روضة الواعظين (محقق فرجی و مجیدی): تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'عليهم السلام' به 'عليهم‌السلام')
    جز (جایگزینی متن - 'اميرالمؤمنين(ع)' به 'اميرالمؤمنين(ع) ')
    خط ۵۲: خط ۵۲:


    ==محتواى كتاب==
    ==محتواى كتاب==
    اين كتاب شبيه كتاب‌هاى امالى، در 96 مجلس تنظيم شده است: سه مجلس در ماهيت عقل و برترى آن و معرفت خداوند، دو مجلس درباره نبوت، سپس مجالسى در خصوص اميرالمؤمنين(ع)، ايمان ابوطالب، فاطمه بنت اسد، حضرت زهرا(س)، از مجلس هفدهم تا سى و يكم شرح حال و مناقب ائمه اطهار و پس از آن فروع دين و مباحث اخلاقى است. اين مجالس به فراخور موضوع، گاه مفصل و گاه مختصر است. فتال در تنظيم مجلس‌ها، پيوستگى تاريخى را رعايت نكرده و برخى مباحث را هم طرح نكرده است مانند مغازى. بدين ترتيب مى‌توان گفت در چاپ دو جلدى، جلد نخست به زندگى ائمه و جلد دوم به مواعظ و سخنان آنان در موضوعات گوناگون اختصاص دارد.
    اين كتاب شبيه كتاب‌هاى امالى، در 96 مجلس تنظيم شده است: سه مجلس در ماهيت عقل و برترى آن و معرفت خداوند، دو مجلس درباره نبوت، سپس مجالسى در خصوص [[امام على(ع)|اميرالمؤمنين(ع)]] ، ايمان ابوطالب، فاطمه بنت اسد، حضرت زهرا(س)، از مجلس هفدهم تا سى و يكم شرح حال و مناقب ائمه اطهار و پس از آن فروع دين و مباحث اخلاقى است. اين مجالس به فراخور موضوع، گاه مفصل و گاه مختصر است. فتال در تنظيم مجلس‌ها، پيوستگى تاريخى را رعايت نكرده و برخى مباحث را هم طرح نكرده است مانند مغازى. بدين ترتيب مى‌توان گفت در چاپ دو جلدى، جلد نخست به زندگى ائمه و جلد دوم به مواعظ و سخنان آنان در موضوعات گوناگون اختصاص دارد.


    ==انگيزه نگارش==
    ==انگيزه نگارش==

    نسخهٔ ‏۲۱ ژوئن ۲۰۱۷، ساعت ۲۱:۰۷

    روضة الواعظين
    نام کتاب روضة الواعظين
    نام های دیگر کتاب روضة الواعظین و بصیرة المتعلمین

    روضه الواعظین و بصیره المتعظین

    پدیدآورندگان فرجی، مجتبی (محقق)

    مجیدی، غلامحسین (محقق)

    فتال نیشابوری، محمد بن احمد (نويسنده)

    زبان عربی
    کد کنگره ‏BP‎‏ ‎‏10‎‏/‎‏5‎‏ ‎‏/‎‏ف‎‏2‎‏ر‎‏9‎‏ ‎‏1381
    موضوع اسلام - مسایل متفرقه

    فتال نیشابوری، محمد بن احمد، - 508ق. - سرگذشت نامه

    فتال نیشابوری، محمد بن احمد، - 508ق. - وعظ

    وعظ - متون قدیمی تا قرن 14

    ناشر دليل ما
    مکان نشر قم - ایران
    سال نشر 1381 هـ.ش یا 1423 هـ.ق
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE963AUTOMATIONCODE


    مؤلف و موضوع

    كتاب «روضة الواعظين و بصيرة المتعظين» نوشته فتال نيشابورى (م 508) و موضوع آن تاريخ و مناقب معصومين(عليهم‌السلام) و همچنين مواعظ و اخلاقيات (و به گفته خود مؤلف در اصول و فروع دين و زهد و مواعظ) است.

    محتواى كتاب

    اين كتاب شبيه كتاب‌هاى امالى، در 96 مجلس تنظيم شده است: سه مجلس در ماهيت عقل و برترى آن و معرفت خداوند، دو مجلس درباره نبوت، سپس مجالسى در خصوص اميرالمؤمنين(ع) ، ايمان ابوطالب، فاطمه بنت اسد، حضرت زهرا(س)، از مجلس هفدهم تا سى و يكم شرح حال و مناقب ائمه اطهار و پس از آن فروع دين و مباحث اخلاقى است. اين مجالس به فراخور موضوع، گاه مفصل و گاه مختصر است. فتال در تنظيم مجلس‌ها، پيوستگى تاريخى را رعايت نكرده و برخى مباحث را هم طرح نكرده است مانند مغازى. بدين ترتيب مى‌توان گفت در چاپ دو جلدى، جلد نخست به زندگى ائمه و جلد دوم به مواعظ و سخنان آنان در موضوعات گوناگون اختصاص دارد.

    انگيزه نگارش

    فتال در مقدمه آورده است كه از جوانى براى مردم مجالسى داشتم و به پرسش‌هاى آنان درباره اصول و فروع پاسخ مى‌دادم. سپس از من خواستند پند و اندرز و سخنان بازدارنده از گناه برايشان بگويم ولى آن را در كتابى جامع نيافتم لذا خود به اين كار اقدام كرده و به جمع‌آورى سخنان معصومين و اخبار آنان همت گماشتم كه خود كارى پر زحمت بود. اسناد اين روايات را هم حذف كردم زيرا براى اخبار رايج و مشهور، نيازى به ذكر اسناد نيست.

    كتاب روضة الواعظين از هنگام تأليف مورد توجه قرار گرفته است و مورد استناد قرار گرفته است. اين كتاب يكى از منابع بحار الانوار به شمار مى‌رود. مؤلف تأكيد مى‌كند كه هيچ روايتى در اين كتاب نياورده مگر اينكه معناى صحيح و مطابق شيعه براى آن داشته است.

    منابع كتاب

    منابع اين كتاب عبارتند از: كافى، كتب متعدد شيخ صدوق، كتب شيخ مفيد بخصوص امالى و ارشاد، كتب شيخ طوسى كه در غالب موارد عبارات آنان آمده و در مواردى تلخيص يا تلفيق شده است.

    گاه به اشتباه اين كتاب به شيخ مفيد نسبت داده شده كه درست نيست. شايد نقل مستقيم بسيارى از مطالب ارشاد شيخ مفيد در آن يا نام شيخ مفيد بر نسخه‌اى از اين كتاب، سبب اين اشتباه شده باشد.


    وابسته‌ها