المدخل الی الشريعة الاسلامية: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'ه(' به 'ه (')
    جز (جایگزینی متن - ' ' به ' ')
    خط ۳۹: خط ۳۹:




    '''المدخل إلى الشريعة الإسلامية''' تأليف جناب استاد آقاى [[کاشف‌الغطاء، عباس|شيخ عباس كاشف الغطا]] است كه در آن حاصل مناظرات وى با عده‌اى از طلبه‌هاى دانش‌كده فقه و حقوق نجف اشرف در مورد خصوصيات احكام شريعت اسلامى بيان شده است.
    '''المدخل إلى الشريعة الإسلامية''' تأليف جناب استاد آقاى [[کاشف‌الغطاء، عباس|شيخ عباس كاشف الغطا]] است كه در آن حاصل مناظرات وى با عده‌اى از طلبه‌هاى دانش‌كده فقه و حقوق نجف اشرف در مورد خصوصيات احكام شريعت اسلامى بيان شده است.


    == انگيزه تأليف ==
    == انگيزه تأليف ==

    نسخهٔ ‏۲۳ مهٔ ۲۰۱۷، ساعت ۰۲:۰۵

    الـمدخل الی الشریعه الاسلامیه
    نام کتاب الـمدخل الی الشریعه الاسلامیه
    نام های دیگر کتاب
    پدیدآورندگان کاشف‌الغطاء، عباس (نويسنده)
    زبان عربی
    کد کنگره
    موضوع
    ناشر مطبعة النجف
    مکان نشر نجف اشرف - عراق
    سال نشر 1429 هـ.ق
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE712AUTOMATIONCODE


    معرفى اجمالى

    المدخل إلى الشريعة الإسلامية تأليف جناب استاد آقاى شيخ عباس كاشف الغطا است كه در آن حاصل مناظرات وى با عده‌اى از طلبه‌هاى دانش‌كده فقه و حقوق نجف اشرف در مورد خصوصيات احكام شريعت اسلامى بيان شده است.

    انگيزه تأليف

    هدف از نگارش، ارائه كلياتى از فقه، اصول فقه و تاريخ فقه و اصطلاحات فقهى است.

    ساختار

    نگارنده با استفاده از آيات قرآن و روايات معصومان (عليهم السلام) منابع فقه شيعه اماميه و مذاهب اربعه فقهى اهل سنت را بررسى نموده و آنها را با هم مقايسه و ادوار مختلف فقه از زمان صدر اسلام تا زمان معاصر را تشريح كرده است.

    گزارش محتوا

    در ابتدا به اهميت و ضرورت وضع قوانين الهى و بشرى براى كنترل جامعه اشاره و فلسفه تشريع اديان الهى و فرق قوانين دينى و بشرى بيان شده است. آن‌گاه با اذعان به وجود اختلاف در شرايع آسمانى به نحوه تصديق شرايع آسمانى نسبت به هم پرداخته است.

    در ادامه تعريفى لغوى و اصطلاحى از شريعت ارائه شده و تعريف دين و شريعت در فقه و قرآن و فرق بين تشريع، اجتهاد و تفقه بيان گرديده است. سپس تعريفى از فقه در لغت و اصطلاح بيان شده و موضوع علم فقه و هدف از اين علم و اقسام آن ذكر گرديده است. ثابت و متغير در احكام شرعى، اقسام احكام شرعى، فرق بين فتوى، حكم و روايت، روش تحصيل و تدريس فقه در حوزه‌هاى علميه، انواع تأليفات و متون فقهى، اقسام فقها، وجه ترتيب ابواب فقه از ديگر مباحث فصل اول است. در فصل دوم مذاهب فقه اسلامى معرفى شده و كتاب‌هاى مهم و روايى شيعه اماميه و عقيده آنان نسبت به علم ائمه (عليهم السلام) و زعامت دينى ايشان و روش فقهاى اماميه در كشف معارف و احكام فقهى در عصر غيبت بررسى گرديده است. آن‌گاه مذاهب چهارگانه فقهى اهل سنت ما يعنى مذهب حنفى، شافعى، حنبلى و مالكى و روش استنباط احكام شرعى در هر يك از اين مكاتب فقهى شرح داده شده و مهم‌ترين مصنفات در فقه اين گروه‌هاى فقهى معرفى گرديده است.

    در فصل سوم تاريخ فقه اسلامى و ادوار تشريع از عصر پيامبر اكرم(ص)، عهد امامت و خلافت عهد كاظمين و امام‌هاى پس از ايشان بررسى شده و مشخصات هر يك از اين ادوار فقهى بيان گرديده است.

    در ادامه به بحث درباره اوضاع فقه و فقاهت در عصر غيبت صغرى و تدوين جوامع فقهى در اين عصر و پس از آن يعنى در ابتداى غيبت كبرى مورد بحث و بررسى قرار گرفته است.

    در همين زمينه نگارنده به تأسيس مكاتب مختلف فقهى و مدارس و حوزه‌هاى علميه شيعه در بغداد، نجف اشرف، حلب، حله، شام و كربلا اشاره كرده و تطورات مختلف فقه در اين بلاد را مورد تجزيه و تحليل قرار مى‌دهد.

    در فصل چهارم اقسام حكم شرعى و عناصر تشكيل دهنده آن، تعريف حكم واقعى و ظاهرى، حكم عقلى، حكم تكليفى و وضعى، حكم شرعى، اقسام وجوب، حكم ندبى و كراهتى، حكم اباحه و اوصاف هر يك از اين احكام بيان شده است.

    شرايط عام تكليف مانند عقل و بلوغ، علم به حكم شرعى، اسلام و ايمان، عدم وجود حرج و اضطرار، ادله اجتهادى مانند كتاب، سنت، عقل و اجماع، اقسام خبر، حجيت اخبار، حجيت اجماع و دليل عقلى، بررسى حجيت ادله فقاهتى مانند استصحاب، احتياط، برائت و تخيير و ادله عقلى و نقلى آنها، خصوصيات شريعت اسلامى و بيان برخى از شبهات وارده به اين شريعت از مباحث پايانى كتاب مى‌باشد. فهرستى از عناوين و منابع و مستندات و مصادر كتاب نيز در آخر آمده است.


    پیوندها