‌رسانى:  http://www.hashemirafsanjani.ir .
    ==تحصیل==


    آقاى هاشمى رفسنجانى با بهره‌گيرى از اساتيد مختلف، مدارج آموزشى و مراحل كسب علوم حوزوى را يكى پس از ديگرى طى كرد؛ به‌طورى كه كتاب «صرف مير» را نزد پسرعمويش شيخ محمد كه از نظر درس از وى جلوتر بود، فراگرفت و اين درس را با آقاى شيخ جعفر شجونى بحث كرد. در ادامه تحصيل، باقى‌مانده «جامع المقدمات» و سطح متوسط؛ يعنى كتاب‌هاى «سيوطى»، «حاشيه»، «معالم»، «مغنى»، «مطول» و «شرح لمعه» را نزد آقايان شهيد سيد محمدرضا سعيدى، محمدى گيلانى، علوى بروجردى، آيينه‌وند، نعمت‌الله صالحى نجف‌آبادى، دكتر محسن جهانگيرى، امام موسى صدر و شيخ حسن شب‌زنده‌دار تحصيل نمود.
    ایشان خود در این باره مى‌گوید:


    براى فراگيرى سطح عالى فقه و اصول (رسائل، مكاسب و كفايه)، از حضرات آيات منتظرى، مشكينى، سيد محمدباقر سلطانى طباطبايى، شهيد صدوقى، فكور، صالحى نجف‌آبادى، شيخ مصطفى اعتمادى، نورى همدانى، مجاهدى و آيت‌الله تبريزى استفاده كرد و همچنين درس خارج فقه و اصول را از آيت‌الله بروجردى، امام خمينى(ره)، آيت‌الله گلپايگانى، آيت‌الله شريعتمدارى، آيت‌الله محقق داماد، آيت‌الله شيخ مرتضى حائرى يزدى و آيت‌الله مرعشى نجفى آموخت. همچنين چون محل سكونتش در سال‌هاى اول اقامت در قم، در مقابل بيت امام خمينى(ره)، واقع شده بود، او توفيق پيدا كرد كه علاوه بر فراگيرى فقه، اصول و فلسفه، در مبانى سياسى، اجتماعى، عرفانى و اخلاقى نيز از ايشان كسب فيض كند.
    من در سن پنج‌ سالگى به‌همراه برادرم حاج قاسم که دو سال از من بزرگ‌تر بود، تحصیل را شروع کردم. آنچه در مکتب‌خانه به ما مى‌آموختند، همان کتاب‌هاى مدرسه رسمى بود، به اضافه قرآن و چیزهایى مثل [[گلستان سعدی: پس از مقابله هفت نسخه خطی و ده نسخه چاپی|گلستان]]، [[نصاب الصبيان|نصاب]] و... از هفت‌ سالگى علاوه بر مکتب، از معلومات پدر (حاج میرزا على هاشمى بهرمانى) نیز استفاده کردم. رفته‌رفته مکتب‌خانه نمى‌توانست جواب‌گوى نیاز ما باشد. چهارده‌ساله بودم که به پیشنهاد پسرعمویم، محمد، تصمیم گرفتیم که همراه کاروان جهت تحصیل علوم دینى به قم سفر کنیم» (پایگاه اطلاع‌رسانى:  http://www.hashemirafsanjani.ir .


    در فلسفه و تفسير از علامه طباطبايى و آقايان ميرزا ابوالفضل زاهدى و منتظرى بهره جست و در مسافرتى كه به نجف اشرف داشت، در درس خارج آيات عظام: خويى، آميرزا باقر زنجانى، حكيم و شاهرودى شركت كرد و از آنها استفاده علمى برد و سرانجام به درجه رفيع اجتهاد نايل آمد (زندگى‌نامه آيت‌الله هاشمى رفسنجانى، ص 3 و 4).
    آقاى هاشمى رفسنجانى با بهره‌گیرى از اساتید مختلف، مدارج آموزشى و مراحل کسب علوم حوزوى را یکى پس از دیگرى طى کرد؛ به‌طورى که کتاب «صرف میر» را نزد پسرعمویش شیخ محمد که از نظر درس از وى جلوتر بود، فراگرفت و این درس را با آقاى شیخ جعفر شجونى بحث کرد. در ادامه تحصیل، باقى‌مانده «جامع المقدمات» و سطح متوسط؛ یعنى کتاب‌هاى «سیوطى»، «حاشیه»، «معالم»، «مغنى»، «مطول» و «شرح لمعه» را نزد آقایان شهید سید محمدرضا سعیدى، محمدى گیلانى، علوى بروجردى، آیینه‌وند، نعمت‌الله صالحى نجف‌آبادى، دکتر محسن جهانگیرى، امام موسى صدر و شیخ حسن شب‌زنده‌دار تحصیل نمود.


