مواهب الرحمن في تفسير القرآن (مستنبط غروی): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR10670J1.jpg | عنوان =مواهب الرحمن في تفسير القرآن‏ | ع...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۱۸ فوریهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۰۳

    مواهب الرحمن في تفسير القرآن‏
    مواهب الرحمن في تفسير القرآن (مستنبط غروی)
    پدیدآورانمستنبط غروي، مرتضي (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرکتاب مواهب الرحمن في تفسير القرآن
    ناشرشرکت سهامي چاپ کتاب آذربايجان
    مکان نشرشرکت سهامي چاپ کتاب آذربايجان
    سال نشرمجلد30: 1381ق ,
    موضوعتفاسير - قرن 14

    تفاسير (جزء 30)

    تفاسير شيعه - قرن ??
    زبانعربی
    تعداد جلد30
    کد کنگره
    ‏‏BP‎‏ ‎‏98‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏5‎‏م‎‏8

    مواهب الرحمن في تفسير القرآن، تألیف سید مرتضی موسوی تبریزی، معروف‎ به‎ مستنبط غروی‎ (متوفی 1391ق)، از جمله تفاسیر استدلالی قرآن کریم است. اصل کتاب سی جلد است، اما این جلد از کتاب حاوی تفسیر جزء سی‎ام قرآن کریم به زبان عربی است.

    ساختار

    کتاب، مشتمل بر مقدمه نویسنده، تفسیر سوره‎های جزء سی‎ام قرآن از سوره نبأ تا ناس و خاتمه است. شیوه عمومی تفسیر بدین‎ ترتیب است که پس از نام و شماره سوره، به‎اختصار، اطلاعاتی از جمله مکی و مدنی بودن، تعداد آیات و موضوع کلی سوره ذکر شده است. سپس با توجه به بزرگ و کوچکی سوره، نص تمام یا بخشی از آیات آن سوره ذکر شده است. پس از آن تحت عنوان «النظم» تفسیر آیات ارائه شده است.

    گزارش محتوا

    در میان تفاسیر موجود شیعه برخی را می‎توان دید‎ که‎ به شکل‎ مختصر، چکیده‎ای از مباحث تفسیری آیات قرآن را نـمایش داده‎اند. در این‎بـاره باید از تفسیر «الأصفی‎ و المصفی» فیض کاشانی، «تفسیر شبّر» عبدالله شبّر و «الوجيز» علی‎محمد علی دخیل‎ یاد‎ کرد‎. جـز تفاسیر یادشده، دیگر تفسیرهای شیعیان اغلب به شکل تفصیلی و تـرتیبی (تـرتیب سـوره‎های قرآن یا ترتیب ‎‎نزول‎) تدوین شده‎اند. بیشتر مفسران شیعی با این سبک بیانی به سراغ تفسیر رفـته‎اند‎ ‎و بـه‎ همین‎ دلیل، تفاسیر مفصل و ترتیبی قرآن در مقایسه با تفسیرهای منظوم، مزجی و مختصر بـسیار پرحـجم هـستند‎. گویی هدف نخست و اصلی مفسران شیعه این بوده است که در تفسیر قرآن‎ بنا را بر تـفصیل‎ و توضیح‎ بیشتر بگذارند و به ترتیبِ سوره‎های موجود در قرآن - و بعضاً به ترتیب نزول - سـراغ کشف مفاهیم و معارف قـرآن بـروند[۱]‏.

    علی محمدی یدک در مقاله‎ای، تفاسیر شیعه را بر اساس روش‎های تفسیری طبقه‎بندی کرده است. او در بخشی از مقاله می‎نویسد: «بررسی روش تفسیر عرفانی بر پایه سیر و سلوک و ریاضت‎ و مجاهدت‎ نفس بـه‎ شـرح آیـه‎های قرآن می‎پردازد. در این روش، مفسر مدعی است که خداوند از طریق قلب و دل معانی‎ قرآن را به او الهـام مـی‎کند و کشف و شهود و داده‎های درونی، منبع‎ و مستند‎ تفسیر‎ او است. به دیگر سخن، راه رسیدن بـه تـفسیر قـرآن، داده‎های عرفانی مفسر است نه چیز دیگر‎. ‎‎بنابراین‎، عقل و استدلال، روایت، گرایش‎های ادبی، کلامی، فـقهی و نـظایر آن در این روش راهی‎ ندارد‎ و یا‎ کمتر بدان‎ها توجه می‎شود»[۲]‏. سپس در ذکر اسامی تفاسیر عرفانی در شماره 15 از تفسیر مواهب الرحمن نام برده است[۳]‏. درحالی‎که با نگاهی مختصر به این تفسیر، به استدلالی بودن این تفسیر پی خواهیم برد.

