تاریخ و عقاید ماتریدیه: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه‌ای تازه حاوی «<div class='wikiInfo'> بندانگشتی|تاریخ و عقاید ماتریدیه {| class="wikitable abo...» ایجاد کرد)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۲۰ مهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۰۷:۲۸

    تاریخ و عقاید ماتریدیه
    نام کتاب تاریخ و عقاید ماتریدیه
    نام های دیگر کتاب
    پدیدآورندگان جلالي، لطف الله (نويسنده)
    زبان فارسي
    کد کنگره ‏BP‎‏ ‎‏238‎‏/‎‏2‎‏ ‎‏/‎‏ج‎‏8‎‏ت‎‏2
    موضوع اسلام - عقايد

    ماتريدي، محمد بن محمد، - ???ق.

    کلام ماتريدي

    ناشر مرکز مطالعات و تحقيقات اديان و مذاهب
    مکان نشر ايران - قم
    سال نشر مجلد1: 1386ش ,
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE17191AUTOMATIONCODE

    تاریخ و عقاید ماتریدیه، نوشته سید لطف‎الله جلالی، کتابی است به زبان فارسی با موضوع ادیان و مذاهب اسلامی. نویسنده در این اثر به معرفی تاریخچه و بیان عقاید کلامی ماتریدیه از اهل سنت و جماعت حنفی پرداخته و سپس به مقایسه اشتراکات و افتراقات آنان با سه مکتب بزرگ کلامی اسلامی، یعنی معتزله، اشاعره و امامیه، می‎پردازد. این کتاب، اثر برگزیده کنگره دین‎پژوهان کشور در سال 1386 بوده است.

    ساختار

    کتاب، دارای سخن ناشر، درآمد و محتوای مطالب در سه بخش است. هر بخشی، فصولی دارد و بخش دوم و سوم هم درآمدهای مستقلی پیش از متن اصلی دارند. نویسنده در نگارش این اثر از 159 کتاب و نشریه فارسی و عربی و 37 اثر و سایت انگلیسی بهره برده است.

    گزارش محتوا‎

    «کتاب تاریخ و عقاید ماتریدیه به معرفی کامل یکی از مذاهب پرطرف‎دار عقیدتی در طول تاریخ و نیز در میان مسلمانان معاصر می‎پردازد. ماتریدیه، اصلی‎ترین مذهب کلامی اهل سنت در شمال و شرق جهان اسلام بشمار می‎رود. در حال حاضر نیز بخش وسیعی از مسلمانان اهل سنت از هند و افغانستان تا ماوراءالنهر و ترکیه از جمله پیروان این فرقه محسوب می‎شوند... نویسنده این کتاب از حوزه جغرافیایی پیروان ماتریدیه برخاسته و در حوزه علمیه قم تحصیل کرده است»[۱].

    «ماتریدیان در فقه پیرو ابوحنیفه و در کلام و عقاید پیرو ابومنصور ماتریدی‎اند که امروزه تقریبا نیمی از جماعت اهل سنت و جماعت را در بر می‎گیرند»[۲].

    «هدف نگارنده در این تحقیق صرفا معطوف به معرفی ماتریدیان و اندیشه‎های آنان بوده و ازاین‎روی، جز در مواردی بسیار اندک، آن‎هم به صورتی بسیار کوتاه و مختصر نقدی صورت نگرفته است... اساسا بنای نویسنده این بوده که با نگاه تقریبی به مسئله بنگرد و بر پذیرش ماتریدیه به‎منزله یک مکتب اسلامی هزار ساله در کنار دیگر مکاتب جهان اسلام تأکید داشته است... که این امر لزوما به مفهوم پذیرش دیدگاه و عقاید ماتریدیان نیست»[۳].

    لطف‎الله جلالی، «در این تحقیق به‎ویژه از اطلاعات مقالات پرفسور مادلونگ و دکتر شمس سلفی در بخش اول کتاب، یعنی بخش تاریخ ماتریدیه و از کتاب دکتر حربی به‎لحاظ طرح مباحث و شیوه چینش مطالب در بخش دوم کتاب سود برده است. اما نکته مهم این است که نگارنده بر این باور است که بیش از همه آثار پیش‎گفته، مسائل مربوط به تاریخ ماتریدیه را مطرح کرده و کانون مطالعه قرار داده است. ضمن اینکه در تنظیم شاکله اصلی و کلی این بخش، وی خود را نخستین فرد می‎داند. در بخش دوم و سوم نیز، وی در طرح و تنظیم مطالب ابتکار عمل داشته و تنها در مواردی خاص از کتاب‎های دیگر، به‎ویژه کتاب دکتر حربی بهره برده است. ازاین‎روی، [می‎توان گفت] حاصل کار او، نوآوری‎های فراوانی دارد... [وی] در هر سه بخش، در برداشت مطالب، مستقیما به منابع ماتریدیان مراجعه کرده است... این اثر در دنیای فارسی‎زبانان، در نوع خود، کاری بدیع است»[۴].

