كتاب النور في الإمام المستور (عجل‌الله‌تعالی‌له‌الفرج): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - ' ==معرفی اجمالی == ' به '')
    جز (جایگزینی متن - 'بهاری همدانی، محمدباقربن محمد جعفر' به 'بهاری همدانی، محمدباقر بن محمدجعفر')
    خط ۷: خط ۷:
    [[واحد پژوهش آستانه مقدسه]] (محقق)
    [[واحد پژوهش آستانه مقدسه]] (محقق)


    [[بهاری همدانی، محمدباقربن محمد جعفر]] (نويسنده)
    [[بهاری همدانی، محمدباقر بن محمدجعفر]] (نويسنده)
    | زبان =عربی
    | زبان =عربی
    | کد کنگره =‏BP‎‏ ‎‏224‎‏/‎‏4‎‏ ‎‏/‎‏ب‎‏9‎‏ک‎‏2‎‏
    | کد کنگره =‏BP‎‏ ‎‏224‎‏/‎‏4‎‏ ‎‏/‎‏ب‎‏9‎‏ک‎‏2‎‏

    نسخهٔ ‏۲۱ ژوئن ۲۰۱۸، ساعت ۱۱:۲۵

    کتاب النور في الإمام المستور (عجل الله تعالی له الفرج)
    كتاب النور في الإمام المستور (عجل‌الله‌تعالی‌له‌الفرج)
    پدیدآورانواحد پژوهش آستانه مقدسه (محقق) بهاری همدانی، محمدباقر بن محمدجعفر (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرکتاب النور فی امام المستور عجل‌الله‌تعالی‌فرجه الشریف
    ناشرآستانه مقدسه قم، انتشارات زائر
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1382 ش
    چاپ1
    شابک964-6401-46-5
    موضوعمحمد بن حسن(عج)، امام دوازدهم، 255ق. - غیبت مهدویت - انتظار
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏224‎‏/‎‏4‎‏ ‎‏/‎‏ب‎‏9‎‏ک‎‏2‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf


    كتاب النور فى الامام المستور اثر محمدباقر بهارى همدانى(1270-1333ق) مى‌باشد.

    اثر، درصدد بيان ادله اثبات وجود حضرت مهدى(ع) است.

    اواخر قرن سيزدهم زمان ظهور عقايد و انديشه‌ها در رابطه با امام زمان(عج) مى‌باشد. اين انديشه‌ها و مذاهب عقيدتى موجب تفرقه در صفوف مسلمين را به وجود آورد؛ از جمله اين مذاهب انحرافى مى‌توان از فرقه شيخيّه، كشفيّه، بابيّه و بهائيّه نام برد كه اكثر نظريه‌هاى اين فرقه در خصوص انديشه و فرهنگ مهدويت مى‌باشد و ظاهراً مؤلف از آن جا كه در متن برخورد با اين انديشه‌هاى انحرافى بوده، به همين خاطر براى اظهار مذهب و انديشه صحيح در خصوص اثبات امامت امام مهدى(عج) به تدوين اين اثر رو مى‌آورد.

    در پايان اثر، تاريخ اتمام نگارش آن صفر 1316ق ثبت شده است.

    ساختار

    امامت از اصول اصيل شيعه و با آن گره خورده است و بر اساس دلائل عقلى و براهين روشن، استمرار نبوت است كه تحقق اهداف الهى در سعادت انسان و رساندن او به كمال واقعى و قرب الهى بدون آن امكان پذير نيست. امامت يك منصب الهى است كه امام را تعيين و نص صريح، مردم را به سوى او راهنمايى مى‌كند. امام در دامان وحى و معدن رسالت و در آغوش امامت پرورش يافته است. مؤلف در ضمن يك ساماندهى مناسب، اثر را كه بر يك مقدمه، نه باب و خاتمه بنا نموده است، به بحث امامت و اثبات امامت امام عصر(عج) به طور خاص پرداخته است.

    روش آقاى بهارى در اثر، تلفيقى است، به اين معنا كه در القاى مطالب تنها از شيوه‌ها و دلائل عقلى، يا فقط نقل روايات و شيوه نقلى استفاده ننموده است، بلكه ايشان در ابتداى هر موضوع، ابتدا بعضى از روايات از مهم‌ترين جوامع روايى اهل سنّت را نقل سپس به بيان، شرح و آن چه از آن حديث استفاده مى‌شود، به كمك علم فهم حديث پرداخته است و گاه شده است كه در تحليل روايات و راه‌هاى دلالت آن به بيش از پنجاه وجه استدلال نموده است.

    گزارش محتوا

    مؤلف در مقدّمه، اشاره‌اى به نياز وجود شخصى كه جاپاى نبى اكرم(ص) گذاشته، وظايف او را در خصوص هدايت و تبليغ دين بين مردم انجام دهد، مى‌پردازد. و در ادامه در باب اوّل به وجود امام و وجوب آن، بحث از اطاعت نمودن از او امر امام و بعضى از ويژگى‌ها و صفات امام از طريق روايات اشاره مى‌كند: نويسنده در ابواب هشت گانه، افزون بر اثبات وجود حضرت مهدى(ع) درباره امامت عامه و خاصه، امامان دوازده گانه، جايگاه و فضيلت اهل بيت در قرآن و حديث پرداخته و با استناد به روايات از متون قديم شيعه و اهل سنّت، ضمن بيان مشتركات شيعه و اهل سنّت در اين زمينه، تمايزات هر يك را يادآور مى‌شود. همچنين مؤلف با تكيه به كتاب‌هايى درباره حضرت مهدى(ع)، داستان‌هايى از ملاقات عالمان و شخصيت‌ها با آن حضرت را نقل كرده است. وى در بخش خاتمه، برخى از مدارك و منابعى كه در نگارش اثر از آن‌ها سود جسته است را، معرفى مى‌كند.

    گزارش وضعيّت

    مصحح و محقق در طى دو فصل در آغاز اثر به شرح حال مؤلف و آثار او و معرّفى اثر و چگونگى روش تصحيح خود پرداخته است. نسخه اصلى كه به دست خود مؤلف و در كتاب‌خانه حضرت معصومه(س) در قم نگهدارى مى‌شود، ملاك تصحيح قرار گرفته و اگر اختلافى با نسخ ديگر داشته در پاورقى‌ها به آن‌ها پرداخته شده است.

    اقدام ديگر محقق اين كه اگر متن روايتى در متن با آن چه در جوامع روايى ذكر شده اختلافى داشته، صحيح آن را از منبع نقل نموده است و ديگر اين كه آدرس كامل احاديث و مطالب نقل شده، در متن را در پاورقى‌ها ذكر نموده است.

    كار ديگر محققين تهيّه فهرست‌هاى فنى اثر؛ از جمله آيات، احاديث، آثار، اشعار، اعلام، كتب، جماعات، قبائل و مذاهب، اماكن و منابع تحقيق و مطالب مى‌باشد كه در آخر اثر گنجانده شده است.

    منابع مقاله

    - پايگاه اطلاع رسانى سراسرى اسلامى(پارسا)، 1388، امام مهدى(عج) در آينه قلم، قم، موسسه اطلاع رسانى مرجع

    اثر حاضر