    ايشان از سال 1337 تا دوران پيروزى شكوهمند انقلاب اسلامى ايران در تمامى صحنه‌هاى مبارزاتى حضورى چشمگير داشت؛ چنان‌كه دستگيرى‌هاى مكرر در 7 دوره متناوب از سال‌هاى 1337 تا 1357 در مجموع چهار سال و پنج ماه نتوانست در عزم ايشان بر تداوم نهضت اسلامى به رهبرى امام خمينى(ره) خللى ايجاد نمايد.
    براى فراگیرى سطح عالى فقه و اصول (رسائل، مکاسب و کفایه)، از حضرات آیات منتظرى، مشکینى، سید محمدباقر سلطانى طباطبایى، شهید صدوقى، فکور، صالحى نجف‌آبادى، شیخ مصطفى اعتمادى، نورى همدانى، مجاهدى و آیت‌الله تبریزى استفاده کرد و همچنین درس خارج فقه و اصول را از آیت‌الله بروجردى، امام خمینى(ره)، آیت‌الله گلپایگانى، آیت‌الله شریعتمدارى، آیت‌الله محقق داماد، آیت‌الله شیخ مرتضى حائرى یزدى و آیت‌الله مرعشى نجفى آموخت. همچنین چون محل سکونتش در سال‌هاى اول اقامت در قم، در مقابل بیت امام خمینى(ره)، واقع شده بود، او توفیق پیدا کرد که علاوه بر فراگیرى فقه، اصول و فلسفه، در مبانى سیاسى، اجتماعى، عرفانى و اخلاقى نیز از ایشان کسب فیض کند.


    آيت‌الله هاشمى رفسنجانى در دوران پيروزى انقلاب اسلامى از اعضاى مؤثر و برجسته شوراى انقلاب بوده و سپس فعاليت‌هاى خود را در عرصه‌هاى گوناگون پى‌گيرى كرده‌اند، از جمله فعاليت‌ها و سمت‌هاى وى عبارتند از:
    در فلسفه و تفسیر از علامه طباطبایى و آقایان میرزا ابوالفضل زاهدى و منتظرى بهره جست و در مسافرتى که به نجف اشرف داشت، در درس خارج آیات عظام: خویى، آمیرزا باقر زنجانى، حکیم و شاهرودى شرکت کرد و از آنها استفاده علمى برد و سرانجام به درجه رفیع اجتهاد نایل آمد (زندگى‌نامه آیت‌الله هاشمى رفسنجانى، ص 3 و 4).


    # عضويت در حزب جمهورى؛
    ایشان از سال 1337 تا دوران پیروزى شکوهمند انقلاب اسلامى ایران در تمامى صحنه‌هاى مبارزاتى حضورى چشمگیر داشت؛ چنان‌که دستگیرى‌هاى مکرر در 7 دوره متناوب از سال‌هاى 1337 تا 1357 در مجموع چهار سال و پنج ماه نتوانست در عزم ایشان بر تداوم نهضت اسلامى به رهبرى امام خمینى(ره) خللى ایجاد نماید.
    # سرپرست وزارت كشور؛
     
    # رياست مجلس شوراى اسلامى؛
    آیت‌الله هاشمى رفسنجانى در دوران پیروزى انقلاب اسلامى از اعضاى مؤثر و برجسته شوراى انقلاب بوده و سپس فعالیت‌هاى خود را در عرصه‌هاى گوناگون پى‌گیرى کرده‌اند، از جمله فعالیت‌ها و سمت‌هاى وى عبارتند از:
     
    # عضویت در حزب جمهورى؛
    # سرپرست وزارت کشور؛
    # ریاست مجلس شوراى اسلامى؛
    # امام جمعه موقت تهران؛
    # امام جمعه موقت تهران؛
    # جانشين فرماندهى كل قوا؛
    # جانشین فرماندهى کل قوا؛
    # نيابت رياست مجلس خبرگان؛
    # نیابت ریاست مجلس خبرگان؛
    # رياست جمهورى؛
    # ریاست جمهورى؛
    # رياست شوراى عالى انقلاب فرهنگى؛
    # ریاست شوراى عالى انقلاب فرهنگى؛
    # رياست شوراى عالى امنيت ملى؛
    # ریاست شوراى عالى امنیت ملى؛
    # رياست مجلس خبرگان رهبرى.
    # ریاست مجلس خبرگان رهبرى.


