اعجاز بیان

    از ویکی‌نور
    (تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
    اعجاز بیان
    اعجاز بیان
    پدیدآورانزمانی، احمد (نویسنده)
    ناشربوستان کتاب
    مکان نشرقم
    سال نشر۱۳۹۲
    تعداد جلد1
    کد کنگره

    اعجاز بیان تألیف احمد زمانی، این کتاب مشتمل بر دو محور «خطبه بدون الف » و خطبه «بدون نقطه» حضرت امام علی بن ابی طالب(ع) است.

    در کتاب «اعجاز بیان» این دو خطبه شرح داده شده و بیش از ۳۰۰ کلمه از این خطبه، لغات دشواری بود که در اثر مذکور تشریح و به زبان فارسی ترجمه شده است.

    با توجه به اینکه زبان عربی مشتمل بر ۲۸ حرف است که ۱۴ حرف آن بدون نقطه و ۱۴ حرف دیگر نقطه دارد؛ یعنی اگر فردی بخواهد سخنرانی بدون نقطه داشته باشد، باید فقط با ۱۴ حرف سخن بگوید و این ابتدا به ساکن چنین سخن گفتن غیر از بیان معجزه، شگفتی و اعجاز انگیز بودنش، نیست.

    حضرت علی بن ابی طالب(ع) خطبه‌ای حدوداً ۴۰ صفحه‌ای دارند که در این خطبه اصلاً حرف «الف» به‌کار برده نشده است.

    محتوای این دو خطبه فوق‌العاده است؛ یعنی محتوای خطبه «بدون الف» به سرنوشت انسان (خلقت و جهان بینی) مربوط می‌شود و خطبه «بدون نقطه» نیز به معادشناسی و ازدواج پیامبر اکرم(ص) و ام سلمه اشاره می‌کند.

    البته این دو خطبه در نهج البلاغه وجود ندارد؛ یکی از این خطبه‌ها توسط امام رضا(ع) و دیگری از طریق روات دیگر نقل شده‌ است.

    پس از خواندن این دو خطبه که مجموعه ۱۱۲ صفحه است، یک جهان بینی اسلامی بسیار مختصر نصیب انسان می شود؛ شیرینی بیان این دو خطبه، فوق العاده است؛ مؤلف می‌نویسد، من تا کنون بیش از ۵۰ مرتبه این دو خطبه را خوانده‌ام، اما هر دفعه‌ای که می خوانم، برایم تازگی دارد و نکته جدیدی را کسب می کنم.

    نویسنده در این اثر، از دو خطبه مذکور ترجمه روانی تهیه شده و هر دو خطبه را به شعر هم تبدیل کرده است.

    در این اثر، سعی شده لغات این دو خطبه را با لغت های قرن اول و دوم و کتب اصیل لغوی مثل لسان العرب، مجمع البحرین و... که با روایات ما بیشتر ممزوج است، تطبیق کند.

    این اثر بهترین محتوا را در خصوص شناخت امیر المؤمنین(ع) داراست؛ لذا در پایان این اثر ۵۰ سؤال چهار گزینه ای مطرح شده، یعنی خلاصه کتاب در ۲۰۰ محور در قالب سؤالات ذکر شده، آمده که قالب استفاده جهت برگزاری مسابقه از متن کتاب است.[۱]


    پانويس


    منابع مقاله

    پایگاه اطلاع‌رسانی حدیث شیعه (حدیث نت)

    وابسته‌ها