طب الفقراء و المساكين: تفاوت میان نسخه‌ها

هیچ تغییری در اندازه به وجود نیامده‌ است. ،  ‏۲۴ فوریهٔ ۲۰۱۸
جز
جایگزینی متن - 'پزشك' به 'پزشک'
جز (جایگزینی متن - ' ' به ' ')
جز (جایگزینی متن - 'پزشك' به 'پزشک')
خط ۴۱: خط ۴۱:




«طب الفقراء و المساكين» تألیف احمد بن ابراهيم بن ابى‌خالد بن جزار (متوفى 369ق) چنان‌كه از نام آن برمى‌آيد، براى درويشان و مسكينان، كه به علّت عدم استطاعت مالى نمى‌توانند دسترسى به پزشك و داروهاى خاص داشته باشند، تأليف شده است. مؤلّف پيش از اين كتابى در طب تحت عنوان زادالمسافر تأليف كرده كه به قول خود او خبر آن در شهرها پراكنده گرديده و حكيمان اثر آن را نيكو شمرده‌اند ولى كتاب حاضر را تأليف كرده و در آن داروهايى را معرفى كرده است كه با سهولت و آسانى و با هزينه كم در اختيار تهى‌دستان و فقيران قرار مى‌گيرد.(طب الفقراء و المساكين، ص38-39)
«طب الفقراء و المساكين» تألیف احمد بن ابراهيم بن ابى‌خالد بن جزار (متوفى 369ق) چنان‌كه از نام آن برمى‌آيد، براى درويشان و مسكينان، كه به علّت عدم استطاعت مالى نمى‌توانند دسترسى به پزشک و داروهاى خاص داشته باشند، تأليف شده است. مؤلّف پيش از اين كتابى در طب تحت عنوان زادالمسافر تأليف كرده كه به قول خود او خبر آن در شهرها پراكنده گرديده و حكيمان اثر آن را نيكو شمرده‌اند ولى كتاب حاضر را تأليف كرده و در آن داروهايى را معرفى كرده است كه با سهولت و آسانى و با هزينه كم در اختيار تهى‌دستان و فقيران قرار مى‌گيرد.(طب الفقراء و المساكين، ص38-39)


اين توجّه و عنايت او به فقيران و مسكينان بر اساس سنّت ديرين پزشكان بوده كه صناعت شريف پزشكى را در خدمت همه خلق قرار دهند و حتى جانب فقيران و تهى‌دستان را بيشتر رعايت كنند.
اين توجّه و عنايت او به فقيران و مسكينان بر اساس سنّت ديرين پزشکان بوده كه صناعت شريف پزشکى را در خدمت همه خلق قرار دهند و حتى جانب فقيران و تهى‌دستان را بيشتر رعايت كنند.


==ساختار==
==ساختار==
خط ۶۱: خط ۶۱:
در اين اثر مؤلف هم شيوه‌هاى درمانى سهل و ساده را بيان مى‌كند و هم داروهايى را ذكر مى‌كند كه به دست آوردن آنها براى عموم مردم راحت‌تر است و از لحاظ مالى نيز تهيه آنها براى همه طبقات اجتماعى ممكن است.
در اين اثر مؤلف هم شيوه‌هاى درمانى سهل و ساده را بيان مى‌كند و هم داروهايى را ذكر مى‌كند كه به دست آوردن آنها براى عموم مردم راحت‌تر است و از لحاظ مالى نيز تهيه آنها براى همه طبقات اجتماعى ممكن است.


ارزش اين اثر علاوه بر همه فهم بودن و اختصار آن كاربردى بودن آن است كه البته اين خصوصيت باعث نشده كه كتاب طب الفقراء متنى سست و مبتذل باشد. از اين‌رو -على‌رغم اختصار آن- در موارد متعددى به اقوال پزشكان بزرگ نيز استشهاد مى‌كند؛ كسانى همانند [[جالینوس]] (طب الفقراء و المساكين، ص42)، ديسيقوريدوس (همان، ص56)، [[بقراط]] (همان، ص61) و [[ارسطو]] (همان، ص66) علاوه بر اين، نثر اين اثر-چنان‌كه مورد انتظار است- نثرى شيوا و بدون پيچيدگى است، امرى كه استفاده از آن را براى كسانى كه با زبان عربى آشنايى دارند آسان مى‌كند.
ارزش اين اثر علاوه بر همه فهم بودن و اختصار آن كاربردى بودن آن است كه البته اين خصوصيت باعث نشده كه كتاب طب الفقراء متنى سست و مبتذل باشد. از اين‌رو -على‌رغم اختصار آن- در موارد متعددى به اقوال پزشکان بزرگ نيز استشهاد مى‌كند؛ كسانى همانند [[جالینوس]] (طب الفقراء و المساكين، ص42)، ديسيقوريدوس (همان، ص56)، [[بقراط]] (همان، ص61) و [[ارسطو]] (همان، ص66) علاوه بر اين، نثر اين اثر-چنان‌كه مورد انتظار است- نثرى شيوا و بدون پيچيدگى است، امرى كه استفاده از آن را براى كسانى كه با زبان عربى آشنايى دارند آسان مى‌كند.


==وضعيت كتاب==
==وضعيت كتاب==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش