الزهور المقتطفة من تاريخ مكة المشرفة: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - '== گزارش محتوا == ' به '== گزارش محتوا == ')
    جز (جایگزینی متن - '}} '''' به '}} '''')
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =
    | پیش از =
    }}
    }}
    '''الزهور المقتطفة من تاريخ مكة المشرفة''' اثر تقى‌الدين ابوالطيب محمّد بن احمد بن على الحسنى الفاسى (775-832) است كه به تحقيق مصطفى محمّد حسين الذهبى صورت پذيرفته است. اين اثر در واقع مختصرى است، از كتاب شفاء الغرام كه توسط خود مؤلف نوشته شده است.
    '''الزهور المقتطفة من تاريخ مكة المشرفة''' اثر تقى‌الدين ابوالطيب محمّد بن احمد بن على الحسنى الفاسى (775-832) است كه به تحقيق مصطفى محمّد حسين الذهبى صورت پذيرفته است. اين اثر در واقع مختصرى است، از كتاب شفاء الغرام كه توسط خود مؤلف نوشته شده است.



    نسخهٔ ‏۲۴ اوت ۲۰۱۸، ساعت ۰۰:۱۹

    الزهور المقتطفة من تاریخ مکة المشرفة
    الزهور المقتطفة من تاريخ مكة المشرفة
    پدیدآورانذهبی، مصطفی محمد حسین (محقق) فاسی، محمد بن احمد (نويسنده)
    ناشرمکتبة نزار مصطفی الباز
    مکان نشرریاض - عربستان
    سال نشر1418 ق
    چاپ1
    موضوعمکه - تاریخ کعبه - تاریخ
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏DS‎‏ ‎‏248‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏7‎‏ ‎‏ف‎‏25
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الزهور المقتطفة من تاريخ مكة المشرفة اثر تقى‌الدين ابوالطيب محمّد بن احمد بن على الحسنى الفاسى (775-832) است كه به تحقيق مصطفى محمّد حسين الذهبى صورت پذيرفته است. اين اثر در واقع مختصرى است، از كتاب شفاء الغرام كه توسط خود مؤلف نوشته شده است.

    ساختار

    كتاب حاضر؛ شامل مقدمه، ترجمه مصنف، اصل كتاب، مقدمه مؤلف، چهل باب و بخش فهارس(احاديث، البلدان، اشعار،...) مى‌باشد.

    كتاب به شيوه تحقيقى و توصيفى در پيرامون شهر مكه به تألیف درآمده است.

    گزارش محتوا

    نويسنده از مشهورترين مورخان شهر مكه است كه آثار مفصّل و متعددى درباره تاريخ اين شهر مكه تأليف كرده است. مهم‌ترين اثر او كتاب شفاء الغرام في اخبار البلد الحرام است. خود وى اين كتاب را به چندين صورت تلخيص كرده با عناوينى؛ مانند تحفة الكرام باخبار البلد الحرام، تحصيل الحرام الى تاريخ البلد الحرام ترويح الصدور.

    يكى از اين مختصرها همين كتاب الزهور المقتطفه است كه مؤلف در سال 819 آن را نوشته شده و درست به مانند اصل كتاب، آن را در چهل باب ارائه كرده است.

    بحث از حدود شهر مكه، حدود حرم، فضايل آن، مجاورت در آن، بناى كعبه و تجديدهاى آن، ويژگى‌هاى كعبه از كسوت و طيب و چيزهاى ديگر، محل نماز رسول خدا(ص) در كعبه، اركان كعبه و فضايل آن، مقام ابراهيم و حجر اسماعيل، توسعه مسجدالحرام در دوره‌هاى مختلف، اماكن متبركه مكه، اماكن متبركه مربوط به مناسك و تعريف آنها، مانند عرفات و مزدلفه و منى، مدارس، رباطها و زاويه‌هاى شهر مكه، اميران مكه از پيش از اسلام و بعد از آن و سير تاريخى شهر مكه براساس سالشمار، و بت‌ها و بازارهاى مكه در جاهليت از مباحثى است كه فاسى در اين كتاب آورده است.

    اين اثر با كوچكى حجم، به دليل آن كه خلاصه يك اثر سنگين؛ مانند شفاء الغرام است، متنى اصيل و دقيق است. تحقيق آن از نظر استخراج مصادر خوب و از نظر طبع نيز حروفچينى آن چشم نواز است.

    منابع مقاله

    مجله آينه پژوهش، فروردين و ارديبهشت سال 1377، شماره 49، عنوان مقاله: معرفى‌هاى اجمالى.