تحلیلی اجتماعی از صله رحم: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    (صفحه ای تازه حاوی «<div class='wikiInfo'> [[پرونده:NUR15950J1.jpg|بندانگش» ایجاد کرد.)
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ ‏۹ مهٔ ۲۰۱۶، ساعت ۰۸:۴۷

    تحلیلی اجتماعی از صله رحم
    نام کتاب تحلیلی اجتماعی از صله رحم
    نام های دیگر کتاب
    پدیدآورندگان شرف‌الدین، حسین (نويسنده)
    زبان فارسی
    کد کنگره ‏BP‎‏ ‎‏253‎‏/‎‏8‎‏ ‎‏/‎‏ش‎‏4‎‏ت‎‏3‎‏
    موضوع اخلاق اسلامی

    صله رحم

    ناشر دفتر تبليغات اسلامی حوزه علميه قم، مرکز انتشارات
    مکان نشر قم - ایران
    سال نشر 1378 هـ.ش
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE15950AUTOMATIONCODE


    معرفى اجمالى

    «تحليلى اجتماعى از صله رحم»، اثر سيد حسين شرف الدين است كه به زبان فارسى، به تبيين و بررسى مسئله «صله رحم» از زواياى گوناگون پرداخته است.

    ساختار

    كتاب، در 9 فصل تدوين شده است كه هر فصل، خود، عناوينى متعدد و متنوع را در بر گرفته است.

    گزارش محتوا

    فصل اول، در باره كلياتى از ابعاد فقهى صله و قطع رحم است و در آن، به تحليل و تبيين اجمالى برخى مسائل، مانند مفهوم صله و قطع، وجوب صله رحم، ويژگى‌هاى وجوب صله، حرمت قطع رحم و... پرداخته شده است.

    در فصل دوم، انواع خويشاوندى (نسبى، سببى، رضاعى، فرزندخواندگى، توتمى و تعميدى) و سطوح شبكه خويشاوندى، از پايين‌ترين سطح آن؛ يعنى خانواده گرفته تا بالاترين آن؛ يعنى طايفه و قبيله و ملت، از منظر عمدتاً توصيفى، به‌طور نسبتاً جامع، مورد بحث و بررسى واقع شده است.

    فصل سوم كتاب، به استقراى مصاديق مختلف ارحام در منابع دينى پرداخته است. نويسنده محترم، در فصل چهارم، آيات و رواياتى را كه به نوعى با موضوع بحث ارتباط دارند، از قرآن كريم و مجامع روايى استخراج نموده و در قالب عنوان كلى و ده‌ها عنوان جزئى، رده‌بندى نموده است.

    در فصل پنجم، جهت آشنايى با جايگاه صله رحم در ساير اديان و آيين‌هاى مذهبى پيشين، به نقل برخى ديدگاه‌هاى كلى از آيين يهود و مسيحيت و زرتشت و تعاليم كنفوسيوس پرداخته شده است.

    فصل ششم كه مكمل فصل چهارم است، به تشريح و تفسير آثار و كاركردهاى دنيوى و اخروى و فردى و اجتماعى مذكور در روايات، اختصاص يافته است.

    مؤلف محترم، در فصل هفتم كتاب، به نقل گزيده‌اى از ديدگاه‌هاى جامعه‌شناسان در باره موقعيت شبكه خويشاوندى در نظام اجتماعى، آثار و كاركردهاى آن در نظام سنتى پيشين، هسته‌اى شدن خانواده به‌عنوان الگوى رايج نظام خانوادگى در تمدن صنعتى، موقعيت و كاركردهاى شبكه خويشاوندى در جوامع صنعتى و نيمه‌صنعتى امروز و... اشاره نموده است.

    در فصل هشتم، به نقش دين عموماً و اسلام خصوصاً در تحكيم پيوندهاى اجتماعى اشاره شده است.

    فصل نهم، به تبيين علل ضعف يا قطع ارتباط خويشاوندى در جوامع موجود پرداخته است. در اين فصل، برخى از تغييرات پديدآمده در جامعه موجود و نقش آنها در تضعيف يا در مواردى قطع تعلقات خويشاوندى، تشريح شده است.

    براى آشنايى با نوع نگارش نويسنده و چگونگى طرح مباحث و ورود و خروج وى، به نمونه زير توجه كنيد:

    «صله و قطع رحم، به اعتبار معناى لغوى و عرفى، موضوع حكم شرعى وجوب و حرمت واقع شده است. «صله»، مصدر فعل «وَصَلَ» و اصل آن «وَصْل» در مقابل «فصل» است كه همچون عده و وعد، «واو» آن به «هاء» تبديل شده است.

    اين واژه در مورد پديده‌هاى عينى و حقيقى، به معناى اتصال و پيوستگى خارجى و محسوس است و در مقولات معنوى، همچون رحم، به عمل و رفتارى كه قرابت و پيوند ميان افراد را ايجاد مى‌كند يا تحكيم مى‌بخشد، اطلاق مى‌گردد؛ ازاين‌رو، احسان به معناى كلى آن، به هرگونه رفتار و عملى گويند كه ثمره آن صله مى‌باشد و نبايد آن را موضوع‌له دقيق صله تلقى كرد. برخى از اهل لغت، احسان را اعم از صله مى‌دانند؛ براى مثال، احسان به همسايه و مساكين غير رحم، از مصاديق صله مورد نظر در ارحام شمرده نمى‌شود. به ظاهر، اين توجيه، چندان درست به نظر نمى‌رسد، چون احسان به معناى لغوى آن، موجد اثرى به نام صله خواهد بود؛ حال اين احسان در حق نزديكان باشد يا ديگران. البته بايد گفت احسان در مورد غير ارحام، خصوصا در صورت آشنا نبودن فرد آخذ با معطى، صله به معناى مورد نظر ناميده نمى‌شود.

    در مقابل، قطع يا فصل نيز محصول ترك احسان يا ارتكاب رفتارى است كه پيوند ميان انسان‌ها را تضعيف كرده يا منقطع مى‌سازد. نكته ديگرى كه دراين بخش، توجه به آن لازم است، اينكه صله و قطع، هر دو از افعال وجودى‌اند و نبايد قطع را ضد صله و مطلق ترك تلقى نمود و سپس براى توجيه متعلق بودن آن به حكم حرمت، به تكلفات بى‌حاصل متوسل شد؛ ازاين‌رو، امر به صله، توجه به ارحام و برقرارى ارتباط و احسان به ايشان را الزام مى‌كند و متقابلا نهى از قطع، از بى‌اعتنايى و دورى گزيدن و انفصال از ارحام و خويشان (كه همه به نوعى از امور وجودى‌اند) برحذر مى‌دارد. درخور يادآورى است كه عنوان برّ و عاق والدين نيز از مصاديق صله و قطع به معناى كلى آن، شمرده مى‌شود».

    وضعيت كتاب

    فهرست مطالب، در آغاز كتاب و فهرست منابع، زير عنوان «كتاب‌شناسى» در پايان آن ذكر شده است.

    منابع مقاله

    متن و مقدمه كتاب.


    پیوندها

    مطالعه کتاب تحلیلی اجتماعی از صله رحم در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور