آموزش ترجمه و مفاهیم قرآن: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - '==پانویس== <references />' به '==پانویس== <references/>')
    جز (جایگزینی متن - 'وي' به 'وی')
    خط ۴: خط ۴:
    | عنوان‌های دیگر =
    | عنوان‌های دیگر =
    | پدیدآوران =  
    | پدیدآوران =  
    [[ملک احمدي، علي‌بمان]] (نويسنده)
    [[ملک احمدي، علي‌بمان]] (نویسنده)
    | زبان = فارسی
    | زبان = فارسی
    | کد کنگره =BP 65/2 /م735 آ8  
    | کد کنگره =BP 65/2 /م735 آ8  

    نسخهٔ ‏۲۶ سپتامبر ۲۰۱۸، ساعت ۰۰:۱۴

    آموزش ترجمه و مفاهیم قرآن
    آموزش ترجمه و مفاهیم قرآن
    پدیدآورانملک احمدي، علي‌بمان (نویسنده)
    ناشرمرکز بين المللي ترجمه و نشر المصطفي(ص)
    مکان نشرايران - قم
    سال نشرمجلد1: 1435ق ,
    چاپ1
    شابک978-964-195-421-7
    موضوعقرآن - راهنماي آموزشي

    قرآن - پرسشها و پاسخها

    قرآن - ترجمه - راهنماي آموزشي
    زبانفارسی
    تعداد جلد6
    کد کنگره
    BP 65/2 /م735 آ8
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    آموزش ترجمه و مفاهیم قرآن تألیف علی‌بمان ملک احمدی به‌عنوان کتاب درسی دوره کاردانی و کمک‌آموزشی دوره کارشناسی برای رشته معارف اسلامی در شش جلد تهیه و تدوین شده است.

    ساختار

    هر یک از جلدهای کتاب با سخن و مقدمه ناشر آغاز شده است. مباحث هر جلد در ذیل 30 شماره ذکر شده است. در ذیل هر شماره به شیوه آموزشی ابتدا آیاتی ذکر و سپس تحت عناوین تمرین، یادآوری، جدول کلمه‌ها، پرسش‌ها و انس با قرآن، ترجمه و مفاهیم این آیات آموزش داده شده است.

    گزارش محتوا

    بومى‌سازى و بازتولید اندیشه دینى معاصر، متناسب با نیازها و اقتضائات عرصه بین‌الملل، تبیین، تولید و تعمیق اندیشه دینى، گشودن افق‌هاى جدید فکرى و معرفتى در دنیاى معاصر، پاسخ‌گویى به مسائل و شبهات فکرى و معرفتى مخاطبان و تأمین و تدوین متون و منابع درسى و کمک‌درسى، به‌ویژه با رویکرد اسلامی سازی علوم و پشتیبانى علمى از فعالیت‌هاى سازمانى المصطفى(ص) را از جمله مأموریت‌ها و تکالیف خود مى‌داند. اثر علمى پیش روى نیز...، در چارچوب همین اهداف و برنامه‌هاى پژوهشگاه و مبتنى بر نیازسنجى‌هاى صورت گرفته، تدوین و براى استفاده خوانندگان محترم تقدیم شده است[۱]

    در جلد اول کتاب در 30 درس به ترتیب سوره‌های فاتحه، اخلاص، ناس، فلق، نصر، عصر، قدر و تعداد دیگری از سوره‌ها مورد بحث قرار گرفته است. برخی سوره‌ها مانند سوره فاتحه چهار درس و برخی مانند اخلاص و فلق تنها یک درس را به خود اختصاص داده است. در اولین درس از سوره فاتحه ابتدا در جدول کلمه‌ها واژه‌های دو آیه اول سوره به تفکیک معنا شده است. سپس در بخش پرسش‌ها، واژه‌های این دو آیه و معانی آن‌ها مورد پرسش قرار گرفته است. سپس به‌عنوان یک نکته، شیوه‌ای را برای ترجمه آیات توصیه کرده است: «براى ترجمه آیه و عبارت قرآنى، ابتدا آن را به کلمه‌هاى تشکیل دهنده آن تفکیک کنید. سپس با ترجمه هر کلمه معناى آیه و عبارت به دست خواهد آمد». سپس خود آیه بسم‌الله را ذکر و ترجمه کرده و ترجمه دیگر آیات مورد بحث را به خواننده گذاشته است[۲]