    ايشان هم‌اكنون رياست مجمع تشخيص مصلحت نظام را بر عهده دارند. آيت‌الله هاشمى رفسنجانى پس از انقلاب اسلامى عناوين افتخارى متعددى از مجامع علمى مختلف دنيا كسب كردند و دانشگاه تهران نيز عنوان دكتراى افتخارى علوم سياسى را به ايشان اهدا كرده است  http://www.hashemirafsanjani.ir .
    ایشان هم‌اکنون ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام را بر عهده دارند. آیت‌الله هاشمى رفسنجانى پس از انقلاب اسلامى عناوین افتخارى متعددى از مجامع علمى مختلف دنیا کسب کردند و دانشگاه تهران نیز عنوان دکتراى افتخارى علوم سیاسى را به ایشان اهدا کرده است  http://www.hashemirafsanjani.ir .


    == آثار:==
    == آثار:==




    هاشمى رفسنجانى طى دوران مسئوليت رياست مجمع، با استفاده از فراغتى كه از امور اجرايى پيدا نمود، علاوه بر اهتمام به تكميل مجموعه‌هاى «تفسير راهنما» و «فرهنگ قرآن»، مجموعه‌هاى كاملى از خاطرات خويش را تحت عناوين «دوران مبارزه»، «انقلاب و پيروزى»، «انقلاب در بحران»، «عبور از بحران»، «آرامش و چالش»، «به‌سوى سرنوشت» و «اميد و دلواپسى» نوشته و منتشر نموده است (زندگى‌نامه آيت‌الله هاشمى رفسنجانى، ص 13).
    هاشمى رفسنجانى طى دوران مسئولیت ریاست مجمع، با استفاده از فراغتى که از امور اجرایى پیدا نمود، علاوه بر اهتمام به تکمیل مجموعه‌هاى «تفسیر راهنما» و «فرهنگ قرآن»، مجموعه‌هاى کاملى از خاطرات خویش را تحت عناوین «دوران مبارزه»، «انقلاب و پیروزى»، «انقلاب در بحران»، «عبور از بحران»، «آرامش و چالش»، «به‌سوى سرنوشت» و «امید و دلواپسى» نوشته و منتشر نموده است (زندگى‌نامه آیت‌الله هاشمى رفسنجانى، ص 13).


    == منابع مقاله ==
    == منابع مقاله ==




    دفتر نشر معارف، زندگى‌نامه آيت‌الله هاشمى رفسنجانى، دفتر نشر معارف، سال ؟؟؟.
    دفتر نشر معارف، زندگى‌نامه آیت‌الله هاشمى رفسنجانى، دفتر نشر معارف، سال ؟؟؟.
     
    پایگاه آیت‌الله هاشمى رفسنجانى به آدرس:  http://www.hashemirafsanjani.ir .


    پايگاه آيت‌الله هاشمى رفسنجانى به آدرس:  http://www.hashemirafsanjani.ir .





    نسخهٔ ‏۱۸ سپتامبر ۲۰۱۶، ساعت ۱۵:۵۶

    هاشمی رفسنجانی، اکبر
    نام هاشمی رفسنجانی، اکبر
    نام های دیگر
    نام پدر
    متولد 1313 هـ.ش یا 15 هـ.ق
    محل تولد
    رحلت
    اساتید
    برخی آثار
    کد مولف 4451

    ولادت

    اکبر هاشمى رفسنجانی، در سال 1313ش، در روستاى سوق از توابع رفسنجان در خانواده‌اى روحانى متولد شد.

