الوجيز في تفسير الكتاب العزيز: تفاوت میان نسخه‌ها

هیچ تغییری در اندازه به وجود نیامده‌ است. ،  ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۱۷
جز
جایگزینی متن - ' فى ' به ' في '
جز (جایگزینی متن - 'الدين' به ' الدين')
جز (جایگزینی متن - ' فى ' به ' في ')
خط ۴۸: خط ۴۸:
مفسر الوجيز، از بخش‌هاى اسماء سور، فضل آنها، اللغة، المعنى، الاعراب و القراءة و النزول، فقط بخش «المعنى» را از مجمع البيان، آورده است و بقيه بخشهاى آن را بخاطر خلاصه‌نويسى حذف كرده است. از بخش «المعنى» هم خلاصه‌اى از آن را با نفس الفاظ مجمع البيان آورده است.
مفسر الوجيز، از بخش‌هاى اسماء سور، فضل آنها، اللغة، المعنى، الاعراب و القراءة و النزول، فقط بخش «المعنى» را از مجمع البيان، آورده است و بقيه بخشهاى آن را بخاطر خلاصه‌نويسى حذف كرده است. از بخش «المعنى» هم خلاصه‌اى از آن را با نفس الفاظ مجمع البيان آورده است.


براين اساس، روايات و بحث‌هاى شبه موضوعى مانند «فصل فى التقوى و المتقى» و «النظم بين السور» نيز حذف گرديده است. با توجه به اينكه مفسر سعى نموده الفاظ بخش «المعنى» را حفظ نمايد، خلاصه و موجز بودن تفسير الوجيز را با حذف برخى الفاظ و عبارتهاى «المعنى» انجام داده‌اند به اين ترتيب روانى و فصاحت عبارات مجمع البيان، در تفسير الوجيز، نيز خود را نشان داده است، و خوانندۀ عرب زبان يا آشنا با زبان عربى، به راحتى مى‌تواند متن آن را مطالعه نموده، بهره ببرد و گمان كند كه نويسنده، خود اين تفسير را متناسب با ادبيات كتابى روان امروز، نوشته است، و شك نخواهد كرد اين ادبيات، ادبيات چند قرن قبل مى‌باشد.
براين اساس، روايات و بحث‌هاى شبه موضوعى مانند «فصل في التقوى و المتقى» و «النظم بين السور» نيز حذف گرديده است. با توجه به اينكه مفسر سعى نموده الفاظ بخش «المعنى» را حفظ نمايد، خلاصه و موجز بودن تفسير الوجيز را با حذف برخى الفاظ و عبارتهاى «المعنى» انجام داده‌اند به اين ترتيب روانى و فصاحت عبارات مجمع البيان، در تفسير الوجيز، نيز خود را نشان داده است، و خوانندۀ عرب زبان يا آشنا با زبان عربى، به راحتى مى‌تواند متن آن را مطالعه نموده، بهره ببرد و گمان كند كه نويسنده، خود اين تفسير را متناسب با ادبيات كتابى روان امروز، نوشته است، و شك نخواهد كرد اين ادبيات، ادبيات چند قرن قبل مى‌باشد.


== روش تفسير ==
== روش تفسير ==
خط ۶۲: خط ۶۲:




مفسر پس از تفسير «الوجيز» كه به قطع رحلى و در حاشيۀ قرآن به چاپ رسيد، شكل ديگرى از همين تفسير را ارائه داد، كه مى‌توان آن را همان «دراسات فى القرآن الكريم» دانست، اين تفسير در 127 جزوۀ كوچك براى جوانان و دانش‌آموزان دبيرستانى، همراه با توضيحات علوم قرآنى و بحث‌هاى تفسير موضوعى، تهيه شده است، و براى استفادۀ عمومى و آسان كردن مطالعه و تشويق به تفسير در كنار شنيدن نوار صوتى و تصويرى، اين مجموعه را تأليف و تنظيم كرد. بحث مبسوطى در سيزده جزء مستقل در زمينۀ قرآن، اهميت تلاوت، حفظ قرآن، مصونيت از تحريف، آداب قرائت، اعجاز قرآن و برخى موضوعات ديگر دارد، و در پايان جزوه‌ها، يعنى پس از 127 جزوه، مجموعه‌اى از مباحث موضوعى مربوط به قرآن را در 144 جزوه، ضميمه كرده است. اين تفسير نيز بسيار متأثر از [[مجمع البيان في تفسير القرآن|مجمع البيان طبرسى]]، بلكه گزيدۀ همان تفسير با زبان عربى امروزى است. روش مفسر چنين است كه با توضيحات واژگان و نقل وجوه تفسيرى همراه با ذكر روايات از پيامبر(ص) و اهل بيت(ع)، به تبيين آيه مى‌پردازد. از ميان انواع اعجازهاى قرآن، توجه بيشترى به اعجاز علمى نشان مى‌دهد و در آياتى كه بحث خلقت زمين، آسمان، آفرينش انسان و آيندۀ جهان آمده، براى جوانان علاقه‌مند به اين نوع بحث‌ها، تفسير علمى ارائه مى‌دهد. اين كتاب در بيروت در جعبه‌اى حاوى 272 جزوه توسط دارالمرتضى، چاپ اول، 1412ق منتشر شده است.
مفسر پس از تفسير «الوجيز» كه به قطع رحلى و در حاشيۀ قرآن به چاپ رسيد، شكل ديگرى از همين تفسير را ارائه داد، كه مى‌توان آن را همان «دراسات في القرآن الكريم» دانست، اين تفسير در 127 جزوۀ كوچك براى جوانان و دانش‌آموزان دبيرستانى، همراه با توضيحات علوم قرآنى و بحث‌هاى تفسير موضوعى، تهيه شده است، و براى استفادۀ عمومى و آسان كردن مطالعه و تشويق به تفسير در كنار شنيدن نوار صوتى و تصويرى، اين مجموعه را تأليف و تنظيم كرد. بحث مبسوطى در سيزده جزء مستقل در زمينۀ قرآن، اهميت تلاوت، حفظ قرآن، مصونيت از تحريف، آداب قرائت، اعجاز قرآن و برخى موضوعات ديگر دارد، و در پايان جزوه‌ها، يعنى پس از 127 جزوه، مجموعه‌اى از مباحث موضوعى مربوط به قرآن را در 144 جزوه، ضميمه كرده است. اين تفسير نيز بسيار متأثر از [[مجمع البيان في تفسير القرآن|مجمع البيان طبرسى]]، بلكه گزيدۀ همان تفسير با زبان عربى امروزى است. روش مفسر چنين است كه با توضيحات واژگان و نقل وجوه تفسيرى همراه با ذكر روايات از پيامبر(ص) و اهل بيت(ع)، به تبيين آيه مى‌پردازد. از ميان انواع اعجازهاى قرآن، توجه بيشترى به اعجاز علمى نشان مى‌دهد و در آياتى كه بحث خلقت زمين، آسمان، آفرينش انسان و آيندۀ جهان آمده، براى جوانان علاقه‌مند به اين نوع بحث‌ها، تفسير علمى ارائه مى‌دهد. اين كتاب در بيروت در جعبه‌اى حاوى 272 جزوه توسط دارالمرتضى، چاپ اول، 1412ق منتشر شده است.


== نسخه‌شناسى ==
== نسخه‌شناسى ==
۶۱٬۱۸۹

ویرایش