    نویسنده «در بخش نخست، درباره مهم‎ترین مسائلی که می‎توان آنها را تاریخچه‎ای برای مکتب ماتریدیه تلقی کرد، صحبت می‎کند و با بنیان‎گذار، سیر تطور، شخصیت‎ها، قلمرو جغرافیایی و روابط و نحوه تعامل این مکتب با دیگر مکاتب عمده جهان اسلام» آشنایمان می‎کند[۵].

    او در بخش دوم، اندیشه‎های کلامی آنان را (که بخش اصلی نوشته‎اش است) ارائه می‎کند: «مکتب کلامی ماتریدی، نظامی منسجم و نیرومند دارد، این نظام هرچند مبادی و ریشه‎های خود را از ابوحنیفه وام گرفته است، بر دست ابومنصور ماتریدی به شکل نظامی کلامی نسبتا مترقی و منسجمی درآمده و اصول آن به‎خوبی تبیین شده و سیر منطقی نسبتا قابل قبولی یافته است. در این نظام کلامی که تقریبا تمام نویسندگان ماتریدی به تبعیت از ابومنصور از آن پیروی می‎کنند، نخست حقیقت و وجود عالم و امکان معرفت به آن، اثبات و با سفسطه و شک‎گرایی مقابله می‎شود. سپس حدوث عالم اثبات می‎گردد و از حدوث عالم به محدث عالم، ویژگی‎ها و اوصاف او و تأثیر وی در عالم، از جمله در انسان و افعالش می‎رسند. سپس دیگر مسائل اعتقادی از جمله نبوت، امامت و معاد بررسی و در حقیقت، جهان‎بینی نظام‎مندی ارائه می‎شود... ماتریدیان در استدلال‎های خود بسی عقل‎گراتر از اشاعره‎اند. محض نمونه، در باب صفات خبری، برخلاف اشاعره که صفات خبری را کاملا می‎پذیرند و تنها کیفیت را از آنها سلب می‎کنند، ماتریدیان در بسیاری موارد، معانی آنها را تأویل می‎کنند یا دست‎کم قائل به تفویض می‎شوند. ماتریدیان جز در بحث امامت و برخی مسائل جزئی دیگر نظیر رؤیت خدا، به امامیه بسیار نزدیک می‎شوند و به‎ویژه در بحث خلق اعمال و جبر و اختیار با آنان هم‎رأی‎اند»[۶].

    جلالی، در درآمد بخش سوم، درباره مسائلی که در آن مطرح می‎کند چنین می‎نویسد: «در بخش پایانی به‎اختصار اندیشه‎های کلامی ماتریدیه را با سه مکتب کلامی اعتقادی مهم در جهان اسلام، یعنی اشاعره، معتزله و امامیه مقایسه خواهیم کرد. این مقایسه با هریک از سه مکتب در سه محور انجام می‎شود. نخست مقایسه‎ای خواهیم داشت میان ماتریدیه و هریک از سه مکتب مزبور به‎لحاظ مبانی و مسائل روش‎شناختی و بیشتر رویکرد هریک از مکاتب فوق را به روش عقلی یا نقلی در باب کلام، برمی‎رسیم. در محور دوم، مهم‎ترین موارد توافق ماتریدیه با هریک از مکاتب یادشده و سرانجام در محور سوم نیز مهم‎ترین مسائل مورد اختلاف چهار مکتب را برمی‎شماریم. بدیهی است که چنین مقایسه‎ای به‎صورت تفصیلی نیازمند تحقیقی مستقل است و در این مقام، نگارنده جانب اختصار را رعایت کرده و تنها سرنخ‎هایی به دست خواهد داد»[۷].

    وضعیت کتاب

    «در مستندات و ارجاعات کتاب، معمولا به بیش از یک منبع ارجاع شده که در بیشتر این موارد، ابتدا منبعی ارائه شده که با مطلب مورد بحث بیش از دیگر منابع ارتباط دارد و سپس بقیه منابع به همین ترتیب ارائه شده است؛ هرچند ممکن است در مواردی نادر از این شیوه تخطی شده باشد»[۸].

    «در تمام موارد، تاریخ‎ها به هجری قمری است، مگر اینکه به‎طور خاص به تاریخ هجری شمسی یا میلادی تصریح شده باشد»[۹].

    فهرست مطالب در ابتدای اثر ذکر شده و منابع و مآخذ و نمایه‎ها در انتهای آن.

    پانویس

    1. سخن ناشر، ص5
    2. درآمد کتاب، ص14
    3. همان، ص17-18
    4. ر.ک: همان، ص18
    5. ر.ک: متن کتاب، ص147
    6. همان، ص147-148
    7. ر.ک: همان، ص329
    8. درآمد کتاب، ص18-19
    9. همان، ص19

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها

    پیوندها