تلخيص التحقيق في نفي التحريف عن القرآن الشريف: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'است<ref>' به 'است.<ref>')
    جز (جایگزینی متن - 'نويسنده' به 'نویسنده')
    خط ۳: خط ۳:
    | عنوان =تلخيص التحقيق في نفي التحريف عن القرآن الشريف
    | عنوان =تلخيص التحقيق في نفي التحريف عن القرآن الشريف
    | پدیدآوران =  
    | پدیدآوران =  
    [[حسینی میلانی، علی]] (نويسنده)
    [[حسینی میلانی، علی]] (نویسنده)
    | زبان =عربي
    | زبان =عربي
    | کد کنگره =‏‎‏BP‎‏ ‎‏89‎‏/‎‏2‎‏ ‎‏/‎‏ح‎‏5‎‏ت‎‏8*  
    | کد کنگره =‏‎‏BP‎‏ ‎‏89‎‏/‎‏2‎‏ ‎‏/‎‏ح‎‏5‎‏ت‎‏8*  

    نسخهٔ ‏۱۰ نوامبر ۲۰۱۸، ساعت ۰۷:۵۸

    تلخيص التحقيق في نفي التحريف عن القرآن الشريف
    تلخيص التحقيق في نفي التحريف عن القرآن الشريف
    پدیدآورانحسینی میلانی، علی (نویسنده)
    مکان نشرايران - قم
    چاپ1
    شابک978-600-5348-18-7
    موضوعقرآن - تحريف قرآن - دفاعيه‎ها و رديه‎ها
    زبانعربي
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏‎‏BP‎‏ ‎‏89‎‏/‎‏2‎‏ ‎‏/‎‏ح‎‏5‎‏ت‎‏8*
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تلخيص التحقيق في نفي التحريف عن القرآن الشريف تلخیص یکی از آثار عربی سید علی حسینی میلانی است که توسط شیخ نزار حسن خلاصه شده است. در این اثر موضوع عدم تحریف قرآن کریم که یکی از موضوعات علوم قرآنی است از دیدگاه شیعه و اهل سنت مورد مطالعه قرار گرفته است.

    پیش‌ازاین، کتاب‌شناسی این اثر با نام «التحقيق في نفي التحريف عن القرآن الشريف» تهیه شده است و در صورت نیاز خواننده محترم می‌تواند به آن مراجعه نماید؛ لذا در این نوشتار مطالبی درباره تلخیص ذکر می‌شود.

    شیخ نزار حسن در مقدمه‌اش بر کتاب سبب تلخیص این اثر را چنین می‌نویسد: با توجه به اهمیت بحث و استحکام مطالب و محکمی دیدگاه‌های کتاب، برخی طلبه‌های فاضل و سایر خوانندگان بزرگوار، اختصار و تلخیص این اثر را پیشنهاد دادند تا دریافت و استفاده از آن برای همه آسان شود[۱].

    در مقایسه ابواب و فصول تلخیص با اصل تغییری مشاهده نشد؛ چراکه مباحث هر دو کتاب، در دو باب و هر باب نیز در ضمن پنج فصل مطرح شده است.

    البته در این اثر برخی توضیحات نویسنده که در متن اصلی پس از استناد به منابع، ذکر شده بود حذف شده است؛ به‌عنوان‌مثال در ذکر کلمات علمای شیعه در نفی تحریف قرآن کریم به سخن شیخ صدوق(ره) در کتاب رسالة الاعتقادات وی اشاره شده است. پس‌ازآن با عبارت «بل نقول» دیدگاه نویسنده مطرح شده که به جهت رعایت اختصار در تلخیص حذف شده است.[۲]. همچنین در اصل کتاب به چندین کلام از سید مرتضی استناد شده که در تلخیص تنها به یک سخن از وی بسنده شده است.[۳]. برخی نظرات مانند نظر سید ابوالقاسم خویی و علامه طباطبایی نیز که در انتهای فصل اول آمده بود، در تلخیص به‌طور کامل حذف شده است.[۴].

    همچنین به تعداد روایات کمتری استناد شده است. در فصل سوم از باب اول متن اصلی در ذکر اخبار تحریف به 16 روایت اشاره کرده است که این تعداد در تلخیص به 5 مورد تقلیل یافته است.[۵]. پس‌ازآن، نقد سندی این روایات آمده که در این بخش نیز تلخیص صورت گرفته است و گاه همچون حدیث سوم -که در متن اصلی، حدیث پنجم است- تنها به دیدگاه علامه مجلسی مبنی بر مجهول بودن این حدیث اشاره شده است.[۶].

    در باب دوم نیز برخی مطالب به نظر شیخ نزار حسن غیرضروری آمده لذا قلم حذف بر آن‌ها کشیده است؛ از آن جمله می‌توان به شرح‌حال علمای اهل سنت مانند ابوزرعه رازی، ذهلی، ابن ابی حاتم اشاره کرد که در تلخیص نیامده است.[۷].

    البته در تلخیص گاه توضیحاتی لازم دانسته شده که در پاورقی ذکر شده است؛ مثلاً در ابتدای باب دوم نویسنده پس از تأکید بر این مطلب که احادیث نقصان قرآن کریم در کتب اهل سنت به لحاظ تعداد، فراوان است. این احادیث را به لحاظ سندی هم صحیح می‌داند: «صحيحة في الإسناد». در متن اصلی توضیحی در این رابطه نمی‌بینیم اما در تلخیص چنین می‌خوانیم: «بر طبق مبانی و قواعد رجالی اهل سنت»[۸].

    از جمله کاستی‌های تلخیص نسبت به اصل، حذف فهرست منابع است؛ در اصل اثر در انتهای هر باب فهرست منابع آن باب با ذکر نام اثر و نویسنده ذکر شده است. علاوه این‌که در انتهای کتاب نیز فهرست کل منابع کتاب با ذکر اطلاعات کامل نسخه برای استفاده محققین ارائه شده است. به نظر می‌رسد که شیخ نزار حسن پس از تلخیص مباحث، زمانی کافی برای تدوین فهرست منابع جدید در اختیار نداشته است.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص7
    2. ر.ک: متن کتاب، ص14؛ حسینی میلانی، سید علی، ص18
    3. ر.ک: همان، ص16-15؛ همان، ص20-19
    4. ر.ک: همان، ص23؛ همان، ص35-34
    5. ر.ک: همان، ص52-51؛ همان، ص72-68
    6. ر.ک: همان، ص53؛ همان، ص76-75
    7. ر.ک: همان، ص162-160؛ همان، ص316-313
    8. ر.ک: همان، ص83؛ همان، ص151

    منابع مقاله

    1. مقدمه محقق و متن کتاب.
    2. حسینی میلانی، سید علی، التحقیق فی نفی التحریف عن القرآن الشریف، قم، نشر الحقائق، الطبعة الخامسة، 1429ق.


    وابسته‌ها

    التحقيق في نفي التحريف عن القرآن الشريف