    در دومین درس سوره فاتحه، پس از جدول کلمه‌ها و پرسش‌ها، بخشی با عنوان آشنایی با قرآن ذکر شده است. در این بخش، اطلاعاتی درباره نام‌های دیگر سوره، مکی یا مدنی بودن، تعداد آیات، روایتی از پیامبر، اهمیت این سوره و خواص آن ذکر شده است: «این سوره را الحمد، ام‌الکتاب و فاتحة الکتاب مى‌نامند. سوره فاتحه، مکى و داراى هفت آیه است. از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است: «هر کس سوره حمد را قرائت کند گویى همه قرآن را تلاوت کرده است». در عظمت و اهمیت این سوره همین بس که در نمازهاى واجب و مستحب باید این سوره خوانده شود. قرائت سوره حمد براى شفاى بیماران مستحب و مجرب است»[۳] در درس‌های سوم و چهارم کتاب نیز درباره سوره فاتحه است و نیز دیگر سوره‌های مورد بحث در این جلد نیز، به همین شیوه عمل شده است.

    در اولین درس از جلد دوم، واژه‌های آیات سوره حمد و اذکار رکوع، سجده، تسبیحات اربعه و تشهد مورد بحث قرار گرفته است[۴] در درس دوم، واژه‌های سوره توحید ترجمه شده است. در درس سوم نیز واژه‌های سلام نماز بحث شده است[۵] در ادامه این جلد، سوره‌های رحمن، فتح، جاثیه، دخان، زخرف، شوری و تعداد دیگری از سوره‌ها مطرح شده است.

    در جلد سوم کتاب، آیات قرآن کریم برخلاف دو جلد دیگر به‌صورت موضوعی مطرح شده‌‌اند؛ موضوعاتی چون علم و معرفت، تفکر در آیات، تعقل و خردورزی، ایمان به اصول و مبانی اعتقادی، تغذیه سالم بدن، نماز و روزه، دعا و یاد خدا. در ذیل هر موضوع تعدادی از آیات ذکر و به همان شیوه پیشین تدریس شده است؛ با این تفاوت که در این جلد پیش از جدول کلمه‌ها، عنوان تمرین افزوده شده که در تمامی درس یکسان است: «آیات درس را یک بار بخوانید و زیر کلمات آشنا خط بکشید»[۶]

    در جلد چهارم کتاب، آیات صفات الهی، الوهیت، خالقیت، مالکیت، حاکمیت، عبودیت و مانند آن دسته‎‌بندی و موضوع بحث قرار گرفته است. به عناوین دروس این جلد «کلمه‌های آشنا» افزوده شده است[۷]

    جلد پنجم با موضوع رسالت انبیا آغاز و به پنج آیه در این رابطه اشاره شده است. پس‌ازآن داستان تعدادی از انبیا مانند آدم، نوح، سلیمان و هود به تفکیک مطرح شده است. آداب تلاوت قرآن، اعجاز قرآن، عدالت گرایی انبیا و ویژگی‌های روز قیامت از دیگر عناوین مطرح شده در این جلد است.

    در جلد ششم نیز الفاظی از آیات قرآن کریم در موضوعات مختلفی چون علم و معرفت، تفکر در آیات، تعقل و خردورزی، مقام شهید و شهادت و مانند آن به شیوه دیگر جلدهای کتاب ترجمه شده و مورد بحث قرار گرفته است.


    وضعیت کتاب

    فهرست مطالب هر جلد در ابتدای آن ذکر شده است. نام سور و شماره آیات در پاورقی‌های کتاب ذکر شده است.

    پانویس

    1. ر.ک: جلد1، مقدمه، ص9-8
    2. ر.ک: همان، متن کتاب، ص15-13
    3. ر.ک: جلد2، متن کتاب، ص15-13
    4. ر.ک: همان، ص16-13
    5. ر.ک: همان، ص20
    6. ر.ک: جلد3، متن کتاب، ص150
    7. ر.ک: جلد4، متن کتاب، ص21

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.



    وابسته‌ها

    حمل قرآن

    آموزش علوم قرآن

    آموزش ترجمه قرآن