    تحصیل

    ایشان خود در این باره مى‌گوید:

    من در سن پنج‌ سالگى به‌همراه برادرم حاج قاسم که دو سال از من بزرگ‌تر بود، تحصیل را شروع کردم. آنچه در مکتب‌خانه به ما مى‌آموختند، همان کتاب‌هاى مدرسه رسمى بود، به اضافه قرآن و چیزهایى مثل گلستان، نصاب و... از هفت‌ سالگى علاوه بر مکتب، از معلومات پدر (حاج میرزا على هاشمى بهرمانى) نیز استفاده کردم. رفته‌رفته مکتب‌خانه نمى‌توانست جواب‌گوى نیاز ما باشد. چهارده‌ساله بودم که به پیشنهاد پسرعمویم، محمد، تصمیم گرفتیم که همراه کاروان جهت تحصیل علوم دینى به قم سفر کنیم» (پایگاه اطلاع‌رسانى: http://www.hashemirafsanjani.ir .

    آقاى هاشمى رفسنجانى با بهره‌گیرى از اساتید مختلف، مدارج آموزشى و مراحل کسب علوم حوزوى را یکى پس از دیگرى طى کرد؛ به‌طورى که کتاب «صرف میر» را نزد پسرعمویش شیخ محمد که از نظر درس از وى جلوتر بود، فراگرفت و این درس را با آقاى شیخ جعفر شجونى بحث کرد. در ادامه تحصیل، باقى‌مانده «جامع المقدمات» و سطح متوسط؛ یعنى کتاب‌هاى «سیوطى»، «حاشیه»، «معالم»، «مغنى»، «مطول» و «شرح لمعه» را نزد آقایان شهید سید محمدرضا سعیدى، محمدى گیلانى، علوى بروجردى، آیینه‌وند، نعمت‌الله صالحى نجف‌آبادى، دکتر محسن جهانگیرى، امام موسى صدر و شیخ حسن شب‌زنده‌دار تحصیل نمود.

    براى فراگیرى سطح عالى فقه و اصول (رسائل، مکاسب و کفایه)، از حضرات آیات منتظرى، مشکینى، سید محمدباقر سلطانى طباطبایى، شهید صدوقى، فکور، صالحى نجف‌آبادى، شیخ مصطفى اعتمادى، نورى همدانى، مجاهدى و آیت‌الله تبریزى استفاده کرد و همچنین درس خارج فقه و اصول را از آیت‌الله بروجردى، امام خمینى(ره)، آیت‌الله گلپایگانى، آیت‌الله شریعتمدارى، آیت‌الله محقق داماد، آیت‌الله شیخ مرتضى حائرى یزدى و آیت‌الله مرعشى نجفى آموخت. همچنین چون محل سکونتش در سال‌هاى اول اقامت در قم، در مقابل بیت امام خمینى(ره)، واقع شده بود، او توفیق پیدا کرد که علاوه بر فراگیرى فقه، اصول و فلسفه، در مبانى سیاسى، اجتماعى، عرفانى و اخلاقى نیز از ایشان کسب فیض کند.

    در فلسفه و تفسیر از علامه طباطبایى و آقایان میرزا ابوالفضل زاهدى و منتظرى بهره جست و در مسافرتى که به نجف اشرف داشت، در درس خارج آیات عظام: خویى، آمیرزا باقر زنجانى، حکیم و شاهرودى شرکت کرد و از آنها استفاده علمى برد و سرانجام به درجه رفیع اجتهاد نایل آمد (زندگى‌نامه آیت‌الله هاشمى رفسنجانى، ص 3 و 4).

    ایشان از سال 1337 تا دوران پیروزى شکوهمند انقلاب اسلامى ایران در تمامى صحنه‌هاى مبارزاتى حضورى چشمگیر داشت؛ چنان‌که دستگیرى‌هاى مکرر در 7 دوره متناوب از سال‌هاى 1337 تا 1357 در مجموع چهار سال و پنج ماه نتوانست در عزم ایشان بر تداوم نهضت اسلامى به رهبرى امام خمینى(ره) خللى ایجاد نماید.

    آیت‌الله هاشمى رفسنجانى در دوران پیروزى انقلاب اسلامى از اعضاى مؤثر و برجسته شوراى انقلاب بوده و سپس فعالیت‌هاى خود را در عرصه‌هاى گوناگون پى‌گیرى کرده‌اند، از جمله فعالیت‌ها و سمت‌هاى وى عبارتند از:

    1. عضویت در حزب جمهورى؛
    2. سرپرست وزارت کشور؛
    3. ریاست مجلس شوراى اسلامى؛
    4. امام جمعه موقت تهران؛
    5. جانشین فرماندهى کل قوا؛
    6. نیابت ریاست مجلس خبرگان؛
    7. ریاست جمهورى؛
    8. ریاست شوراى عالى انقلاب فرهنگى؛
    9. ریاست شوراى عالى امنیت ملى؛
    10. ریاست مجلس خبرگان رهبرى.

