تاریخ ميورقة: تفاوت میان نسخه‌ها

هیچ تغییری در اندازه به وجود نیامده‌ است. ،  ‏۲۶ سپتامبر ۲۰۱۸
جز
جایگزینی متن - 'تجاري' به 'تجاری'
جز (جایگزینی متن - 'گونه‌اي' به 'گونه‌ای')
جز (جایگزینی متن - 'تجاري' به 'تجاری')
خط ۳۷: خط ۳۷:
آنچه در نثر او جلوه چشمگير دارد، تكلف و افراط در كاربرد صنايع بديعي، از قبيل جناس و طباق و مقابله است و ميل به اطناب و طولانى كردن بندهاي سجع و التزام به حرف واحد در آنها و گاه در همه كلمه‌ها و خلاصه هر آنچه سخن را در عين آراستگي، از رواني و شادابي دور مي‌كند، به همين سبب شيوه نگارش او را آميزهاي از شيوه‌هاي نگارش اديبان و عالمان دانسته‌اند.
آنچه در نثر او جلوه چشمگير دارد، تكلف و افراط در كاربرد صنايع بديعي، از قبيل جناس و طباق و مقابله است و ميل به اطناب و طولانى كردن بندهاي سجع و التزام به حرف واحد در آنها و گاه در همه كلمه‌ها و خلاصه هر آنچه سخن را در عين آراستگي، از رواني و شادابي دور مي‌كند، به همين سبب شيوه نگارش او را آميزهاي از شيوه‌هاي نگارش اديبان و عالمان دانسته‌اند.


نويسنده پس از حمد و صلوات و ذكر هدفش از نگارش كتاب به شرح زندگی والي ميورقه ابويحيي التنملّي مى‌پردازد. او كه ابتدا والي بلنسيه بوده و سپس به ولايت اين جزيزه منصوب شده بود، بسيار مال دوست و بخيل بود. حكومت او بر ميورقه بيش از بيست سال به طول انجاميد؛ اما ابامطرف از اين تاريخ طولاني گزارشی نكرده است، چرا كه هدف نگارش تاريخ سقوط جزيره بوده است. تا سال 623ق1226/م ميورقه در امن به سر مي‌برد و مورد تعرض بيگانگان واقع نشد. در اين تاريخ بود كه ابا يحيي احساس خطر كرد و جهت مقابله با اين خطر محتمل دستور ساخت، كشتي‌هايي را صادر كرد. برای ساخت كشتي‌هاي جديد نياز به چوب بود و لذا به جزيره يابس حمله كرده و بر مسيحيان پيروز شده و علاوه بر تأمين چوب مورد نياز، سلاح‌هاي آنها را نيز به غنيمت گرفتند. پس از آن بلافاصله دستور حمله به قطلونيه و ارغون صادر شد كه نتيجه آن به غنيمت گرفتن سلاح‌هاي رومي و به اسارت گرفتن يك نصراني مشهور به "الثروة" بود. تكرار مجدد اين حملات جبهه‌گيري مسيحيان در برابر مسلمانان را موجب گرديد. تجار قطلونيه كه سلامت كشتي‌هاي تجاري خود را در خطر مي‌ديدند، در مجلس نيابي(الكورتيس) حمله نظامي بر ضد ميورقه را تصويب كردند. بدين ترتيب بود كه مطابق گزارش نويسنده ارتشي متشكل از 1500 اسب سوار و 20 هزار پياده نظام و... برای حمله به ميورقه آماده شد. شرح وقايع پس از آن كه در نهايت به شكستن مقاومت اسلامی در جزيره مي‌انجامد، بخش‌هاي ديگر كتاب را تشكيل مي‌دهد. پس از تسلط مسيحيان بر ميورقه، ملك خايمي اول در نوشته‌اي كه از دو جزء به لغت لاتين و عربی تشكيل شده بود و به مخطوط اللاتيني العربي مشهور شد، اقدام به تقسيم اراضي جزيره بين خود و بزرگان مسيحي نمود.
نويسنده پس از حمد و صلوات و ذكر هدفش از نگارش كتاب به شرح زندگی والي ميورقه ابويحيي التنملّي مى‌پردازد. او كه ابتدا والي بلنسيه بوده و سپس به ولايت اين جزيزه منصوب شده بود، بسيار مال دوست و بخيل بود. حكومت او بر ميورقه بيش از بيست سال به طول انجاميد؛ اما ابامطرف از اين تاريخ طولاني گزارشی نكرده است، چرا كه هدف نگارش تاريخ سقوط جزيره بوده است. تا سال 623ق1226/م ميورقه در امن به سر مي‌برد و مورد تعرض بيگانگان واقع نشد. در اين تاريخ بود كه ابا يحيي احساس خطر كرد و جهت مقابله با اين خطر محتمل دستور ساخت، كشتي‌هايي را صادر كرد. برای ساخت كشتي‌هاي جديد نياز به چوب بود و لذا به جزيره يابس حمله كرده و بر مسيحيان پيروز شده و علاوه بر تأمين چوب مورد نياز، سلاح‌هاي آنها را نيز به غنيمت گرفتند. پس از آن بلافاصله دستور حمله به قطلونيه و ارغون صادر شد كه نتيجه آن به غنيمت گرفتن سلاح‌هاي رومي و به اسارت گرفتن يك نصراني مشهور به "الثروة" بود. تكرار مجدد اين حملات جبهه‌گيري مسيحيان در برابر مسلمانان را موجب گرديد. تجار قطلونيه كه سلامت كشتي‌هاي تجاری خود را در خطر مي‌ديدند، در مجلس نيابي(الكورتيس) حمله نظامي بر ضد ميورقه را تصويب كردند. بدين ترتيب بود كه مطابق گزارش نويسنده ارتشي متشكل از 1500 اسب سوار و 20 هزار پياده نظام و... برای حمله به ميورقه آماده شد. شرح وقايع پس از آن كه در نهايت به شكستن مقاومت اسلامی در جزيره مي‌انجامد، بخش‌هاي ديگر كتاب را تشكيل مي‌دهد. پس از تسلط مسيحيان بر ميورقه، ملك خايمي اول در نوشته‌اي كه از دو جزء به لغت لاتين و عربی تشكيل شده بود و به مخطوط اللاتيني العربي مشهور شد، اقدام به تقسيم اراضي جزيره بين خود و بزرگان مسيحي نمود.


==منابع مقاله==
==منابع مقاله==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش