طرائف الطرف: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - '==گزارش محتوا== ' به '==گزارش محتوا== ')
    جز (جایگزینی متن - '}} '''' به '}} '''')
    خط ۲۷: خط ۲۷:
    | پیش از =
    | پیش از =
    }}
    }}
    '''طرائف الطرف''' تألیف [[بارع، حسین بن محمد|بارع دباس، ابوعبدالله حسين بن محمد، نحوى]]، شاعر و مقرى اوائل قرن پنجم هجرى كتابى است به زبان عربى مشتمل بر اشعار و امثال و حكم عربى.
    '''طرائف الطرف''' تألیف [[بارع، حسین بن محمد|بارع دباس، ابوعبدالله حسين بن محمد، نحوى]]، شاعر و مقرى اوائل قرن پنجم هجرى كتابى است به زبان عربى مشتمل بر اشعار و امثال و حكم عربى.



    نسخهٔ ‏۲۵ اوت ۲۰۱۸، ساعت ۱۵:۱۱

    طرائف الطرف
    طرائف الطرف
    پدیدآورانبارع، حسین بن محمد (نويسنده) ناجی، هلال (محقق)
    ناشرعالم الکتب
    مکان نشربیروت - لبنان
    سال نشر1418 ق یا 1998 م
    چاپ1
    موضوعادبیات عربی - لطیفه، هجو و طنز

    ادبیات عربی - مجموعه‌ها

    شعر عربی - مجموعه‌ها
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏PJA‎‏ ‎‏2576‎‏ ‎‏/‎‏ب‎‏2‎‏ط‎‏4
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    طرائف الطرف تألیف بارع دباس، ابوعبدالله حسين بن محمد، نحوى، شاعر و مقرى اوائل قرن پنجم هجرى كتابى است به زبان عربى مشتمل بر اشعار و امثال و حكم عربى.

    انگيزه مؤلف از نگارش اين اثر اين بوده است كه ابياتى نغز از شعر شاعران را در اختيار افراد قرار دهد تا از آن‌ها در گفتگوهاى خود بهره برده و آن‌ها را در مجالس و محافل خود به كار برده يا نامه‌هاى خود را به وسيله آن توشيح نمايند.

    ساختار

    كتاب مشتمل بر مقدمه‌اى به قلم محقق آقاى هلال ناجى، مقدمه‌اى به قلم مؤلف و دوازده باب است.

    گزارش محتوا

    مؤلف در اين كتاب به جمع‌آورى گزيده‌اى از اشعار شاعرانى پرداخته كه خود زمان ايشان را درك كرده و دواوين آنان را خوانده است. وى كوشيده است كه اشعار پرمايه اين شاعران را در كتاب خويش گرد آورد و از ذكر اشعار بى‌مايه بپرهيزد. وى همچنين بخش‌هايى از اشعار شعراى پيش از خود را نيز به صورت برگزيده در كتاب آورده و گزيده‌اى از اشعار خود را نيز بدان افزوده است.

    اين كتاب از يك نظر حائز اهميت است و آن اين كه بسيارى از شعرايى كه بارع هروى گزيده اشعار ايشان را در كتاب خويش آورده، به هيچ وجه شناخته شده نيستند. از اين رو مى‌توان از اين كتاب به عنوان منبعى مهم در شناسايى اين دسته از شاعران ياد كرد. علاوه بر اين مؤلف به ذكر اشعار نادرى از آن دسته از شاعران كه از شهرت نيز برخوردارند، پرداخته كه به هيچ وجه در شرح حال آن‌ها كه در منابع ديگر موجود است، يادى از آن اشعار نشده است.

    در باب دوازدهم كتاب، مؤلف گزيده‌هايى از نثر اديبان و نويسندگان بليغ را آورده است.

    وضعيت كتاب

    كتاب مشتمل بر پاورقى‌هايى به قلم محقق و فهارس ذيل مى‌باشد:

    فهرست مقدمه، فهرست ابواب كتاب، اعلام، شعر و شاعران و قافيه‌ها و بحرها، ستارگان و افلاك، ميوه‌ها گل‌ها و گياهان، حيوانات و پرندگان، سنگ‌ها و معادن، عطرها، بيمارى‌ها، جاى‌ها و شهرها، الفاظ و اصطلاحات مالى، اسلحه‌ها، لباس‌ها، آنچه جارى مجراى مثل است، فهرست عمومى كتاب و نيز فهرست آثار چاپ شده محقق.

    منابع مقاله

    1. حاجى خليفه، كشف الظنون، ج2، 1109-1110.
    2. مقدمه محقق.
    3. متن كتاب.