    البته در دائرةالمعارف تشیع در رابطه با این تفسیر چنین آمده است: «مواهب الرحمن في تفسير القرآن، اثر سید مرتضی (زنده در 1381ق) فرزند سید احمد موسوی، مشهور به مستنبط غروی. این تفسیر در سی مجلد به زبان فارسی شامل تمام قرآن به شیوه استدلالی است. مؤلف در این اثر هر یک جزء از قرآن مجید را در یک مجلد تفسیر نموده است و مجلد سی‎ام آن، که شامل سوره‎های کوچک است، به سبک استدلالی و با استناد به روایات ائمه معصومین(ع) تدوین شده است. مجلد آخر این اثر در تبریز به سال 1381ق، به قطع وزیری طبع گردیده است[۴]‏. اطلاعاتی که در دائرةالمعارف تشیع در رابطه با چاپ جزء سی‎ام آمده صحیح است و با کتاب مطابقت دارد، جز اینکه متن کتاب به زبان عربی است.

    در ابتدای کتاب مقدماتی ذکر شده که به‎اختصار عبارت است از:

    1. مقتضای شناخت ما به‎وسیله نور عقل - که هدیه‎ای الهی است - ‎و ایمان ما به خداوند و ملائکه و انبیا و اوصیای الهی آن است که جایز و صحیح نیست که کلامی بگوییم یا معتقد باشیم که مخالفت با ایشان باشد. اما سخنی که مخالفت با ایشان نباشد، اگرچه احدی از علما نگفته باشد به هر وسیله‎ای اعم از مکاشفه یا مشاهده عینی یا به کمک عقل و وجدان ایرادی و اشکالی ندارد[۵]‏.
    2. ظهور، نقش بستن مدلول کلمه یا کلام با نظر اول در ذهن با قطع نظر از جمیع قرائن مخالفش است. تفسیر در لغت به معنای برطرف نمودن پوشش و در اصطلاح مشخص نمودن مراد و منظور به‎وسیله قرائن مقامیه یا خارجیه است[۶]‏.
    3. شناخت مراتب متکلم از علوم و حکم، شناخت مقام مخاطب در فهم و درک مطلب و آگاهی ناظر مرید کشف، به رموز دقایق و علوم حقایق و...، شروط سه‎گانه در تعیین مراد و کشف آن از کلام است[۷]‏.
    4. از طریق اهل سنت از نبی اکرم(ص) روایت شده که قرآن ظاهر و باطنی دارد و هر بطن آن بطنی دارد تا هفت بطن و تاکنون شرح و بیانی از هیچ‎یک از مفسرین شیعه و سنی برای این حدیث نیافته‎ام، ولکن خداوند با فضل عظیم خود به این شرح و بیان در ماه رمضان بر من منت نهاد...[۸]‏.
    5. معانی‎ای که الفاظ و کلمات برای آنها وضع شده است، به‎ویژه الفاظ ذکرشده در اخبار و روایات، حقایق مطلق هستند و در مقام وضع جز خود حقیقت و ذات ملاحظه نمی‎شود، بدون اینکه حالتی از حالات و خصوصیتی از خصوصیات لحاظ شود[۹]‏.

    اولین سوره تفسیرشده در این کتاب، سوره نبأ است که سوره‎ای مکی و به گفته مکی و بصری 41 آیه و به اعتقاد دیگران 40 آیه دارد. آخرین سوره نیز ناس است که شش آیه دارد و پس از فلق نازل شده است.

    در خاتمه کتاب به آغاز و اتمام قرآن کریم با دو حرف «باء و سین» اشاره شده که با توجه به حدیث «أول ما خلق الله نوري»، باء کنایه از رسول‎الله(ص) و سین نیز از اسامی سیدالمرسلین(ص) است[۱۰]‏.

    وضعیت کتاب

    فهرست مطالب در انتهای کتاب ذکر شده است. کتاب، فاقد پاورقی است.

    پانویس

    1. ر.ک: محمدی یدک، علی، 1391، ص48
    2. ر.ک: محمدی یدک، علی، 1390، ص59
    3. ر.ک: همان، ص60
    4. ر.ک: صالحی، شهید، ص570
    5. ر.ک: مقدمه مؤلف، صفحه الف
    6. ر.ک: همان، صفحه الف و ب
    7. ر.ک: همان، صفحه ج و د
    8. ر.ک: همان، صفحه ز
    9. ر.ک: همان، صفحه ی
    10. ر.ک: متن کتاب، ص344-343

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. محمدی یدک، علی، «طبقه‎بندی گرایش‎ها و سبک‎های تفسیری شیعه»، پایگاه مجلات تخصصی نور، هفت آسمان، بهار 1391، شماره 53، صفحه 29 تا 52، به آدرس اینترنتی:
      http://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/986546
    3. صالحی، شهیدی، دائرةالمعارف تشیع، ج4 ، زیر نظر احمد صدر حاج سید جوادی و دیگران، تهران، نشر شهید سعید محبی، چاپ دوم، 1377.
    4. محمدی یدک، علی، «طبقه‎بندی تفاسیر شیعه بر اساس روش‎های تفسیری»، پایگاه مجلات تخصصی نور، هفت آسمان، بهار 1390، سال سیزدهم، شماره 49، صفحه 49 تا 66، به آدرس اینترنتی:

    http://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/981407


    وابسته‌ها