    ایشان هم‌اکنون ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام را بر عهده دارند. آیت‌الله هاشمى رفسنجانى پس از انقلاب اسلامى عناوین افتخارى متعددى از مجامع علمى مختلف دنیا کسب کردند و دانشگاه تهران نیز عنوان دکتراى افتخارى علوم سیاسى را به ایشان اهدا کرده است http://www.hashemirafsanjani.ir .

    آثار:

    هاشمى رفسنجانى طى دوران مسئولیت ریاست مجمع، با استفاده از فراغتى که از امور اجرایى پیدا نمود، علاوه بر اهتمام به تکمیل مجموعه‌هاى «تفسیر راهنما» و «فرهنگ قرآن»، مجموعه‌هاى کاملى از خاطرات خویش را تحت عناوین «دوران مبارزه»، «انقلاب و پیروزى»، «انقلاب در بحران»، «عبور از بحران»، «آرامش و چالش»، «به‌سوى سرنوشت» و «امید و دلواپسى» نوشته و منتشر نموده است (زندگى‌نامه آیت‌الله هاشمى رفسنجانى، ص 13).

    منابع مقاله

    دفتر نشر معارف، زندگى‌نامه آیت‌الله هاشمى رفسنجانى، دفتر نشر معارف، سال ؟؟؟.

    پایگاه آیت‌الله هاشمى رفسنجانى به آدرس: http://www.hashemirafsanjani.ir .


    وابسته‌ها

    تفسیر راهنما / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    فرهنگ قرآن / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    تفسیر راهنما / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    هاشمی رفسنجانی مصاحبه ها / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    هاشمی رفسنجانی خطبه های نماز جمعه / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    مجموعه نطق های پیش از دستور هاشمی رفسنجانی / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    سرگذشت فلسطین، یا، کارنامه سیاه استعمار / نوع اثر: کتاب / نقش: مترجم

    در رابطه با انقلاب اسلامی / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    گفتارهای تربیتی / نوع اثر: کتاب / نقش: مقدمه‌نويس

    هاشمي رفسنجاني، سخنرانيها (ويرايش جديد) / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    سرگذشت فلسطين (چاپ دفتر تبليغات) / نوع اثر: کتاب / نقش: مترجم

    تفسير راهنما / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    فرهنگ قرآن (ويرايش قديم) / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    ارزشها و مکتبها / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    چالشهای روابط ایران و غرب، بررسی روابط ایران و آلمان (از وحدت دو آلمان تا بحران میکونوس) / نوع اثر: کتاب / نقش: مقدمه‌نويس

    کارنامه و خاطرات سالهای 1357 و 1358 / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    کارنامه و خاطرات سال شصت / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    کارنامه و خاطرات سال شصت و یک / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    کارنامه و خاطرات سال شصت و سه / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    کارنامه و خاطرات سال شصت و چهار / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    کارنامه و خاطرات سال 1365 هزار و سیصد و شصت و پنج / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    کارنامه و خاطرات سال شصت و دو / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    سرگذشت فلسطين، يا، کارنامه سياه استعمار (قم) / نوع اثر: کتاب / نقش: مترجم

    عدالت اجتماعی (تبعیض نژادی) / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    کارنامه و خاطرات سال 1366 هزار و سیصد و شصت و شش / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    کارنامه و خاطرات سال 1363 هزار و سیصد و شصت و سه / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    کارنامه و خاطرات سال 1359 هزار و سیصد و پنجاه و نه / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    کارنامه و خاطرات 1360 هزار و سیصد و شصت / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    کارنامه و خاطرات 1361 هزار و سیصد و شصت و یک / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    کارنامه و خاطرات سال 1362 هزار و سیصد و شصت و دو / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    دوران مبارزه؛ خاطرات، تصویرها، اسناد، گاه شمار / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده

    کارنامه و خاطرات سال 1364 هزار و سیصد و شصت و چهار / نوع اثر: کتاب / نقش: نويسنده