المقنع في فقه الإمام أحمد بن حنبل الشیباني

    از ویکی‌نور
    المقنع في فقه الإمام أحمد بن حنبل الشیباني
    المقنع في فقه الإمام أحمد بن حنبل الشیباني
    پدیدآورانابن قدامه، عبد الله بن احمد (نويسنده)

    ارناووط، محمود (محقق) خطیب، یاسین محمود ( محقق) ارناووط، عبدالقادر ( مقدمه نويس)

    ارناووط، عبدالقادر ( مترجم)
    ناشرمکتبة السوادي
    مکان نشرعربستان - جده
    سال نشر1421ق - 2000م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف۲م۷ 179/45 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    المقنع في فقه الإمام أحمد بن حنبل الشيباني رحمه‌الله‌تعالی، اثر امام مقدسی|موفق‌الدین ابومحمد عبدالله بن احمد بن محمد بن قدامه مقدسی (541-620ق)، کتابی در فقه حنبلی است که نویسنده در آن به ایجاد تعادل میان کوتاهی و بلندی اقوال و ادله پرداخته تا درک و به خاطر سپردن آن، آسان‌تر باشد. این کتاب با تحقیق محمود ارناووط و یاسین محمود خطیب و مقدمه شیخ عبدالقادر ارناووط، منتشر شده است.

    اثر حاضر، یکی از بهترین کتاب‌های مختصر در فقه حنبلی است که مورد تأیید علمای این مذهب واقع شده و از زمان نگارش آن تا روزگار ما، در دست علما و دانش‌پژوهان در حال تدریس و تحصیل بوده و نسخه‌های خطی زیادی از آن در کشورهای مختلف، به‌ویژه در شام و صالحیه، استنساخ شده است. این کتاب، مورد توجه محققین و علمای زیادی در عصر جدید قرار گرفته و به همین دلیل، بسیاری از آنان به گسترش و انتشار مطالب آن روی آورده و مردم را از آن، آگاه ساخته‌اند که این امر، نشان‌دهنده اهمیت و ارزش کتاب می‌باشد[۱].

    کتاب با سه مقدمه از عبدالقادر ارناووط، محققین و مؤلف آغاز گردیده و مطالب بر اساس ابواب فقهی، از باب طهارت و صلات آغاز و تا باب قضا، شهادات و اقرار، ادامه پیدا کرده است. در مقدمه نخست، به اهمیت و ارزش خاص کتاب، اشاره شده است[۲]. در مقدمه دوم، ضمن شرح حال و ترجمه مؤلف، به اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در کتاب، اشاره شده است[۳].

    مؤلف نیز در مقدمه کوتاه خود، کتاب خویش را چنین تعریف کرده است: «این، کتابی فقهی است بر اساس مذهب امام اباعبدالله احمد بن محمد بن حنبل شیبانی - رضی‌الله‌عنه - که در جمع‌آوری و تنظیم آن و جمع‌بندی و تقریب مطالب آن، کوشیده‌ام و تلاش کرده‌ام حد میانه اختصار و اطناب و جامع اکثر احکام و عاری از دلیل و تعلیل باشد؛ تا مطالب علمی مطرح‌شده در آن، زیاد و حجم آن اندک و به خاطر سپردن و درک آن آسان شود و برای کسانی که آن را حفظ می‌کنند قانع‌کننده و برای کسانی که در آن می‌نگرند مفید باشد»[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه عبدالقادر ارناووط، ص5
    2. ر.ک: همان، ص5-6
    3. ر.ک: مقدمه محققین، ص7-15
    4. ر.ک: مقدمه مؤلف، ص21

    منابع مقاله

    مقدمه‌های کتاب.

    وابسته‌ها